Mieke Telkamp, waarheen leidt de weg

Mieke Telkamp, waarheen leidt de weg Jarenlang voerde het lied ‘Waarheen, waarvoor’ met stip de lijst aan van de populairste liederen die op begrafenissen en crematies werd gespeeld. Het lied, op de melodie van ‘Amazing Grace’ werd met een tekst van Karel Hille in de Nederlandse versie beroemd gemaakt door zangeres Mieke Telkamp. Maar uiteraard heeft Mieke heel wat meer mooie melodieën gezongen.

Mieke Telgenkamp

De naam Mieke Telkamp was de artiestennaam van Maria Telgenkamp, roepnaam Mieke. Mieke werd geboren in Oldenzaal op 14 juni 1934. De muzikale Mieke koos voor een loopbaan als zangeres en werd in 1953 bekend met het lied Here in my heart. Het zou niet bij dat ene lied blijven, want ook de nummers Nooit op Zondag en Eb en Vloed scoorden goed bij het publiek.

Succes van Mieke Telkamp over de grens

Van Oldenzaal naar de Duitse grens is niet zo’n grote afstand en het was dan ook niet onlogisch dat Mieke vanaf 1955 ook in Duitsland werk maakte van haar zangcarrière. In die tijd was Duitsland nog verdeeld in een West- en een Oost-Duitsland. Voor de zangloopbaan in West-Duitsland werd de naam Mieke Telgenkamp minder geschikt geacht en dus koos Mieke voor een pseudoniem. Voortaan zou ze als Mieke Telkamp als zangeres optreden. Dat het succes in West-Duitsland groot was bleek wel uit het feit dat haar grootste hit in Duitsland Prego, prego gondeliere bijna één miljoen keer over de toonbank ging.

Zingen in het Duits

Je kunt het je tegenwoordig niet zo goed meer voorstellen, maar in de jaren na de Tweede Wereldoorlog was het in Nederland en andere landen die tijdens de oorlog door de Duitsers bezet waren geweest niet geliefd om in het Duits te zingen. Mieke koos hier toch voor en was daarbij de eerste Nederlandse zangeres die weer liedjes in het Duits ten gehore bracht. In Duitstalige landen werd dit zeer gewaardeerd en haar platen werden in Duitsland dan ook goed verkocht.

Successen

De carrière van Mieke Telkamp kende vele successen. Zo won ze in 1957 tijdens het Festival van Venetië de eerste prijs, heel toepasselijk De Gouden Gondel genoemd. Vijf jaar later, in 1962, was ze deelnemer aan het Songfestival van Knokke in België. Dit was een festival, waarbij in een zangwedstrijd uit verschillende Europese landen drie tot vijf zangers en/of zangeressen meededen. Een festival dat ook op televisie werd uitgezonden en dat een broedplaats was voor nieuw talent. Het festival van 1962, waaraan Mieke Telkamp meedeed, werd overigens gewonnen door Frankrijk. In 1964 was Mieke deelnemer aan de Snip en Snap-revue, met Willy Walden en Piet Muijselaar.

Carrière-stop of niet

In 1967 kwam er een einde aan de zangcarrière van Mieke Telkamp, gelukkig maar tijdelijk. Omdat ze al enige tijd last had van buikklachten volgde ze het advies van haar arts op om met zingen te stoppen. Gelukkig maar tijdelijk, een paar jaar later besloot ze opnieuw te gaan zingen. Wel met een verschil, het zingen tijdens optredens in het land was definitief gestopt, het zingen zou zich voortaan beperken tot opnames voor radio, televisie of platen.

Grootste succes

Het was maar goed dat Mieke Telkamp haar zangcarrière opnieuw zou starten en ze begon meteen met haar allergrootste succes. Op de melodie van Amazing Grace was een Nederlandse tekst geschreven door Karel Hille: Waarheen, waarvoor. De vertolking van Mieke Telkamp zou in Nederland meer dan een miljoen keer verkocht worden en zou maar liefst 24 weken in de Nederlandse Top 40 staan, met een zevende plaats als hoogste notering. Het lied leverde haar hiermee haar allereerste gouden plaat op. Vanwege de mijlpaal van één miljoen exemplaren zou het lied haar in 2008 bovendien een Diamanten Award opleveren, uitgereikt op 13 december 2008 bij Omroep MAX.

Begrafenis-top

Het lied Waarheen, Waarvoor met als eerste regel ‘Waarheen leidt de weg, die wij moeten gaan’ is jarenlang met stip de favoriet geweest om gespeeld te worden tijdens begrafenissen en crematies. En wie de tekst van het lied goed bekijkt zal heel goed begrijpen waarom dat zo is. Ook de wijze waarop Mieke het lied zong en de bijpassende sobere begeleiding heeft aan dat succes bijgedragen.

De laatste jaren

Ook na het lied Waarheen, Waarvoor bracht Mieke liedjes uit, die het tot in de Nederlande Top 40 of het tot de ‘tip’-status brachten, zoals Het dorpje van Sint Bernadette (1971, tip), De nieuwe dag (1971, 17e plaats) en Sierra Madre Del Sur (1973, tip). In 1981 werd een verzamel-album uitgebracht met haar grootste successen, met een gelijknamige titel. Dit verzamelalbum bleef zeven weken in de Nederlandse Album Top 100 staan, met een zevende plaats als hoogste positie. Ook is er een dvd, in 2008 uitgekomen, waarop van 40 liedjes uit de periode 1959-1989 beeldmateriaal is opgenomen. In 1990 trad Mieke voor het officieel laatst op en op 10 maart 2011 nam ze definitief afscheid van haar publiek tijdens een uitzending van Omroep MAX. Mieke overleed op 20 oktober 2016 in Zeist, op 82-jarige leeftijd.
© 2016 - 2024 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Populairste uitvaartmuziekPopulairste uitvaartmuziekDe tijd dat “waarheen, waarvoor” van Mieke Telkamp de populairste uitvaartliedje was, ligt achter ons. De top tien van p…
Hits jaren 70: 1971Welke nummers waren in 1971 een grote hit? In dit artikel kun je een duidelijke lijst vinden van bekende nummers uit 197…
Schrijfster Yvonne BrillSchrijfster Yvonne BrillSchrijfster Yvonne Brill is schrijfster van kinderboeken en ze is waarschijnlijk met name bekend door de paardenboekense…
Slapen.... hoe blijf je wakker als dat echt moet?Slapen.... hoe blijf je wakker als dat echt moet?En na 4 doorwaakte nachten omdat je vlak voor de tentamens zit heb je het gehad. Je bent intens moe, en je weet dat je n…

Annemarie Keizer: biografie (vrouw van Simon Keizer)Annemarie Keizer, iedereen kent haar wel als de finaliste bij het tweede seizoen van het bekende tv-programma Dance Danc…
Jaap Buijs: één van Nederlands grootste muziekmanagersJaap Buijs: één van Nederlands grootste muziekmanagersJaap Buijs werd geboren op 27 februari 1946 in het dorpje Volendam en hij is zeker tot 2016 één van de grootste namen ui…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Nationaal Archief, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Mieke_Telkamp
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Waarheen,_waarvoor
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Songfestival_van_Knokke
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Snip_en_Snap
Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 30-10-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Bekende nederlanders
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.