Boney M. is disco en ‘Daddy Cool’

Boney M. is disco en ‘Daddy Cool’ Met discoliedjes als ‘Daddy Cool’, ‘Ma Baker’ and ‘Rivers of Babylon’ scoorde de groep Boney M. eind jaren ’70 hit na hit. Boney M. bleek een disco fenomeen. Dat hun succes niet altijd voor een ‘Hooray! Hooray! It's A Holi-Holiday’ –gevoel zorgde, toonden de vele wisselingen van leden en onderlinge conflicten. Uiteindelijk stopte de groep in 1989. Maar niet voor ze wereldwijd vijfendertig nummer 1-hits hadden scoorden en meer dan honderdvijftig miljoen albums wisten te verkopen.

De groep Boney M. met producer Frank Farian

De Duitse producer Frank Farian (Franz Reuther) dook in december 1974 de studio in om zijn eigen single op te nemen, Baby Do You Wanna Bump. Hij zong de tekst van het lied zelf in. Toen het nummer aansloeg, besloot hij een groep dansers en zangers aan te trekken die de tv-optredens konden verzorgen. Hij noemde de groep Boney M.

Boney was de naam van een detective in een Australische tv-serie. Een boekingsagent vond voor hem Maizie Williams en Sheyla Bonnick. Ook Claudja Barry kwam erbij, gevolgd door Marcia Barrett. Shelya Bonnick verliet de band al snel weer. Exotisch danser Bobby Farrell voegde zich als danser erbij. In 1976 vertrok Claudja Barry omdat ze niet meer wilde playbacken. Met het aantreden van Liz Mitchell was Boney M. uiteindelijk compleet en bestond de groep vanaf toen officieel uit Liz Mitchell, Maizie Williams, Marcia Barrett en Bobby Farrell.

Boney M en Daddy Cool

Boney M. trad veel op. Ze traden op in discotheken, jaarmarkten, overal waar ze maar gevraagd werden om zo naam en bekendheid te krijgen. Hun grote doorbraak kwam op 18 september 1976 toen zij in hun excentrieke kleding en met de sindsdien befaamde dansmoves van Bobby Farrell het nummer Daddy Cool in de Duitse tv show ‘Musikladen’ ten gehore brachten. Dat nummer stond een week later op 1 in de Duitse hitlijsten. Vanaf dat moment brachten ze hit na hit uit en gingen ze wereldwijd op tournee.

Playback

Hoewel ze bij optredens live zongen, waren het niet Maizie Williams en Bobby Farrell die in de studio de nummers inzongen. Het was juist Frank Farian zelf die de teksten van Bobby Farrell inzong. Was dit in de jaren ‘70 nog niet ongebruikelijk, toen Frank Farian in de jaren ‘80 hetzelfde probeerde met Milli Vanilli werd dit niet door het publiek geaccepteerd. Onderling geruzie en conflicten onder andere hierover leidden ertoe dat in 1982 Bobby Farrell werd vervangen door Reggie Tsjiboe. Ook Liz Mitchell werd in 1987 tijdelijk vervangen door Marylin Carilho. Marcia Barrett verliet eind 1987 de band. In 1988 waren Bobby Farian en Marcia Barrett weer terug. Onderlinge spanningen namen de overhand en Liz Mitchell verliet Boney M. in 1989. Ze werd vervangen door Madeleine Davis. In 1989 hielden ze er officieel mee op. Een aantal strafzaken leidde in 1990 uiteindelijk tot de uitspraak dat de vier leden ieder gerechtigd zijn om op te treden met hun eigen Boney M. shows. Dit gebeurt sindsdien dan ook. Vanaf 2006 treedt Liz Mitchell op met haar Boney M. lineup. Zowel zij als Bobby Farrell hebben solo platen uitgebracht met hun versie van Boney M. hits. Ook Maizie Williams bracht haar eigen versie van het nummer Sunny uit in 2006.

Bobby Farrell

In de OHRA reclame zien we Bobby Farrell zijn beroemde danspasjes uitvoeren op het nummer Daddy Cool. Het volgende dat te zien is, is de manager die Bobby aan de telefoon heeft: “De verkoop loopt fantastisch. Acht Miljoen platen. Dat geld komt naar je toe!”. Bobby Farrell swingt er verder lustig op los. In de daaropvolgende scène verzekert de manager Bobby wederom dat het geld eraan komt. Heus. Terwijl de camera een bejaard publiek en een kale bejaarde Bobby Farrell filmt, die nog altijd zijn dansmoves toont, spreekt de voice-over: “Snel uw geld krijgen is wel zo prettig”. In een notendop is dit wat Boney M.-lid Farrell overkwam.

Bobby Farrell wordt als Roberto Alfonso Farrell op 6 oktober 1949 op Aruba geboren. Op 15-jarige leeftijd vertrekt hij naar Duitsland. Naar eigen zeggen in een aflevering van ‘Jensen’ om daar als gogo-boy, dj en danser aan de slag te gaan. In 1976 werd hij vanwege zijn excentrieke dansstijl door Frank Farian gevraagd als lid van Boney M. Hij hoefde niet te zingen. Frank Farian zong zelf de teksten in die Bobby Farrell vervolgens playbackte. Alleen bij live shows zong hij echt. Dit leverde onderlinge spanningen op, maar dit niet alleen. Het succes dat hij met Boney M. verwierf, leverde hem weinig geld op. Hij beklaagde zich erover en werd prompt in 1982 vervangen door Reggie Tsjiboe. Hij lanceerde met weinig succes zijn eigen solocarrière. In 1985 haalde Frank Farian Farrell terug naar Boney M. Dit hield tot 1989 stand. Sinds die tijd trad Farrell op met zijn eigen Boney M.-formatie: Boney M featuring Bobby Farrell. In 2006 stond Farrell twee keer in het Amsterdam ArenA met De Toppers in 'Toppers In Concert'.

Op 30 december 2010 is Bobby Farrell op 61-jarige leeftijd in zijn hotelkamer in St. Petersburg aan hartfalen overleden. Op 8 januari 2011 werd voor de disco-legende een speciale herdenkingsdienst gehouden in de Stadschouwburg in Amsterdam.

Bron: TROS, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: TROS, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Hits van Boney M.

Onder de hits van Boney M. bereikte onder andere het liedje Sunny een nummer 1 hit in Nederland, net als Ma Baker, Rivers of Babylon en Hooray! Hooray! It's a holi-holiday. In 1978 werd het nummer Rivers of Babylon, dat een cover was van ‘The Melodians’ en deels gebaseerd op Psalmen 137 en 19 in Engeland het twee na meest verkochte single van het jaar. Naast het mateloze succes dat volgde in Europa, was Boney M. een van de weinige westerse muziekgroepen die destijds succesvol was in Afrika, China, Iran, India, Sri Lanka, Pakistan en de voormalige Sovjet-Unie.

Lijst met de tophits van Boney M.

 • Baby do you wanna bump (1975)
 • Daddy cool (1976)
 • Sunny (1977)
 • Ma Baker (1977)
 • Belfast (1977)
 • Rivers of Babylon / Brown Girl in the Ring (een dubbele A-kant single) (1978)
 • Rasputin (1978
 • Mary's Boy Child / Oh My Lord (1978)
 • Painter Man (1979)
 • Hooray! Hooray! It's a Holi-Holiday (1979)
 • El Lute / Gotta Go Home (een dubbele A-kant single) (1979)
 • I'm Born Again / Bahama Mama (een dubbele A-kant single) (1979)
 • I See a Boat on the River / My Friend Jack (een dubbele A-kant single) (1980)
 • Children of Paradise / Gadda-Da-Vida (een dubbele A-kant single) (1980)
 • Felicidad (Margherita) (1980)
 • Malaika / Consuela Biaz (een dubbele A-kant single) (1981)
 • We Kill the World (Don't Kill the World) / Boonoonoonoos (dubbele A-kant single) (1981)
 • Kalimba de Luna (1984)
© 2009 - 2024 Caltha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Duck Sauce: discohouse met Barbra Streisand en Boney MDuck Sauce: discohouse met Barbra Streisand en Boney MDuck Sauce scoorde in het najaar van 2010 met "Barbra Streisand" een wereldhit. Het nummer kent stevige jaren 70 invloed…
Musicalrecensie Daddy CoolrecensieMusicalrecensie Daddy CoolMusical Daddy Cool met Kim Lian vd Meij in een van de hoofdrollen is een swingende musical die zeker voor de dansliefheb…
Hits jaren 70: 1978Welke nummers waren in 1978 een grote hit? In dit artikel kun je een duidelijke lijst vinden van bekende nummers uit 197…
Hits jaren 70: 1977Hits jaren 70: 1977Welke nummers waren in 1977 een grote hit? In dit artikel kun je een duidelijke lijst vinden van bekende nummers uit 197…

Lili Boulanger, componiste uit verdrietLili Boulanger, componiste uit verdrietToen Lili Boulanger op 15 maart 1918 overleed was zij slechts vierentwintig jaar oud. Desondanks creëerde ze in haar kor…
Biografie: Shocking BlueShocking Blue is een Nederlandse rockgroep. In de jaren zestig en zeventig hebben ze veel hits gescoord. Met het nummer…
Bronnen en referenties
Caltha (71 artikelen)
Laatste update: 19-10-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.