Kerstconcert voor ouderen met dementie

Kerstconcert voor ouderen met dementie Een kerstconcert voor ouderen met dementie kan een eenvoudig te organiseren, sfeervolle activiteit zijn als u de juiste klassieke kerstmuziek weet te vinden. Veel beroemde componisten schreven muziek voor het kerstfeest. Vaak worden er vooral meezingers aangeboden aan dementerenden. Maar onder deze ouderen zijn er ook die van klassieke muziek houden. Met enkele cd's met kerstmuziek, een cd-speler, een in kerstsfeer versierde ruimte, een kop koffie en kerstkransjes, heeft u in een handomdraai een sfeervol kerstconcert!

Kerstconcert voor ouderen met dementie

December is traditioneel een maand vol feesten, waar gezelligheid, sfeer en beleving centraal staan. Dat gunt u ouderen met dementie op de dagopvang, in een zorgcentrum of verpleeghuis uiteraard ook. Maar deze feestmaand is ook een maand van ´druk, druk, druk´. Het ene feest is nog niet klaar of het volgende feest kondigt zich al aan: Sinterklaas, Kerst, Oud en Nieuw. In een zorgcentrum en een verpleeghuis betekent dat versieren, activiteiten organiseren, opruimen en opnieuw versieren. Een gemakkelijk feestprogramma is dan een uitkomst. Daarom een voorstel voor een kerstconcert met klassieke muziek van beroemde en minder beroemde componisten, zodat de ouderen niet alleen herkenbare muziek horen, maar ook gestimuleerd worden door onbekende kerstklanken.

Kerstsfeer oproepen

Als u inderdaad een kerstconcert organiseert, doe dat dan in een ruimte die al voor het kerstfeest versierd is of waar u gemakkelijk de sfeer van Kerst kunt oproepen door bijvoorbeeld wat kerststukjes neer te zetten. Of denk aan Kerststerren of kerstkleedjes op tafel. Attent is het ook als u uzelf feestelijk kleedt, liefst in de kleuren die de ouderen met Kerst verwachten. Het hoeft niet uw officiële kerstkleding te zijn, uw zwarte pak of uw rode cocktailjurkje, want die wilt u wellicht schoon houden voor uw privé-kerstfeest, maar er is vast wel iets anders feestelijks in uw kast.

Concertprogramma met klassieke kerstnummers

Misschien is het Weihnachtsoratorium van Bach het eerste wat u te binnen schiet of het is het enige wat u te binnen schiet...
Maar er is meer! Toch kan het goed zijn met een herkenbaar en vertrouwd muziekstuk te beginnen. Daarmee helpt u de ouderen te focussen op de Kerst. Om de ouderen niet te overvoeren met Kerstmuziek kan het goed zijn niet uitsluitend kerstmuziek te laten horen.

De lengte van het concert
Houd rekening met de beperktere energie en concentratie van ouderen die aan Alzheimer of een andere vorm van dementie lijden. Als het muziekprogramma te lang is, dan worden uw concertbezoekers te moe en misschien ook onrustig. Het is handig om het programma na de (koffie)pauze wat korter te maken dan voor de pauze. Hoewel een pauze wat rust biedt, is de energie en de concentratie na de pauze toch beperkter dan aan het begin van het concertprogramma.

Een programma
Als u er de tijd voor heeft, maakt u dan een muziekprogrammaatje op papier. Per slot: wie gewend is geweest naar een concert te bezoeken, is ook gewend geweest een programma te krijgen. Een dubbel gevouwen A4, met op de voorkant de titel en een afbeelding van de kerst en binnenin een vermelding van de geprogrammeerde nummers is al voldoende.

  1. Uit het Weihnachtsoratorium van Johan Sebastian Bach: Sinfonia Pastorale (plm. zes minuten)
  2. Uit de Vier Jaargetijden van Vivaldi: de Winter (plm. tien minuten)
  3. Kerstconcert (Concerto per la Notte di Natale) van Corelli (plm. vijftien minuten)

Pauze in het kerstconcert voor deze cliënten

Schenkt u behalve de vertrouwde kop koffie en thee ook eens een andere warme winterdrank: warme chocolademelk, anijsmelk of misschien zelfs een glaasje Glühwein. Serveer een passend kerstkransje of een chocoladekransje. Een pauze in het Kerstconcert is belangrijk: mensen kunnen dan niet alleen wat drinken en rusten maar ook wat praten. De gezelligheid en de ontmoeting zijn net zo belangrijk als de muziek.

  1. Kerstconcert (Concerto grosso f-moll opus 1.no. 8) van Locatelli (plm. dertien minuten)
  2. Kerstconcert (Concerto grosso g-moll Opus 8 no. 6) van Torelli (plm. zes minuten)
  3. Concert voor twee trompet en strijkers in C major van Vivaldi (plm. zeven minuten)

Kerstconcert voor mensen met Alzheimer: de beleving uitwisselen

kerstconcertkerstconcert
Geef de ouderen na het laatste nummer van dit concert nog even de gelegenheid om met elkaar en met u hun ervaringen te delen. Ook al zijn de dementerenden snel vergeten wat ze precies gehoord hebben, het feit dat ze muziek hebben geluisterd in kerstsferen kan ook de moeite waard zijn om over te praten. Ook kunt u aan hen vragen of ze vroegen wel eens naar een (kerst)concert gingen. De muziek, de kerstsfeer, het kan herinneringen oproepen die de ouderen graag willen delen.

Kerstwensen

Is het echt vlak voor Kerst, wens de ouderen dan een goed kerstfeest en stimuleer hen ook elkaar een goede Kerst te wensen!
Dat zou u toch 'normaal' uw vrienden en kennissen ook wensen na het bezoek aan een concertgebouw?

Goede Feestdagen dus!

Lees verder

© 2013 - 2024 Ambassadrice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe vier je het kerstfeest met iemand die dementie heeft?Hoe vier je het kerstfeest met iemand die dementie heeft?Kerstfeest is voor veel mensen een belangrijk feest. Gezelligheid, de kerstboom, familiebezoek en lekker eten horen daar…
Onderzoek naar dementieOnderzoek naar dementieOnderzoek naar dementie is ontzettend belangrijk. Er moet onderzoek worden gedaan naar medicijnen maar ook naar dementie…
Kerst gewoontesKerst of kerstmis is een belangrijk jaarlijks feest voor iedereen. De oorspronkelijke gedachte achter kerst is de geboor…
Kerstzang met dementerenden: traditioneelKerstzang met dementerenden: traditioneelKerstliederen zingen met ouderen met dementie, bijvoorbeeld t.g.v. Alzheimer, is een sfeervolle, traditionele en vertrou…

Narcissus in moderne muziekNarcissus in moderne muziekWat is de invloed van de mythe ‘Narcissus’ op muziek in de twintigste eeuw, en wat zijn de overeenkomsten en verschillen…
Dora (Nickelodeon)Dora the Explorer wordt sinds 2000 geproduceerd door Nickelodeon. Lees in dit artikel alles over Dora the Explorer. Naas…
Bronnen en referenties
  • Beroemde Kerst Concerten, Briliant Classics 1998
Ambassadrice (132 artikelen)
Laatste update: 23-05-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.