André van Duin, liedjes/carnavalshits/singles 1972-2018

André van Duin heeft circa 50 singles op zijn naam staan, veel carnavalshits maar ook tientallen parodieën op vooral Engelstalig werk. Soms serieus repertoire zoals uitgebracht tijdens de And're André-periode, maar vaker liedjes die met een kwinkslag inhaken op actuele gebeurtenissen. Willempie, zijn eerste carnavalssingle uit 1975 was omstreden. Vooral in de jaren zeventig en tachtig had hij regelmatig grote hits tijdens de carnavalsperiode, 'Er staat een paard in de gang' en 'k Heb hele grote bloemkoole' werden klassiekers. Hij verrijkte de Nederlandse taal met de uitdrukking 'tot het gaatje gaan', afkomstig uit zijn Shaffy-imitatie 'We zullen doorgaan'. Een chronologisch overzicht van alle hitnoteringen van 1972 tot en met 2018. André van Duin kan bogen om een enorm scala aan (carnavals)hits en persiflages, met zo nu en dan meer serieuze liedjes als Want het is zomer en Als de zon schijnt. Willempie leidde tot een boycot, vanwege het vermeende feit dat hij geestelijk beperkte mensen belachelijk maakte. 'Ome Joop' en 'Jaap Aap', typetjes uit 'De Dik Voormekaar Show' en 'Animal Crackers' zorgden op eigen kracht voor hitsucces. Zowel de troonsafstand van Juliana als Beatrix greep hij aan om een gelegenheidssingle uit te brengen ('Willy Alberti bedankt' en 'Oranje boven'). Van Duin doorspekt zijn liedjes graag met dubbelzinnigheden. De teksten zijn bij tijd en wijle te melig voor woorden, op andere momenten blinkt hij weer uit door tekstuele spitsvondigheden. André komt er echter altijd weer mee weg, zijn regelmatige verschijning in de Top 40 gedurende meer dan 45 jaar geeft daar blijk van.
Een opsomming van al zijn liedjes vanaf 1972 tot op de dag van vandaag.


Hits periode 1972-1975

Angelique/Wonderkind (1972)
Het origineel is van Roger Miller en Del Shannon. (The swiss maid) Op de B-kant van Angelique staat het ook niet geheel onbekende Wonderkind (Furthermore van Ray Stevens)

De zenuwpees (1972)
Een hevig schutterende, stotterende André kruipt in de huid van een zenuwpees. Het origineel heet I'm nervous en is van de Amerikaanse blueszanger, componist en producer Willie Dixon, die ook Little red rooster schreef, één van de eerste hits van de Rolling Stones.

Het bananenlied (1972)
Een cover van Day-o (The banana boat Song), in 1956 wereldberoemd geworden in de hitversie van Harry Belafonte, maar van oorsprong een Jamaicaanse traditional. Oorspronkelijk gezongen door havenarbeiders die tijdens hun nachtdienst partijen bananen verscheepten. André bereikte de derde plaats in de Nederlandse Top 40, de tekst en even banale als basale vertaling (Waarom, wa-a-a-rom, waarom zijn de bananen krom...) is van Jan Fillekers, later bekend geworden door NCRV-programma's als Farce Majeur en Showroom.

De tamme boerenzoon (1974)
Persiflage op de # 1 hit De wilde boerndochtere van de Belgische zanger Ivan Heylen

Sambaballensamba (1975)
Werd uitgeroepen tot Alarmschijf, is geschreven door André zelf, en bleek een flinke carnavalshit in februari dat jaar.

Doorgaan (1975)
Parodie op We zullen doorgaan van Ramses Shaffy. Bij Shaffy eindigden de coupletten in 'we zullen doorgaan / tot we samen zijn', Van Duin maakte daarvan 'we zullen doorgaan / tot we aan het gaatje zijn', doelend op het gaatje in de grammofoonplaat. Het is de oorsprong van de uitdrukking: tot het gaatje gaan. In de videoclip, opgenomen in Egmond aan Zee staat André van Duin, verkleed als dirigent in de branding van de Noordzee.

Hits periode 1976 - 1980

Willempie (1976)
De eerste #1 hit van André van Duin, ondanks protesten door ouders van geestelijk gehandicapten in Kampen, die de karakterisering van Willempie als kwetsend ervoeren. Volgens de eisende partij een karikatuur van de geestelijk gehandicapte medemens, waarbij deze in zijn waardigheid werd aangetast. Via de rechter eisten zij dat de goed scorende single uit de handel werd genomen. De Hilversumse omroepen besluiten de carnavalshit minder frequent of helemaal niet meer te draaien. Tot een kort geding kwam het uiteindelijk niet. In Toppop bood André zijn excuses aan voor het onbedoeld kwetsen van de betrokkenen. Die werden aanvaard en Willempie werd weer gewoon op de radio gedraaid, maar het typetje was niet meer zo vaak op tv te zien.

File (1976)
Het oer-origineel Pour toi is van de van oorsprong uit Turkije afkomstige zanger David Arugete, bekend geworden onder zijn artiestennaam Dario Moreno. Afkomstig uit de film ' Le feu aux poudres' uit 1957. Later bekender geraakt als Feelings een wereldwijde hit uit 1974 van de Braziliaanse zanger Morris Albert (Mauricio Alberto Kaisermann).

Onzichtbare André (1976)
Inspiratiebron voor deze top tien hit vormde de Amerikaanse serie The invisible man, in Nederland begin jaren zeventig uitgezonden door de TROS, losjes gebaseerd op het boek de onzichtbare man van H.G. Wells.

Ta ta ta/Ik wil met jou wel dansen (1977)
Opnieuw een carnavalskraker, ditmaal met twee A-kanten. Beide liedjes zijn geproduceerd door Ad Kraamer.

Nee nou wordt ie mooi (1977)
Een single van Ome Joop m.m.v. Dik Voormekaar & Harrie Nack & Mijnheer De Groot, een top tien hit.

Tingelingeling (1978)
Opnieuw top tien succes voor Ome Joop, ditmaal samen met Het Dikvoormekaar Koor.

A Woman in love (1978)
Origineel komt uit de film 'Woman in love' uit 1955, met onder meer Marlon Brando & Jean Simmons.

'k Heb hele grote bloemkoole (1979)
Weer een carnavalsklassieker, opnieuw een top 10 notering.

Nederland die heeft de bal (1980)
André van Duin samen met het Nederlands Elftal. Gelegenheidssingle met het oog op het Europees kampioenschap voetbal dat jaar, gehouden in Italië.

Willy Alberti bedankt(1980)
Op 31 januari 1980 kondigde koningin Juliana haar troonsafstand aan. In reactie daarop zong Willy Alberti in het programma Telebingo voor het eerst zijn bedanklied aan de abdicerende vorstin. André van Duin kwam prompt met deze parodie om Willy op zijn beurt te bedanken voor zijn gevoelige liedje. In allerijl geschreven door Eddy Ouwens, eigenlijk bedoeld voor de Zangeres Zonder Naam, die echter zo snel geen mogelijkheid zag om het in te zingen. André van Duin kroop in de huid van Prins Bernhard, die (ook namens zijn vrouw) Willy Alberti bedankte voor de ode, terwijl Pieter van Vollenhoven hem tevergeefs probeerde te ondersteunen op piano.


Hits periode 1981 - 1985

Er staat een paard in de gang/Flip Fluitketel (1981)
Een carnavalshit met 'dubbele A-kant'. Flip Fluitketel, immer getooid met een oranje fluitketel zonder bodem op zijn hoofd, had een populaire tv-show bij de TROS in die periode. Er staat een paard in de gang is een klassieker geworden. Rick de Leeuw, zanger van de Tröckener Kecks gaf in 2014 een eigen draai aan het nummer. De single verscheen op het album De parels en de zwijnen, een verzamelplaat met diverse klassiekers uit Nederland en België, maar dan in een nieuwe jas.

Me Kammetje/Ik Heb 'm Nog Wel (1981)
Me Kammetje werd vertolkt door 'Jut en Jul', beide liedjes zijn van de hand van André zelf en geproduceerd door Ad Kraamer.

Joep Meloen/Ik wil met jou wel zeven weken (1982)
Afkomstig uit de film 'Ik ben Joep Meloen' uit 1981, geregisseerd door Guus Verstraete jr.

Als je huilt/Bim bam (1982)
Enorme zomerhit, belandde op de eerste plaats van de Top 40. Covers van respectievelijk Cry (Johnnie Ray) en Les trois cloches, onder andere beroemd gemaakt door Édith Piaf. De bijbehorende videoclip van de vier klokken luidende monniken is legendarisch en droeg mede bij aan het enorme hitsucces.

Gatzdeladigee (1983)
Carnavalshit over de verschillen en overeenkomsten van de carnavalsviering in het zuiden versus het noorden van Nederland.

Zandzakken voor de deur (1983)
Opnieuw carnavalssucces voor 'Ome Joop'.

Als de zon schijnt (1983)
Het origineel heet Buona sera, mrs. Campbell en komt uit de gelijknamige Italiaanse film uit 1968. Geschreven door de filmmuziekcomponist Riz Ortolani. Vico Torriani bracht een single uit met een Duitstalige versie.

De Heidezangers/De konsnertzangeres (1983)
'De Heidezangers' (ik speel de bas....) zingen een Nederlandstalige tekst op het nummer I Get so lonely when I think about you (Oh baby mine) van The Four Knights. 'Konsnertzangeres Bea' vertolkt haar versie van You'll never walk alone van Gerry and the Pacemakers.

Wij zijn de vuilnisman (1984)
In dit liedje zijn een fragmenten van een zevental feestnummers verwerkt: En van je hela hola, Omdat het zo lekker is, Zolang de lepel in de brijpot staat, Hoeperdepoep zat op de stoep, Als je pas getrouwd bent, Hup faldera (Bums valdera) en Overal waar de meisjes zijn.

Want het is zomer (1984)
Van Duin nam in totaal vijf albums op onder de noemer And're André, een serie lp's met het serieuzere werk, vaak hertaalde liedjes van grote wereldsterren. Want het is zomer is een vertaling van You know I love you (Tu sais je t'aime) gezongen door Shake. In 1976 stond het diverse weken in de Tipparade wat niet resulteerde in hitsucces. In 1978 werd het mede doordat muziek-samensteller Herman van der Velden het vaak op de playlist zette tijdens Radio Tour de France toch nog een Top 40 hit voor de Fransman.

Mijn opoe heeft een zadel op d'r rug (1985)
Bescheiden carnavalshitje, geschreven door André van Duin zelf.

Een boutje en een moertje en een schroefje en een nippeltje / Daar ben ik niet blij mee (1985)
Beide kanten van het singletje zijn bekend geworden, uitvoerende is 'Simon Naaigaren'. 'N boutje... is van origine een Zoeloe-lied (Mbube), maar vooral bekend geworden als The lion sleeps tonight, in de uitvoering van onder andere Tight Fit en The Tokens.

Hits periode 1986 - 1990

Barbecue / Voor de kat's viool (1986)
Dubbele A-kant, vier weken in de Top 40, hoogst bereikte positie # 27. Covers van respectievelijk Barbara ann (The Beach Boys) en The chicken song (afkomstig uit het Britse satirische programma Spitting Image).

Eskimo (1987)
Niet verder gekomen dan een tipnotering, parodie op Mexico, van de Zangeres Zonder Naam. Uitgebracht onder de artiestennaam 'Zangeres Zonder Raam'.

Lied voor vrijgezellen (Ode aan de vrouwen)/ De Rol van de behanger/ (1987)
'Het vrijgezellenlied' werd gezongen door 'Ome Joop'. De dubbele A-kant mocht niet baten, slechts drie weken in de Top 40.

Bingo (1987)
Cover van Ringo, in december 1964 in de bovenste regionen van de Amerikaanse Billboard charts, in januari daarop ook in Nederland een hitje in de Top 40. Toen gezongen/gesproken door de uitvoerende, de Canadese acteur Lorne Greene.

Duudeljoo (1987)
Uitgebracht onder de artiestennaam 'De Duinstappers'. Dudeljoo is het geluid dat de Wielewaal voortbrengt. Het oorspronkelijke lied heet dan ook De wielewaal, het is al geschreven in 1927 door Andries Hartsuiker.

Vrienden blijven doen we altijd (met Willeke Alberti) (1988) Een serieus duet, tussen de Rotterdamse komiek en de Amsterdamse actrice/zangeres Willeke Alberti. Niet verder gekomen dan een tipnotering.

Mijn naam is Jaap (1989)
Uitgebracht onder het pseudoniem Jaap Aap en De Apen. In 1990 ging het programma Animal Crackers over naar RTL4, de titel werd gewijzigd naar de Jaap Aap-show.Deze top tien hit is gebaseerd op het nummer Mijn naam is haas van het Lowland Trio, die daarmee in 1973 de hitlijsten haalden. Die versie was op zijn beurt weer een cover van Mein name ist hase van Chris Roberts.

De hotdog (1989)
Een tekst van André zelf, over een keeshond die er wel pap van lust. Gebaseerd op Bird dog, geschreven door Boudleaux Bryant, een monsterhit van The Everly Brothers in de vijftiger jaren.

Twiedel twiet (1989)
Een cover van van het nummer Tweedlee dee uit 1955, van de Amerikaanse rhythm & blues zangeres LaVern Baker. De versie van André kwam niet verder dan de tipparade.

Hits periode 1991 - 2000

35 koeien (1991)
Gebaseerd op het nummer Siebentausend rinder van de Zwitserse zanger Peter Hinnen, die er in zijn thuisland in 1963 een # 1 hit mee scoorde.

Grote voeten (Love and marriage) (1992)
De oorspronkelijke opname is van Frank Sinatra, die opname werd gebruikt als titelsong van de Amerikaanse sitcom Married... with children, ook in Nederland zeer populair begin jaren tachtig. Sinatra zelf scoorde met dit liedje zijn laatste top tien hit in 1991 in ons land.

Totdat ik jou zag (1992)
Cover van Everly Brothers klassieker 'Til I kissed you. Nederlandse tekst door Han Koreneef, over het verdriet van het huwelijkse leven. ('t Leven was een feest, totdat ik jou zag/ Altijd blij geweest, totdat ik jou zag). Bescheiden hitje.

Pizza lied (effe wachte..) (1993)
Geschreven door Van Duin samen met Jan Rietman. Alarmschijf en # 1 hit in de Top 40, met de hilarisch onzinnige tekstregel: 'Pizza, pizza, oh pizza, pizza, pizza, effe wachte, pizza'.

Doelpunt! De officiële voetbal pizza (1994)
André van Duin & Het Nationale Pizza Elftal, voortbordurend op het enorme succes van het Pizza lied, met als gevolg een minder groot hitsucces.

Het naaimachine lied (1995)
Tekst opgebouwd rond het thema: 'een naaimachine naait, een nietmachine niet'. Niet echt geslaagde poging tot nieuw carnavalssucces, blijven steken op # 38 in de Top 40.

De buurtsuper (1995)
De 'André van Duin show', die van 1995 tot 1998 werd uitgezonden door RTL4 had diverse vaste onderdelen waaronder De buurtsuper, de top tien hit van eind 1995 is daar een uitvloeisel van. Een compositie van Jan Rietman en André van Duin.

Jas aan, jas uit ((1996)
Een heel bescheiden hitje, maar wel een opmerkelijk duet tussen André van Duin en de destijds alom in de media aanwezige Klazien uut Zalk (Klaasje Rotstein-van den Brink) uit het dorp Zalk in Overijssel. Een kruidenvrouw, die voor elke kwaaltje wel een probaat natuurmiddeltje in huis had. Dat gegeven, in combinatie met haar struise voorkomen en ferme uitspraken maakte haar tot een graag geziene, gespreksstof opleverende gast in menig tv-programma begin negentiger jaren.

Ik weet het niet (1996)
De Buurtbrothers. Niet echt geslaagd singletje, voortbordurend op De Buurtsuper, niet verder gekomen dan de Tipparade.

Ayohee (1997)
Gezongen door de ouwe hippie 'Koos Grandioos', net als De Buurtsuper afkomstig uit 'De André van Duin show'.

Hits periode 2001 - 2018

De balletjes van de koningin (2009)
Eigenlijk slechts bedoeld als promo voor de nieuwe tv-reeks van de Dik Voormekaar Show. De belangstelling voor het nummer was echter zo groot dat het op single verscheen en later in de Top 40 binnenkomt op nummer 11. De carnavalshit kende een korte Top 40-loopbaan, want na drie weken was het nummer weer verdwenen.

Ome Cor heb een drilboor (2010)
De wel erg dubbelzinnige titel en tekst leidden niet tot een carnavalshit in 2010, het nummer bleef steken in de Tipparade.

Oranje boven (2013)
Het oorspronkelijke, koningsgezinde lied benadrukt de band van Nederland met het koningshuis, de Oranjes. Het heeft dezelfde melodie als het kinderliedje 'We zijn er bijna'. In verband met de op handen zijnde troonsafstand van de toenmalige koningin Beatrix zei Van Duin: "Je kunt nu niet meer Leve de koningin zingen." In de nieuwe versie zijn de woorden niet vervangen door het voor de hand liggende Leve de ko-ho-ning, dat was een oplossing waarin André niets zag. In zijn hoedanigheid van zanger Bertus Bintje ('met het Oranjekoor Weer Geen Lintje') heeft hij de tekst veranderd in een ode aan de toekomstige koning én diens echtgenote. Het nieuwe refrein: Oranje boven, Oranje boven, leve de koning - en Máxima.
© 2015 - 2024 Kroezenier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De grootste carnavalskrakersCarnaval staat synoniem met gezelligheid en gekheid. Tijdens carnaval verkleden we ons en trekken we de gekste kleren aa…
#1 Hits van 1982Voor een artiest is het een hele eer als al zijn of haar fans hun nummers mooi vinden. Maar het is voor een artiest hele…
Hits jaren 70: 1976Welke nummers waren in 1976 een grote hit? In dit artikel kun je een duidelijke lijst vinden van bekende nummers uit 197…
Hits jaren 80: 19821982 was een jaar vol grote muziekhits. Doe Maar, Culture Club en Roxy Music zorgden voor de echte klassiekers die we nu…

Shirma Rouse - souldiva van Sint EustatiusShirma Rouse - souldiva van Sint EustatiusShirma Rouse is zangeres die faam maakte als achtergrondzangeres en die met haar deelname aan het televisietalentenprogr…
Bronnen en referenties
  • Top 40 Hitdossier 1965 - 2012
  • www.devolkskrant.nl
  • Ronsut.home.xs4all.nl/biografie.html
  • www.verzameloord.blogspot.nl
  • http://www.trouw.nl
  • www.YouTube.com
  • www.top40.nl/andre-van-duin
Kroezenier (91 artikelen)
Laatste update: 25-10-2018
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Bekende nederlanders
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.