De geschiedenis van platenlabel Darkanivap (1973-1975)
Twee elpees en tien singles vormen het volledige oeuvre van het Nederlandse platenlabel Darkanivap. Het platenlabel is een uitvloeisel van een reeks opzienbarende programma’s die vanaf begin jaren zeventig door de VPRO op tv werden vertoond. Met Wim T. Schippers als creatief middelpunt bracht Darkanivap platen uit die anders waren, waarin de grap vaak belangrijker was dan de zangkwaliteit.
Geruchtmakende tv
Wim T. Schippers is het brein achter vele geruchtmakende VPRO-tv-producties, zoals de
Fred Haché Show,
Barend is weer bezig en alle programma’s rondom Sjef van Oekel. In deze wereld houdt niemand zijn eigen naam: Fred Haché is de bijnaam van de Haagse moppentapper Harry Touw, Barend Servet is IJf Blokker en Sjef van Oekel wordt gespeeld door komiek en oud-operettezanger Dolf Brouwers.
Juliana maakt spruitjes schoon
Er is veel ophef rondom deze tv-programma’s. Koningin Juliana die spruitjes schoonmaakt (wat Kamervragen en een berisping voor de VPRO opleverde), een kindeke Jezus gespeeld door een oude man, et cetera. Opvallend is dat deze progressieve programma’s worden gedragen door mannen die hun wilde jongensjaren al wat langer achter de rug hebben: Wim Schippers is in 1973 31 jaar, Harry Touw is 49, IJf Blokker 43 en Dolf Brouwers al 61.
Waar moet dat heen?
De shows kenden vele liedjes, gecomponeerd door Gied Jaspars met vaak voor liedjes nogal vreemd aandoende teksten van Schippers. De zang was matig (alleen Dolf Brouwers kon echt zingen, maar zong bewust uit de toon), de achtergrondkoortjes waren bijzonder en de chaotische presentaties deden de rest. Uit ‘Huldiging van onze held’ bracht Barend Servet het lied
‘Waar moet dat heen? uit, op het BASF-label. IJf Blokker had met dit nummer over de verloedering van de samenleving een voorzichtig hitje (hoogste notering nummer 18). Daarna bedacht Schippers dat ze wel zelf een platenlabel konden beginnen met liedjes uit de shows. Onder de naam
Darkanivap mocht Gerrit Dekzeil de spits afbijten met
Ik ben Gerrit, over een door barre omstandigheden tot stelen gedwongen man. Het werd een grote hit, nummer zes in de Top 40.
Collectie van tien singles
Vervolgens bracht Darkanivap nog negen singles uit, waarvan slechts een bescheiden aantal maar net de tipparade haalden. Gerrit Dekzeil (1910-1993, alias Cor Brak) heeft er nog drie op zijn naam staan, net als Dolf Brouwers (1912-1997) als Sjef van Oekel – later in zijn leven scoort Brouwers nog kleine hitjes voor andere labels. Barend Servet (1), Wim T. Schippers als Jacques Plafond (1), en het obscure duo Father Brown & Sister Ann completeren het illustere tiental.
Elpees van Darkanivap
Op elpee-gebied bleef Darkanivap eveneens zeer bescheiden. Van de liedjes uit de Barend Servet Kerstshow uit 1973 werd
Waar heb dat nou voor nodig samengesteld, Barend Servet zelf bracht nog de elpee
Waar moet dat heen? uit.
In 1975 was het blijkbaar leuk genoeg geweest, de stekker werd uit Darkanivap getrokken. Wel bleef Schippers af en toe liedjes uit zijn programma’s op vinyl van andere platenmaatschappijen persen, zoals
Verder gaat alles goed in 1984, met liedjes uit
De lachende scheerkwast en
Op zoek naar Yolanda.
De volledige singlelijst van Darkanivap
- Gerrit Dekzeil – Ik ben Gerrit (1973)
- Sjef van Oekel – Waar heb dat nou voor nodig (1973)
- Gerrit Dekzeil – Geld, drank en lekkere wijven (1973)
- Jacques Plafond – Le credo du paysan (1973)
- Sjef van Oekel – Juliana, onze vorstin (1973)
- Gerrit Dekzeil – Wat is het leven zonder liefde (1974)
- Barend Servet – Hoe kan dat nou (1974)
- Father Brown & Sister Anne – Plunk (1974)
- Gerrit Dekzeil – Wat moet je daar nou mee (1974)
- Sjef van Oekel – Gehaakte beddesprei (1974)