InfoNu.nl > Muziek en Film > Bekende nederlanders > Carice van Houten: van actrice tot zangeres

Carice van Houten: van actrice tot zangeres

Carice van Houten: van actrice tot zangeres Op 5 september 1976 werd Carice van Houten geboren in Leiderdorp. Toen Carice nog een klein meisje was, nam haar vader haar vaak mee musea, theatervoorstellingen en films. Ze had toen al de ambitie om actrice te worden. Deze ambitie verwezenlijkte ze een flink aantal jaren. In 1999 speelde Van Houten namelijk de hoofdrol in de film Suzy Q, waarvoor ze een Gouden Kalf in ontvangst mocht nemen. Het begin van een glansrijke carrière als actrice.

Films waarin Carice van Houten speelde

Twee jaar later speelde Carice van Houten een rol in de film Minoes. Daarna volgden veel meer rollen in films als De Passievrucht, Knetter en Lepel. In 2006 kwam de film Zwartboek uit, waarin Carice de hoofdrol speelt. In deze film speelt ze een Joodse vrouw die overdenkt hoe ze de Tweede Wereldoorlog heeft beleefd. Deze film kreeg een Gouden Film, een Platina Film en won drie Gouden Kalveren. In 2008 werd Zwartboek verkozen tot de beste Nederlandse film aller tijden.

De hoofdrol die Carice speelde in Zwartboek betekende uiteindelijk de start van haar internationale carrière. In 2008 speelde ze in Valkyrie de vrouw van Tom Cruise en twee jaar later stond ze naast Jude Law in Repo Men. Daarnaast deed ze ook nog Nederlandse films, zoals Alles is Liefde en het veel geprezen Komt een vrouw bij de dokter. In 2012 kwam de film Jackie uit, waarin ze samen met zus Jelka van Houten schittert naast Holly Hunter. Datzelfde jaar kwam ook de film Alles is Familie uit, waarin ze de rol speelt van Winnie.

Internationaal kent men Carice van Houten van haar rol in Game of Thrones. De rol van Melisandre is de rol die Carice van Houten speelt.

Carice van Houten als zangeres

Naast dat Carice een uitzonderlijk talent heeft voor acteren, is ze ook niet vies van muziek en zelf zingen. In een interview liet Carice van Houten namelijk weten dat ‘zingen er altijd al inzat’, maar ze deed eigenlijk niets met muziek deed omdat ze zichzelf niet genoeg vertrouwde. Toch leverde haar eerste publiekelijke muziekoptreden haar heel wat op: met de Haagse rockband Kane scoorde ze namelijk een nummer 1 hit in de Single Top 100. Tijdens de televisieactie ‘Nederland helpt Haïti’ zongen Kane en Carice van Houten het nummer No Surrender. Dit en haar muzikale vriendenkring hebben Carice geïnspireerd om ook haar eigen muziek op te nemen.

Carice van Houten brengt eigen album uit

In september 2012 bracht Carice van Houten haar debuutalbum See you on the ice uit. Over dit album zei ze: “Het thema van See you on the ice is verlangen. De CD gaat over het niet kunnen vasthouden, het niet hebben van grip op een situatie en over afscheid nemen.” Voor deze CD schreef Carice van Houten zelf een groot deel van de nummers.

Tracklist van See you on the ice

Op het album See you on the ice van Carice van Houten staan de volgende nummers:
 1. Siren or the Sea
 2. Something Funny
 3. Time
 4. Particle of Light (ft. Antony Hegarty)
 5. Emily
 6. Recovery Mission
 7. Broken Shells (ft. Howe Gelb)
 8. I’m Here
 9. You. Me. Bed. Now.
 10. End of the World (ft. Marc Ribot)
 11. Still I dream of it

Concerten van Carice van Houten

Carice van Houten in het voorprogramma van Rufus Wainwright

De Canadese zanger Rufus Wainwright gaf op zondag 25 november 2012 een concert in de HMH, Amsterdam. Voorafgaand aan dit concert kreeg Carice van Houten twintig minuten de tijd om het voorprogramma op te vullen met de muziek die ook op See you on the ice staat. Ze speelde tijdens het voorprogramma een aantal van haar eigen nummers, waaronder Siren or the Sea en Still I dream of it. Dit kon zomaar eens het begin zijn van een carrière in de muziek voor Carice van Houten.

Carice van Houten in de Oosterpoort en in Paradiso

Begin 2013 werd bekend gemaakt dat Carice van Houten een optreden zou gaan verzorgen in de Oosterpoort, Groningen. Op 23 april 2013 heeft ze hier opgetreden. Een dag later stond ze in Amsterdam op het podium, toen mocht Van Houten namelijk op het podium staan in Paradiso.
© 2012 - 2019 Loraine91, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Korte film op een postzegelTer ere van het 30e Nederlandse Film Festival komt TNT Post met een postzegel met daarop een heel kort filmpje van 1 sec…
Hoeveel verdienen de internationale artiesten?Hoeveel verdienen de internationale artiesten?Sommige artiesten die internationaal zijn doorgebroken, verdienen tientallen miljoenen per jaar. Ze weten niet hoe lang…
Biografie: Carice van HoutenCarice van Houten, een naam die veel mensen bekend in de oren klinkt. Carice Anouk van Houten is geboren in Leiderdorp o…
Acteur en zanger Russell CroweActeur en zanger Russell CroweAls zanger kennen we heb niet zo erg goed, maar als acteur absoluut wel. Hij heeft naast wat minder werk ook heel mooie…
recensieFilmrecensie Komt een vrouw bij de dokterIn 2009 kwam de verfilming van het gelijknamige boek Komt een vrouw bij de dokter uit. De bioscoopzalen stroomden vol. V…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
 • http://www.filmtotaal.nl/persoon.php?id=43271
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Carice_van_Houten
 • http://www.bol.com/nl/p/see-you-on-the-ice/1000004012616134/

Reageer op het artikel "Carice van Houten: van actrice tot zangeres"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Loraine91
Laatste update: 22-05-2018
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Bekende nederlanders
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!