Simon Posthuma, de vader van Douwe Bob

Douwe Bob, de winnaar van "de beste singer-songwriter van Nederland" bleek een zoon van de befaamde Simon Posthuma, die samen met Marijke Kroger in de zestiger jaren lid was van het kunstenaarscollectief The Fool. Ze ontwierpen platenhoezen en kleding voor o.a. The Hollies, Cream en The Beatles. Als Seemon & Marijke waren ze ook muzikaal actief en brachten een lp uit, die geproduceerd werd door Graham Nash. In Nederland scoorden ze in 1972 een # 2 hit met de single I Saw You. Douwe Bob kreeg tijdens de genoemde wedstrijd de opdracht om een liedje te schrijven voor een liedje over de liefde, voor iemand die ook in de zaal aanwezig zou zijn tijdens de uitvoering. Dat resulteerde in Multicoloured Angels, een lied over zijn getalenteerde en geliefde vader, schilder, muzikant en kunstenaar. De moeder van Douwe Bob, Ellen Benard, was actief als danseres en hij heeft in ieder geval een halfzus: Roselie.

Jeugd

Simon Posthuma werd in Zaandam geboren, in 1939, als zoon van een gereformeerde politieman en een moeder die deel uit maakte van de pinkstergemeente. Om aan zijn milieu te ontsnappen ging hij in militaire dienst, waarvoor hij echter niet geschikt bleek. Al na drie maanden werd hij afgekeurd. Hij nam vervolgens zijn intrek in een pand op de Zeedijk in Amsterdam en raakte verzeild in de kunstenaars scene van het Leidseplein.

Ontmoeting Marijke Kroger

In 1964 ontmoette Simon in die kunstenaarskringen zijn latere vrouw Marijke Kroger, op dat moment een aanstormend talentvol ontwerpster en illustrator. Samen reisden en vertoefden in Griekenland, Marokko, Spanje en Ibiza, tot ze zich in 1966 in Londen settelden.

Marijke werkte daar voor het theater van Brian Epstein, manager van The Beatles, en zodoende stonden op een goeie dag Paul McCartney en John Lennon voor de deur. Daarop volgde een lange samenwerking tussen het kunstenaarsduo en de Liverpoolse band. Ze ontwierpen voor hen kostuums, waren aanwezig bij diverse lp-opnames in de Abbey Road Studios, beschilderden de piano van John Lennon waarop deze vervolgens I Am the Walrus componeerde en maakten een wandschildering bij George Harrison thuis. Ze mochten een ontwerp maken voor de hoes van Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, die echter door de artdirector werd afgekeurd als zijnde niet tijdloos genoeg.

The Fool

Simon en Marijke vormden vervolgens een kunstenaarscollectief samen met de Amsterdamse Josje Leeger en haar latere Britse partner Barry Finch. Ze noemden zich The Fool, naar een kaart uit het tarotspel, een geliefde bezigheid van Marijke. "Het klopt niet dat we ons vernoemd hebben naar het Beatles-lied The Fool on the Hill, het was andersom: McCartney was door ons geïnspireerd.” een bekende quote die bevestigd is in een biografie van Paul McCartney.

Ze bundelden hun talenten en werden geliefd en beroemd in de scene rondom The Beatles in de tweede helft van de zestiger jaren. Muzikaal waren ze ook actief. Ze gingen eind jaren zestig naar de Verenigde Staten omdat platenmaatschappij Mercury hen een aanbod had gedaan van honderdduizend dollar voor de opname een een lp, wat uiteindelijk uitmondde in de opname van één langspeler, getiteld The Fool.

De Amerikaanse periode

Het titelloze debuutalbum van The Fool werd geproduceerd door Graham Nash en opgenomen in Los Angeles. De lp bleek zo succesvol dat er een Amerikaanse tournee volgde. Ook in de VS ontplooide het collectief weer haar designersactiviteiten, zo werd de buitengevel van het Aquarius Theatre voorzien van een schildering, ten tijde van de uitvoering van de musical Hair.
Gedurende 15 jaar woonden Simon en Marijke in Los Angeles, waar ze een huis bezaten tussen Beverly Hills en Hollywood, als overburen van de klassieke componist Igor Strawinksky. Een goed leven aldaar, vol leuke meisjes en feestjes, zoals Simon het later verwoordde. In New York ontmoette hij Andy Warhol en ook Jimi Hendrix, in zijn appartement in The Bronx.

Seemon & Marijke

Onder het pseudoniem Seemon & Marijke namen de beiden twee lp's op, Son of America en Mediterranean Blues. Het eerste album, geproduceerd door Graham Nash leverde hen zelfs een hit op, I Saw You dat begin 1972 in Nederland op # 2 terecht kwam in de Top 40. Aan de lp werkten o.a. Rita Coolidge, Joni Mitchell en Booker T. Jones mee. De opvolger Keep On Keepin' On bracht het niet verder dan een tipnotering.

Huwelijk en scheiding

Simon en Marijke Koger trouwden op 21 juli 1969 in de Temple of Tarot in Los Angeles, een verbintenis die stand hield tot midden jaren zeventig, waarna een scheiding volgt. Marijke Koger-Dunham, zoals ze tegenwoordig heet, is altijd in Los Angeles blijven wonen, ze hertrouwde en woont tegenwoordig in Shadow Hills te midden van haar vele paarden.

Kunstschilder

Begin jaren tachtig keerde Posthuma terug naar Nederland. Hij kreeg heimwee toen hij in het Los Angeles County Museum een winterlandschap van Ruysdael zag. „Ik spoedde me naar het toilet om te huilen.” Twee maanden later was hij terug in Amsterdam. Daar legde hij zich toe op het beroep van kunstschilder, wat hij tot op de dag van vandaag nog uitoefent. Hij heeft talrijke exposities in binnen- en buitenland gehad.

Biografie

In 2008 kwam de biografie A Fool such as I, De Lotgevallen Van Simon Posthuma uit, die door Simon zelf, in samenwerking met Telegraafjournalist Joost Goosen geschreven werd. Daarin is zijn levensverhaal vast gelegd, met de nadruk op de periode 1957 - 1975.

Douwe Bob

Vanaf de zomer van 2012 was Douwe Bob Postuma (Amsterdam, 12 december 1992) een van de deelnemers aan de beste singer-songwriter van Nederland, een op tv uitgezonden singer-songwriter competitie, een initiatief van Giel Beelen. In elke aflevering kregen ze een nieuwe opdracht, zo moest er voor de uitzending van maandag 23 juli een liedje gecomponeerd worden met als thema de liefde en bestemd voor iemand die tijdens de opnamen ook in de zaal aanwezig zou zijn.

Daar kwam dus Multicoloured Angels uit voort, een lied over zijn, zo werd opeens duidelijk zo overbekende vader. In dagblad Trouw zei hij over dit liedje: “Het nummer gaat over een schilderij van mijn vader Simon, hij is kunstenaar. En hoe we een keer verdwaald zijn , in de woestijn van Marokko: ‘Lost in the middle of the desert’. We hebben er inderdaad de zon zien opkomen. Geen idee waar zoiets vandaan komt, het nummer bestaat al, het wacht alleen op mij om het te pakken”.

Moeder Douwe Bob, Ellen Benard

Zaterdagavond 11 januari 2014 werd de documentaire 'Whatever Forever' uitgezonden bij de VARA. Daarin sprak de moeder van Douwe Bob, Ellen Benard zeer liefdevol over haar zoon. Maar, ze zag ook zijn zelfdestructieve kant en de vele eigenschappen die hij gemeen had met zijn inmiddels aan Korsakov lijdende vader.

Douwe Bob won de talentenwedstrijd, ondertussen was wel duidelijk geworden dat hij het talent niet van een vreemde had. De reactie van zijn ouwe vader: “Out of sight, incredible, fabulous, prachtig, wat een song, ik schiet vol, ja ja, t’is my boy!”

Roselie Posthuma

Voor zover bekend heeft Douwe Bob in elk geval een halfzus, Rosalie. Zij werd in 1961 geboren en groeide op in Amsterdam, New York en Los Angeles. Ze heeft de artistieke aanleg van haar vader en een grote liefde voor paarden en dieren en is bekend vanwege haar muurschilderingen. Tegenwoordig woont ze in Amsterdam en verkoopt haar werk via websites en in galerieën.
© 2012 - 2024 Kroezenier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieSimon de Film (2004)Intro: Simon één van de betere Nederlandse films van de afgelopen jaren, waarin zowel humor als drama in voorkomt. Daaro…
Annemarie Keizer: biografie (vrouw van Simon Keizer)Annemarie Keizer, iedereen kent haar wel als de finaliste bij het tweede seizoen van het bekende tv-programma Dance Danc…
Simon van CyreneSimon van Cyrene wordt in drie van vier Evangeliën genoemd als de man die op de kruisweg van Jezus het kruis droeg. Veel…
De Passe-Vite of RoerzeefWie gebruikt dit vernuftig keukenhulpje nog? En wie het niet meer gebruikt, kent hoogwaarschijnlijk wel iemand uit famil…

Carice van Houten: van actrice tot zangeresCarice van Houten: van actrice tot zangeresOp 5 september 1976 werd Carice van Houten geboren in Leiderdorp. Toen Carice nog een klein meisje was, nam haar vader h…
Herman van der Zandt: presentator Avondetappe/Mes op TafelHerman van der Zandt is vooral bekend als presentator van het NOS journaal, maar profileert zich geleidelijk aan steeds…
Bronnen en referenties
  • http://www.simonposthuma.com
  • http://www.trouw.nl
  • http://www.muziekencyclopedie.nl
  • http://www.maryke.com
  • http://www.roselie.com
  • www.3fm.nl
Kroezenier (91 artikelen)
Laatste update: 17-08-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Bekende nederlanders
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.