Ameland Acappella - zingen op het eiland

Ameland Acappella - zingen op het eiland Ameland is muzikaal en dat trekt muzikanten naar het eiland. Met diverse evenementen klinkt de muziek in velerlei stijlen over de duinen en in de dorpen. In november 2012 vindt voor de eerste keer Ameland Aceppalla plaats. In november, tijdens de Kunstmaand Ameland, treedt Ameland Acappella diverse malen op. Het gelegenheidskoor van geoefende zangstemmen oefent in een groepsaccommodatie onder leiding van professionele dirigenten. Het levert een bijzonder muziekevenement op.

Ameland Acappella

Ameland Acappella is een bijzonder muziekevenement, waarbij de koorleden ieder voor zich het repertoire thuis instuderen om tijdens een muzikaal weekend op het eiland de puntjes op de i te zetten. Ameland Acappella combineert de hobby van het zingen met ontmoeting en gezellig samenzijn op een mooie locatie. Bovendien vindt het weekend in november tijdens de Kunstmaand Ameland plaats. De mensen van Ameland Acappella genieten volop van de kunst en dragen zelf een steentje bij aan het programma podiumkunsten tijdens de Kunstmaand. Het koor is een gelegenheidskoor; het muziekevenement is een initiatief van koordirigent Durk Geertsma uit Julianadorp. Hij organiseert het samen met Sjoukje Lei.

Blierherne in Nes

Geertsma komt vaak op Ameland en hij is gelieerd aan een groepsaccommodatie op Ameland: Blierherne. Die accommodatie en de muziek inspireerden hem tot dit bijzondere groepsevenement. Dertig geschoolde zangers uit alle hoeken van Nederland tekenden in voor Ameland Acappella en studeerden thuis acht liederen in. In een weekend van november 2012 was de groep op het eiland. Ze bezochten dat weekend enkele Kunstmaand Ameland exposities en oefenden op het eiland gezamenlijk de werken die ze afzonderlijk thuis hadden ingestudeerd.

Mooi weer

Met mooi weer staan ze buiten te zingen. Dirigent Meindert Bosklopper uit Drachten is in 2012 uitgenodigd om de afwerking van de nummers met de zangers te verzorgen. Bosklopper is ondermeer componist en dirigent. Het is het allereerste optreden van Ameland Acappella. Latere versies van Ameland Accappella hebben elke editie een andere dirigent. In 2017 staat Hans Kaldeway uit Groningen voor de groep.

Het repertoire

Het repertoire van Ameland Acappella is licht. Het gelegenheidskoor zingt Smile van Charlie Chaplin, maar ook Moon over Bourbon Street van Sting en Love you more van Racoon. Ameland Acappella geeft ter afsluiting van de workshops een uitvoering, een Klein Concert in Hotel Noordsee aan de Strandweg in Nes of in Blierherne zelf.

De zangkunst

Ameland Acappella is voor koorzangers die de zangkunst zo goed beheersen dat ze van blad kunnen zingen en zelfstandig de nummers kunnen instuderen. Alhoewel het muziekevenement Ameland Acappella heet, worden niet alle nummers a capella gezongen. Een deel wordt begeleid door muziekinstrumenten.

De workshops en het miniconcert

Het repertoire is pop en jazz, uptempo en slow. Ameland Acappella zingt geen nummers die altijd en overal gehoord worden, maar kiest voor origineel repertoire. Tijdens de workshops richt de groep zich samen met de dirigent op de klank en verdere afwerking. Het sluitstuk van de workshops is een miniconcert.

De website

Op de website www.amelandacapella.nl zette Durk Geertsema de muziekbestanden van de liederen. De stemverdeling staat er bij: elke stem – sopraan, alt, tenor, bas – zoekt zijn eigen partij. Ieder voor zich kan die nummers downloaden en beginnen met instuderen.
Bron: Ameland a cappellaBron: Ameland a cappella
De nummers:
  • Time in a bottle
  • La Paloma
  • Why do fools fall in love
  • Moon over Bourbonstreet
  • Home
  • Love you more
  • Let there be love
  • Smile
  • Wicked World

De dirigent

De dirigent die voor Ameland Acappella 2012 was aangetrokken is Meindert Bosklopper. Deze Fries speelde klarinet in verschillende orkesten en zong in diverse koren. Ook speelde hij piano bij jazz-groepen. Bosklopper studeerde schoolmuziek met als bijvakken koordirectie, piano en klarinet in Leeuwarden. Hij was verbonden aan de muziekschool in Drachten en werkte als consulent bij een Onderwijskundig Advies Bureau. In 1988 werd hij directeur van de Opsterlandse Muziekschool in Gorredijk en in dirigeerde hij het Fries Jeugdkoor en het kinderkoor van de muziekschool. Bosklopper werkte mee aan radio-, tv- en theaterproducties voor landelijke en provinciale omroepen. In 2008 startte hij een eigen onderneming, Factor M, die inhoudelijke ondersteuning biedt aan culturele projecten. Bosklopper schrijft tevens arrangementen van popsongs voor popkoren. In 2012 is Meindert Bosklopper directeur van De Meldij, centrum voor de kunsten in Drachten en dirigeert hij het Popkoor On Cue. Tevens is hij dirigent van het Klein Kunst Koor in Drachten. Zingen is zijn passie.

Bron: Ameland AcappellaBron: Ameland Acappella

De organisator

De organisator van het geheel is zang- en Ameland liefhebber Durk Geertsma. Hij kent Friesland goed en woonde er tot 1989. Geertsema speelt piano en zingt in koorverband. In Drachten leerde hij Meindert Bosklopper kennen en zong in een koor onder zijn leiding. Geertsema woont in Noord-Holland en zingt daar bij vocalgroup Close-Up in Alkmaar. Bij de Kunstfactor in Utrecht volgde hij de dirigentenopleiding. Sinds 2007 heeft Geertsema diverse koren geleid. In Julianadorp leidt hij de vrouwengroep Eigenwijz. Als actief zanger zingt hij in Den Helder mee aan de vertolking van de Mattheus Passion (Bach) en de Messa di Gloria (Puccini). De Noord- Hollander bezoekt Ameland regelmatig. Hij is nauw verbonden aan Blierherne bij Nes in de duinen en beheert de boekingen voor de groepsaccommodatie.

De groepsaccommodatie

Ameland Acappella speelt zich grotendeels af in groepsaccommodatie Blierherne bij Nes op Ameland. Het is een in 2009 gebouwde locatie, een modern gebouw op de plek van het oude Blierherne; een gebouw met geschiedenis.

Lees verder

© 2012 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ameland in 2008 - Jaar van het TrotseerloodjerecensieAmeland in 2008 - Jaar van het TrotseerloodjeAmeland in 2008 is het eerste jaarboek over het eiland, waartoe Ameland Pers uitgeverij het initiatief nam. ‘Ameland in…
Ameland in 2009 - Jaar van de BultrugrecensieAmeland in 2009 - Jaar van de BultrugAmeland in 2009 is het tweede deel in de serie jaarboeken over het eiland. Met de nummer twee is een serie geboren. Twaa…
Kooiplaats - Buurtschap op AmelandKooiplaats - Buurtschap op AmelandAmeland heeft vier dorpen en een buurtschap. De dorpen zijn Hollum, Ballum, Nes en Buren en het buurtschap heet Kooiplaa…
Ameland in 2010 - Jaar van Penny's ShadowrecensieAmeland in 2010 - Jaar van Penny's ShadowNa ‘Ameland in 2008,’ ‘Ameland in 2009,’ is ‘Ameland in 2010’ het derde nummer in de serie ‘Ameland in …’ De eilander ui…

Mordechai Gebirtig: de laatste Jiddische bardMordechai Gebirtig, een geëngageerd Joods dichter, zanger, schrijver en acteur, die zijn werk in het Jiddisch publiceerd…
McCartney op zijn bestMcCartney op zijn bestToen de Beatles voor het eerst in Amerika tourden kregen ze de gelegenheid om in de populaire Ed Sullivanshow hun ding t…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Amelan a Cappella logo
  • Ameland Acapella
  • Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 1: Ameland a cappella
  • Afbeelding bron 2: Ameland Acappella
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 10-10-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.