Sensueel, close & spectaculair: ZOUK!

Zouk is een nieuwe dansrage die Nederland aan het veroveren is. Als je eenmaal de muziek hebt gehoord wil je meer! Er wordt zelfs gezegd dat Zouk een serieuze concurrent voor salsa gaat worden in Nederland. De salsascholen zijn veelal de plekken waar je Zouk kunt leren dansen.

Wat is Zouk?

Zouk betekent in het creools "party". Het is een mooie sensuele dans uit Brazilië op volksmuziek van de Franse Antillen en Kaap Verdische Eilanden. De dans is afgeleid van de Lambada, een dans uit Porto Seguro, Brazilië. Het is erg populair in steden als Rio de Janeiro, São Paolo, Londen en New York, maar ook in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en andere plaatsen. Opvallend bij deze dans zijn de golvende bewegingen en de 'drops'.

Zoukmuziek

Het Zoukritme heeft veel overeenkomsten met lambada. Een vierkwartsmaat met een lang accent aan het begin of aan het eind, al naar gelang de regio. Oorspronkelijk afkomstig uit onder andere Angola, werd Zouk in de jaren zestig de volksmuziek van de Kaapverden en de Franse Antillen (Guadeloupe en Martinique). In Europa is het vooral populair in Frankrijk, terwijl op de Kaap Verdische Eilanden een eigen type Zouk is ontwikkeld.

Zouk werd uitgevonden in de vroege tot midden tachtiger jaren, toen vele verschillende stijlen samensmolten. Met name de band Kassav' gaf de stijl in die tijd een pan-Caribisch geluid door elementen van Kompa, Reggae en Salsa te nemen. Met hun hits werd Zouk snel de meest wijdverbreide dansrage in Latijns-Amerika, en werd het ook populair in Europa en Azië. De meest gehoorde vorm is vrij minimaal, met electrische instrumenten en een stevige beat, en (meestal Franstalige) smachtende zang.

Zouk Love

Een speciale stijl binnen de Zouk heet Zouk Love, waar de muziek langzamer is, en meer dramatisch. De muziek Zouk Love komt overeen met de Kizomba muziek uit Angola. Populaire Zouk Love artiesten van deze tijd zijn onder andere de in Nederland actieve Kaap Verdische zangeres Suzanna Lubrano en zangers Gilyto Semedo en Gil Semedo, maar ook Frans West-Indische artiesten als Edith Lefel, Nichols of Afrikaanse artiesten als Philipe Monteiro.

Zouk dansen

Zouk wordt in Brazilië gedanst op een aangepaste, langzamere, zelfs meer sensuele versie van de Lambada. In tegenstelling tot Forró, dat geleid wordt met het hele lichaam, of Salsa, dat voornamelijk geleid wordt met de handen, wordt "Zouk" of "Zouk Lambada" geleid door de aan aan-elkaar-gelijmde bekkens van de partners. Bij Zouk zijn het de heupen die eerst bewegen, gevolgd door de rest van het lichaam, en dit is wat de dans zo "sensueel" maakt. Het is de bedoeling dat het bovenlichaam recht blijft, behalve bij het ronddraaien en de drops (laten vallen van het bovenlichaam), terwijl de heupen los bewegen.

Tijdens het oefenen van Zouk in dansscholen, waarschuwen leraren in het algemeen de vrouwen om voorzichtig te zijn met hun rug en nek, omdat het een van de meest kenmerkende en veel voorkomende bewegingen is voor de vrouw om met haar hoofd ver naar achteren te leunen, soms zelfs beneden het middel, en hun hoofd en haren van de ene zijde naar de andere te gooien. Als dit niet op de juiste manier gebeurt, kan het tot letsel leiden.
© 2006 - 2024 Yonbarba, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bachata, muziek en dansBachata is een romantische Zuid-Amerikaanse dans. Dicht tegen elkaar aan, geen ingewikkelde figuren of draaien zoals in…
Hot & sexy: lambada!Lambada is tegenwoordig niet meer zo populair als het was in de jaren tachtig, maar in Brazil zijn nog plekken waar de l…
De Brazil Butt Lift Workout, voor mooie strakke billenDe Brazil Butt Lift Workout, voor mooie strakke billenHeb jij altijd al gedroomd van mooie strakke billen, benen en buik? Dan is de Brazil Butt Lift Workout waarschijnlijk we…
Samba uit BraziliëBij ons in Nederland is de Samba vooral bekent van het carnaval in Rio de Janeiro. De variatie van de Samba die in Europ…

Samba till you drop!Wie Brazil zegt, zegt samba. Zelfs de nationale sport is naar deze dans genoemd: samba-voetbal. Het carnaval in Rio bied…
Yonbarba (5 artikelen)
Gepubliceerd: 21-12-2006
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Dans
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.