Herman van der Zandt: presentator Avondetappe/Mes op Tafel

Herman van der Zandt is vooral bekend als presentator van het NOS journaal, maar profileert zich geleidelijk aan steeds meer als presentator, zo verzorgde hij het programma rond de Paralympische Spelen in Londen, in augustus 2012. Tot ieders verrassing heeft Mart Smeets hem al gebombardeerd als zijn opvolger. Herman verwierf bekendheid als Touchscreen Herman tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 en is een groot wielerfanaat. Hij volgt de wielersport intensief en stapt zelf ook regelmatig op de fiets, zo deed hij in juni 2012 mee aan de Alpe d'HuZes, een sponsortocht in Frankrijk, waarbij geld wordt ingezameld voor kankerbestrijding. Hij is één van de BikeWriters, een club fanatiekelingen op het gebied van de wielersport, met een achtergrond in de media.

Beknopte biografie

Herman van der Zandt, een geboren Brabander (Breda, 9 augustus 1974), maakte al op jeugdige leeftijd, samen met zijn oudere broer een jongerenprogramma bij Studio Audio, de Bredase ziekenomroep. Hij volbrengt het VWO in zijn geboorteplaats en studeert daarna een jaar fysische geografie aan de Universiteit Utrecht, om deze studierichting vervolgens in te wisselen voor geschiedenis. Zijn voorkeur gaat uit naar een werkkring in de mediawereld, vandaar zijn stage bij het Radio 1 journaal.

Na het afstuderen reageert hij op een advertentie voor redacteur-presentator bij het NOS-radionieuws, wordt aangenomen en al na een half jaar redactiewerk op de radio is hij te horen als nieuwspresentator. In een extra uitzending op 6 mei 2002 van 3FM nieuws brengt hij Nederland op de hoogte van de moord op Pim Fortuyn.

Door de samenvoegingen van diensten en afdelingen binnen de NOS wordt er meer samengewerkt door de mensen van zowel de radio als de tv en maakt Van der Zandt geleidelijk aan de overstap naar de televisie. Vanaf 2005 is hij eindredacteur op de 24-uursredactie en sinds in 2006 is hij voor het eerst op televisie te zien als journaalpresentator. Vanaf 2008 maakt hij deel uit van het vaste journaal presentatieteam.

Touchscreen Herman/Herman Schermman

Op woensdagavond 3 maart 2010 werden de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen bekend gemaakt bij de NOS, waarbij voor het eerst in de studio een enorm touchscreen aanwezig was. Normaal gesproken zou een Ferry Mingele telkens de nieuwe peilingen door geven, echter het nieuwe visuele hulpmiddel was toe bedeeld aan van der Zandt, die met zwierige slagen het grote aanraakscherm bediende en de telkens veranderende verkiezingsuitslagen presenteerde. Hij bediende het nieuwe audiovisuele medium op een zeer natuurlijke wijze en was op slag bekend in Nederland.

Ook bij de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september 2012 was Van der Zandt weer present in de NOS studio, op de diverse sociale media had hij inmiddels een nieuwe bijnaam gekregen: Herman Schermman.

Het werd zijn grote doorbraak en hij was op twitter al snel een hit, kreeg zelfs een eigen hashtag: #touchherman. Op Wikipedia staat nog altijd zijn bijnaam te lezen die hij dankzij dit optreden verkreeg, Touch Herman. Antoin Peeters van RTL Nieuws meldde in een tweet: De winnaar van vanavond is de touchscreen van Herman vd Zandt. Moeten wij bij RTL ook hebben bij Tweede Kamerverkiezingen. Net echt!

Presentator Paralympische Spelen Londen 2012

Na verloop van jaren werd Herman meer allround en kreeg hij diverse presentatieklussen. Tijdens de Paralympische Spelen in Londen, in augustus 2012 verzorgde hij dagelijks op de vooravond bij de NOS een live tv-programma met sfeerreportages vanuit de Britse hoofdstad, met gasten en publiek.

Tijdens de Spelen en andere grote sportevenementen in juli en augustus vormde hij op Radio 1, tijdens de zogeheten sportzomer samen met Robbert Meeder een presentatie duo en verzorgde dagelijks het radiocommentaar van 20.00 uur tot 23.00 uur.

Herman, beste prominent Groot Dictee 2012

Op 12 december 2012 werd het jaarlijkse Groot Dictee der Nederlandse Taal weer uitgezonden.
Bij de prominenten (lees bekende Nederlanders en Vlamingen) won Herman zan der Zandt, met 17 fouten in zijn dictee.
Achter hem eindigden Rik Coolsaet (hoogleraar Internationale Politiek in Gent) en Ad van Liempt (journalist), 20 fouten en Aaf Brandt Corstius (schrijfster en columniste), met 21 fouten.

Jozephine Trehy, vrouw van Herman van der Zandt

Van Herman is bekend dat hij in 2011 getrouwd is, voor de rest is er niet zo veel bekend over zijn persoonlijke leven, dat hij bewust zo veel mogelijk afschermt van de publiciteit. Echter, tijdens de Paralympische Spelen in 2012 belde een dj van Q-music regelmatig met de presentator om bij te praten over de verrichtingen van de paralympische sporters. Vast onderdeel van dit gesprek was de jolige rubriek De andere kant van Herman van der Zandt, waarin elke dag slechts één vraag aan hem gesteld mocht worden die niet betrekking had op zijn werk.

Stukje bij beetje onthulde hij in dit item dat zijn partner Jozephine heet en dat hij haar op de werkvloer bij de NOS had leren kennen. Jozephine Trehy is NOS op 3-verslaggever, maakt (radio)reportages, doet interviews en is presentatrice van bijvoorbeeld het examenjournaal op 3FM. Het stel heeft twee kinderen.

Wielerfanaat

Herman is een groot liefhebber van sport en het wielergebeuren in het bijzonder. Hij heeft veel kennis van het cyclisme maar is ook regelmatig zelf terug te vinden op een wielerparcours. Samen met collega's uit de media fietst hij tochten in binnen- en buitenland.

In 2011 nam hij deel aan de Tour For Life, in juni 2012 was hij in Frankrijk om deel te nemen aan de Alpe d'HuZes, waar iedere afgelegde ronde op de Alpe d'Huez geld oplevert voor de KWF Kankerbestrijding. Hij deed tijdens de race verslag, had een kleine camera meegekregen van de NOS en gemonteerd op zijn racehelm, zodat hij live verslag kon doen vanuit de koers.
De 's avonds op tv uitgezonden registratie van die dag werd ook door Van der Zandt gepresenteerd, samen met Jetske van den Elsen.

Wie zijn de BikeWriters?

Een voor de gelegenheid tot BikeWriters gedoopt collectief van broodschrijvers en sympathisanten fietst elk jaar de Tour For Life, een wielerkoers in acht etappes, van Italië naar Nederland. In de gelederen van deze telkenjare van bezetting wisselende fietsclub die deze tocht voltooit bevinden zich o.a. Maarten Ducrot, Nando Boers, Bert Wagendorp, Thijs Zonneveld en in de editie van 2011 ook Herman van der Zandt.

Deze Bikewriters, waar dus Herman ook lid van is, ontplooien ieder jaar een nieuwe activiteit om geld in te zamelen voor Artsen Zonder Grenzen. In 2010 was er een speciaal wielerboek, in 2011 een magazine en in 2012 werd onder hun auspiciën een cd uitgebracht met wielersongs, getiteld De Sint Willebrord Sessies Vol. I: Sporthuis Hubert, opgenomen in de Brabantse plaats Sint Willebrord, in de voormalige werkplaats van fietsenmaker-mechaniker Hubert van Hoydonk.

Liefhebber van heavy metal en Metallica

Herman was op 29 december 2011 te gast in het eindejaarsprogramma Top 2000 à GoGo. Hij verbaasde vriend, vijand en presentator Matthijs van Nieuwkerk met zijn muzieksmaak, is namelijk gek op heavy metal van AC/DC en Iron Maiden, maar vooral de snoeiharde beginjaren van Metallica. Vertelde er vol passie over en liet zich door Matthijs over halen tot een gezamenlijk potje headbangen. Van der Zandt was aanwezig als lijstduwer voor het nummer Seek and Destroy van Metallica, dat volgens hem toch echt wel een duwtje kan gebruiken en een hoge notering verdient in de Top 2000.

Op 16 februari 2012 maakte Herman zijn debuut als tafelheer bij Matthijs in De Wereld Draait Door.

Herman opvolger Mart Smeets?

In een interview met het Haarlems Dagblad liet Mart Smeets zich op 17 augustus 2012 ontvallen Herman van der Zandt als zijn opvolger te zien. Zijn presentatie van de verkiezingsuitzending in 2010 had voor Mart de doorslag gegeven. "Die beweging was geweldig. Laat ik het maar voor eens en altijd zeggen: Herman moet wat mij betreft de nieuwe anchor worden. Hij is grappig en enthousiast en nog een goede fietser ook. Dus geschikt om het wielrennen te doen."

Herman reageerde diezelfde dag nog met een snedige opmerking op zijn Twitteraccount: Fijne complimenten, senk joe. Verder is het een kwestie van http://www.youtube.com/watch?v=BVPZRQI4zrQ
De genoemde Youtube link verwijst naar een oud Keek op de Week filmpje, een uitzending van Koot en de Bie, waar de imaginaire Prof. Dr. Ir. Akkermans het verschijnsel Ik Word Genoemd op de hak neemt.

Twitter, LinkedIn, Facebook

Herman is actief op twitter waar hij vooral bericht over zijn journalistieke activiteiten en presentatiewerk. Regelmatig plaatst hij er berichten en post hij foto's, soms gemaakt tijdens zijn wielerritten. Verder heeft hij een LinkeIn- en Facebook-profiel.

Lees verder

© 2012 - 2024 Kroezenier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De befaamde Herman CakeEen Herman. Hij is al jaren bekend en komt volgens zeggen, oorspronkelijk uit Amerika, alwaar de Amisch hem al maakten u…
Een modeshow organiseren op de BSOEen modeshow organiseren voor de kinderen op een BSO (buitenschoolse opvang) is een groot spektakel en erg leuk. Met een…
Tour de France live op tv en livestreamTour de France live op tv en livestreamIn de zomer is er op tv altijd volop aandacht voor de Tour de France. De etappes worden in Nederland en Vlaanderen live…
Biografie: Mart SmeetsMart Smeets is een Nederlandse radio- en televisiepresentator, (sport)journalist, sportcommentator van de NOS, columnist…

Simon Posthuma, de vader van Douwe BobDouwe Bob, de winnaar van "de beste singer-songwriter van Nederland" bleek een zoon van de befaamde Simon Posthuma, die…
Bronnen en referenties
  • http://tv-visie.be
  • http://twitter.com/HermanvdZandt
  • http://twittermania.nl
  • http://beeldengeluidwiki.nl
  • http://www.bikewriters.nl
  • http://www.demuur.nu
Kroezenier (91 artikelen)
Laatste update: 29-06-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Bekende nederlanders
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.