InfoNu.nl > Muziek en Film > Diversen > Ameland Acappella

Ameland Acappella

Ameland Acappella Ameland is muzikaal en dat trekt muzikanten naar het eiland. Met diverse evenementen klinkt de muziek in velerlei stijlen over de duinen en in de dorpen. In november 2012 vindt voor de eerste keer Ameland Aceppalla plaats. In november, tijdens de Kunstmaand Ameland, treedt Ameland Acappella diverse malen op.

Blierherne bij Nes

A Cappella

Ameland Acappella is een bijzonder muzikaal evenement, waarbij de koorleden ieder voor zich het repertoire thuis instuderen om tijdens een muzikaal weekend op het eiland de puntjes op de i te zetten. Ameland Acappella combineert de hobby van het zingen met ontmoeting en gezellig samenzijn op een mooie locatie. Bovendien vindt het weekend in november tijdens de Kunstmaand Ameland plaats. Ameland Acappella gaat volop genieten van de kunst en draagt zelf een steentje bij aan het programma podiumkunsten tijdens de Kunstmaand. Het koor is een gelegenheidskoor; het muzikale evenement is een initiatief van koordirigent Durk Geertsma uit Julianadorp.

Het verblijf

Geertsma komt vaak op Ameland en hij is gelieerd aan een groepsaccommodatie op Ameland: Blierherne. Die accommodatie en de muziek inspireerden hem tot dit bijzondere groepsevenement. Dertig geschoolde zangers uit alle hoeken van Nederland tekenden in voor Ameland Acappella en studeerden thuis acht liederen in. In het weekend van 9, 10 en 11 november 2012 is de groep op het eiland. Ze bezoeken dat weekend enkele Kunstmaand Ameland exposities en oefenen op het eiland gezamenlijk dat ze afzonderlijk thuis hebben ingestudeerd. Met mooi weer staan ze buiten te zingen. Dirigent Meindert Bosklopper uit Drachten is uitgenodigd om de afwerking van de nummers met de zangers te verzorgen. Bosklopper is ondermeer componist en dirigent. Het is het allereerste optreden van Ameland Acappella.

Het repertoire

Het repertoire is van Ameland Acappella is licht. Het gelegenheidskoor zingt Smile van Charlie Chaplin, maar ook Moon over Bourbon Street van Sting en Love you more van Racoon. Ameland Acappella geeft ter afsluiting van de workshops een uitvoering, een Klein Concert in Hotel Noordsee aan de Strandweg in Nes.

De zangkunst

Ameland Acappella is voor koorzangers die de zangkunst zo goed beheersen dat ze van blad kunnen zingen en zelfstandig de nummers kunnen instuderen. Alhoewel het muzikale evenement Ameland Acappella heet, worden niet alle nummers a capella gezongen. Een deel wordt begeleid door muziekinstrumenten.

De workshops en het miniconcert

Het repertoire is pop en jazz, uptempo en slow. Ameland Acappella zingt geen nummers die altijd en overal gehoord worden, maar kiest voor origineel repertoire. Tijdens de workshops richt de groep zich samen met de dirigent op de klank en verdere afwerking. Het sluitstuk van de workshops is een miniconcert.

De website

Op de website www.amelandacapella.nl zette Durk Geertsema de muziekbestanden van de liederen. De stemverdeling staat er bij: elke stem – sopraan, alt, tenor, bas – zoekt zijn eigen partij. Ieder voor zich kan die nummers downloaden en beginnen met instuderen.
Bron: Ameland a cappellaBron: Ameland a cappella
De nummers:
 • Time in a bottle
 • La Paloma
 • Why do fools fall in love
 • Moon over Bourbonstreet
 • Home
 • Love you more
 • Let there be love
 • Smile
 • Wicked World

De dirigent

De dirigent die voor Ameland Acappella is aangetrokken is Meindert Bosklopper. Deze Fries speelde klarinet in verschillende orkesten en zong in diverse koren. Ook speelde hij piano bij jazz-groepen. Bosklopper studeerde schoolmuziek met als bijvakken koordirectie, piano en klarinet in Leeuwarden. Hij was verbonden aan de muziekschool in Drachten en werkte als consulent bij een Onderwijskundig Advies Bureau. In 1988 werd hij directeur van de Opsterlandse Muziekschool in Gorredijk en in dirigeerde hij het Fries Jeugdkoor en het kinderkoor van de muziekschool. Bosklopper werkte mee aan radio-, tv- en theaterproducties voor landelijke en provinciale omroepen. In 2008 startte hij een eigen onderneming, Factor M, die inhoudelijke ondersteuning biedt aan culturele projecten. Bosklopper schrijft tevens arrangementen van popsongs voor popkoren. In 2012 is Meindert Bosklopper directeur van De Meldij, centrum voor de kunsten in Drachten en dirigeert hij het Popkoor On Cue. Tevens is hij dirigent van het Klein Kunst Koor in Drachten. Zingen is zijn passie.

De organisator

De organisator van het geheel is zang- en Ameland liefhebber Durk Geertsma. Hij kent Friesland goed en woonde er tot 1989. Geertsema speelt piano en zingt in koorverband. In Drachten leerde hij Meindert Bosklopper kennen en zong in een koor onder zijn leiding. Geertsema woont nu in Noord-Holland en zingt daar bij vocalgroup Close-Up in Alkmaar. Bij de Kunstfactor in Utrecht volgde hij de dirigentenopleiding. Sinds 2007 heeft Geertsema diverse koren geleid. Momenteel staat hij voor de vrouwengroep Eigenwijz in Julianadorp. Als actief zanger zingt hij in Den Helder mee aan de vertolking van de Mattheus Passion (Bach) en de Messa di Gloria (Puccini). De Noord- Hollander bezoekt Ameland regelmatig. Hij is nauw verbonden aan Blierherne bij Nes in de duinen en beheert de boekingen voor de groepsaccommodatie.

De groepsaccommodatie

Ameland Acappella speelt zich grotendeels af in groepsaccommodatie Blierherne bij Nes op Ameland. Het is een in 2009 gebouwde locatie, een modern gebouw op de plek van het oude Blierherne; een gebouw met geschiedenis.

2014

In 2013 hield Ameland Acappella nogmaals een Klein Concert: op 10 november in Blierherne.
In 2014 hield Ameland Acappella een concert op 9 november in Blierherne.

Lees verder

© 2012 - 2017 Sjaanfanameland, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ameland in 2008 - Jaar van het TrotseerloodjeAmeland in 2008 - Jaar van het TrotseerloodjeAmeland in 2008 is het eerste jaarboek over het eiland, waartoe Ameland Pers uitgeverij het initiatief nam. ‘Ameland in…
Ameland in 2009 - Jaar van de BultrugAmeland in 2009 - Jaar van de BultrugAmeland in 2009 is het tweede deel in de serie jaarboeken over het eiland. Met de nummer twee is een serie geboren. Twaa…
One A.M. van Charles ChaplinOne A.M. is een film uit 1916. De film werd geregisseerd door Charles Spencer Chaplin junior, beter bekend als Charlie C…
Ameland in 2011 - Jaar van de lustrums en jubileaAmeland in 2011 - Jaar van de lustrums en jubileaDe uitgeverij op Ameland, Ameland Pers uitgeverij, geeft sinds 2009 jaarboeken van Ameland uit. De vierde in die serie i…
Ameland in 2010 - Jaar van Penny's ShadowAmeland in 2010 - Jaar van Penny's ShadowNa ‘Ameland in 2008,’ ‘Ameland in 2009,’ is ‘Ameland in 2010’ het derde nummer in de serie ‘Ameland in …’ De eilander ui…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Amelan a Cappella logo
 • Ameland Acapella
 • Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 1: Ameland a cappella

Reageer op het artikel "Ameland Acappella"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Sjaanfanameland
Laatste update: 03-12-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Special: Muziek
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!