InfoNu.nl > Muziek en Film > Dans > Sensueel, close & spectaculair: ZOUK!

Sensueel, close & spectaculair: ZOUK!

Zouk is een nieuwe dansrage die Nederland aan het veroveren is. Als je eenmaal de muziek hebt gehoord wil je meer! Er wordt zelfs gezegd dat Zouk een serieuze concurrent voor salsa gaat worden in Nederland. De salsascholen zijn veelal de plekken waar je Zouk kunt leren dansen.

Wat is Zouk?

Zouk betekent in het creools "party". Het is een mooie sensuele dans uit Brazilië op volksmuziek van de Franse Antillen en Kaap Verdische Eilanden. De dans is afgeleid van de Lambada, een dans uit Porto Seguro, Brazilië. Het is erg populair in steden als Rio de Janeiro, São Paolo, Londen en New York, maar ook in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en andere plaatsen. Opvallend bij deze dans zijn de golvende bewegingen en de 'drops'.

Zoukmuziek

Het Zoukritme heeft veel overeenkomsten met lambada. Een vierkwartsmaat met een lang accent aan het begin of aan het eind, al naar gelang de regio. Oorspronkelijk afkomstig uit onder andere Angola, werd Zouk in de jaren zestig de volksmuziek van de Kaapverden en de Franse Antillen (Guadeloupe en Martinique). In Europa is het vooral populair in Frankrijk, terwijl op de Kaap Verdische Eilanden een eigen type Zouk is ontwikkeld.

Zouk werd uitgevonden in de vroege tot midden tachtiger jaren, toen vele verschillende stijlen samensmolten. Met name de band Kassav' gaf de stijl in die tijd een pan-Caribisch geluid door elementen van Kompa, Reggae en Salsa te nemen. Met hun hits werd Zouk snel de meest wijdverbreide dansrage in Latijns-Amerika, en werd het ook populair in Europa en Azië. De meest gehoorde vorm is vrij minimaal, met electrische instrumenten en een stevige beat, en (meestal Franstalige) smachtende zang.

Zouk Love

Een speciale stijl binnen de Zouk heet Zouk Love, waar de muziek langzamer is, en meer dramatisch. De muziek Zouk Love komt overeen met de Kizomba muziek uit Angola. Populaire Zouk Love artiesten van deze tijd zijn onder andere de in Nederland actieve Kaap Verdische zangeres Suzanna Lubrano en zangers Gilyto Semedo en Gil Semedo, maar ook Frans West-Indische artiesten als Edith Lefel, Nichols of Afrikaanse artiesten als Philipe Monteiro.

Zouk dansen

Zouk wordt in Brazilië gedanst op een aangepaste, langzamere, zelfs meer sensuele versie van de Lambada. In tegenstelling tot Forró, dat geleid wordt met het hele lichaam, of Salsa, dat voornamelijk geleid wordt met de handen, wordt "Zouk" of "Zouk Lambada" geleid door de aan aan-elkaar-gelijmde bekkens van de partners. Bij Zouk zijn het de heupen die eerst bewegen, gevolgd door de rest van het lichaam, en dit is wat de dans zo "sensueel" maakt. Het is de bedoeling dat het bovenlichaam recht blijft, behalve bij het ronddraaien en de drops (laten vallen van het bovenlichaam), terwijl de heupen los bewegen.

Tijdens het oefenen van Zouk in dansscholen, waarschuwen leraren in het algemeen de vrouwen om voorzichtig te zijn met hun rug en nek, omdat het een van de meest kenmerkende en veel voorkomende bewegingen is voor de vrouw om met haar hoofd ver naar achteren te leunen, soms zelfs beneden het middel, en hun hoofd en haren van de ene zijde naar de andere te gooien. Als dit niet op de juiste manier gebeurt, kan het tot letsel leiden.
© 2006 - 2019 Yonbarba, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Bachata, muziek en dansBachata is een romantische Zuid-Amerikaanse dans. Dicht tegen elkaar aan, geen ingewikkelde figuren of draaien zoals in…
Hot & sexy: lambada!Lambada is tegenwoordig niet meer zo populair als het was in de jaren tachtig, maar in Brazil zijn nog plekken waar de l…
Cd-recensie Acoustic Brasil van PutumayorecensieCd-recensie Acoustic Brasil van PutumayoMet deze Acoustic Brasil compilatie brengt Putumayo een mooie verzameling songs met de zachte ritmes van samba en bossa…
Samba uit BraziliëBij ons in Nederland is de Samba vooral bekent van het carnaval in Rio de Janeiro. De variatie van de Samba die in Europ…
Cubaanse Cha cha chaDe schepper is Enrique Jorrin, en de dans werd ontwikkeld vanuit de mambo. De dans werd voor het eerst gezien in 1950 in…

Reageer op het artikel "Sensueel, close & spectaculair: ZOUK!"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Yonbarba
Gepubliceerd: 21-12-2006
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Dans
Schrijf mee!