Biografie: Shocking Blue

Shocking Blue is een Nederlandse rockgroep. In de jaren zestig en zeventig hebben ze veel hits gescoord. Met het nummer Venus hebben ze zelfs een nummer één hit gescoord in Amerika. In 1975 ging de groep uit elkaar. Maar wat weten we nou eigenlijk over Shocking Blue? Wie zijn de bandleden en welke albums hebben ze gemaakt? Lees er alles over.

Shocking Blue

Shocking Blue is een Nederlandse band die in de jaren zestig en zeventig actief was. In 1962 werd de band opgericht door Robbie van Leeuwen, die al eerder als gitarist in The Ricochets en The Motions zat. Behalve gitarist is hij ook tekstschrijver. Hij wilde een groep oprichten die internationale bekendheid kon maken. Hij ging op zoek naar muzikanten uit Den Haag en heeft verschillende mensen benaderd voor de groep. Fred de Wilde werd de zanger van Shocking Blue. Fred de Wilde hield er echter in 1968 mee op. Op dat moment werd besloten om een zangeres te nemen in plaats van een zanger. Dit werd Mariska Veres. Dit bleek een goed idee te zijn, want in 1969 scoorde de groep een grote hit met het nummer Venus. In Nederland werd dit geen nummer één notering, maar in Amerika wél. Shocking Blue werd hiermee de eerste Nederlandse groep die een nummer één hit in de Verenigde Staten wist te scoren. De bandleden kregen in 1970 de titel Ereburgers van Den Haag, omdat ze zoiets groots hebben bereikt. Dit nummer werd in 1986 opnieuw een nummer één hit toen ook de Engelse groep Bananarama het nummer uitbrachten.

In 1973 trok Robbie van Leeuwen zich terug uit Shocking Blue, omdat hij geelzucht had. Zijn plaats wordt vervangen door Martin van Wijk. Het lukt Shocking Blue om nog een album te maken, maar echt succesvol worden wil niet meer lukken. Het einde van de groep komt langzaam in beeld. De laatste single van de band is Gonna sing my song, dat verscheen in 1975. De single komt niet in de hitlijsten terecht.

In 1979 besluit de band een kleine comeback te doen. Er wordt een nummer opgenomen, maar echt tevreden zijn de bandleden van Shocking Blue niet. Ze besluiten het niet uit te brengen en de comeback gebeurt dan ook helaas niet. In de jaren negentig is er een nieuwe band Shocking Blue, met daarin alleen Mariska Veres. Ook dit bleek geen succes te zijn. Mariska Veres besluit solo te gaan werken. In 2006 overlijdt de zangeres aan kanker. Een grote schok voor alle bandleden en de fans. Dit is het echte definitieve einde van Shocking Blue.

Mariska Veres

Mariska Veres was de zangeres van Shocking Blue. Mede dankzij haar heeft de groep een grote bekendheid gehad met het nummer Venus. Ze is geboren op 1 oktober 1947. De zangeres was al op jonge leeftijd bezig met muziek en werd voor het eerst zangeres toen ze zestien was. Haar debuutsingle was Als De Mandolinen Klinken. In 1968 kwam Mariska Veres bij Shocking Blue als zangeres en een jaar later bleek Venus een succesvol nummer te zijn. Toen Shocking Blues stopte ging Mariska Veres solo verder met haar groep genaamd Veres. In 2006 overleed Mariska Veres aan een zware vorm van kanker in haar galblaas.

Robbie van Leeuwen

Robbie van Leeuwen is het brein achter Shocking Blue. Hij is geboren op 29 oktober 1944. Zijn muziekcarriére begon in 1962. Hij is gitarist geweest bij The Ricochets, The Motions en Shocking Blue. Hij heeft ook veel nummers geschreven, waaronder het bekende nummer Venus van Shocking Blue.

Alle bandleden van Shocking Blue

Shocking Blue heeft heel wat bandleden gekend. De volgende mensen hebben in Shocking Blue gezeten. Er staat ook bij vermeld in welke periode ze in Shocking Blue hebben gezeten.

NaamInstrumentPeriode
Fred de WildeZang1967 - 1968
Robbie van LeeuwenGitaar1967 - 1973
Martijn van WijkGitaarVanaf 1973
Mariska VeresZangVanaf 1968
Cor v.d. BeekDrumsGehele periode
Klaasje van der Wal Basgitaar1967 - 1972
Henk Smitskamp Basgitaar1972 - Einde
Leo van de KetterijExtra gitarist1970 - 1971

Albums van Shocking Blue

In de onderstaande tabel kun je zien welke albums Shocking Blue heeft uitgebracht. Als je op de onderstreepte jaartallen bij de albums klikt, kom je bij een lijst terecht met de grootste hits uit dat jaar.

Naam albumJaartal
Shocking Blue1967
At home1969
Scorpio's Dance1970
Third Album1971
Live in Japan1971
Inkpot1972
Attila1973
Ham1973
Good Times1974
© 2009 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Shocking Blue: Venus, de wereldhit van Robbie van LeeuwenShocking Blue: Venus, de wereldhit van Robbie van LeeuwenShocking Blue behaalt met ‘Venus’ in februari 1970 de eerste plaats van de Amerikaanse hitparade. Geen enkele andere Ned…
Nederlandse successen in de Amerikaanse hitparade 1959-2020Nederlandse successen in de Amerikaanse hitparade 1959-2020Shocking Blue is in februari 1970 de eerste Nederlandse groep die op de bovenste positie van de Amerikaanse Billboard Ho…
Het leven van een leeuwDe Latijnse benaming voor de leeuw is Panthera leo. Het is een groot roofdier, de op één na grootste van de katachtigen.…
Hits jaren 70: 1970Welke nummers waren in 1970 een grote hit? In dit artikel kun je een duidelijke lijst vinden van bekende nummers uit 197…

Boney M. is disco en ‘Daddy Cool’Boney M. is disco en ‘Daddy Cool’Met discoliedjes als ‘Daddy Cool’, ‘Ma Baker’ and ‘Rivers of Babylon’ scoorde de groep Boney M. eind jaren ’70 hit na hi…
Biografie: Mercedes SosaDe Argentijnse Mercedes Sosa was een icoon in Latijns-Amerika. Ze staat bekend als de zangeres met ‘de grootste stem’ va…
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 17-02-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.