Van foto naar video

Je zit op de bank en zet de televisie aan. Binnen no time ontvang je haarscherp beeld dat beweegt. Tegenwoordig is dat de normaalste zaak van de wereld, maar 200 jaar geleden durfden mensen hier nog niet over te dromen. Hoe is stilstaand beeld ontstaan, en hoe heeft dit zich ontwikkeld naar bewegend beeld. De ontwikkeling wordt uitgelegd door uitvinders en hun hoogtepunten eruit te pikken.
Bron: Joseph Nicéphore Niépce, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Joseph Nicéphore Niépce, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Nièpce

Al jarenlang probeerden mensen beeld te vangen, schilders legden beeld vast en beeldhouwers maakten prachtige beelden bijvoorbeeld. Maar de echte werkelijkheid kon men nog niet vangen. Nièpce was de eerste persoon die dit wel lukte, hij heeft de eerste foto ontwikkeld. De foto werd vastgelegd op een gevoelige plaat. Deze plaat liet de contouren van het beeld zien. Het is nog geen volwaardige foto zoals we die tegenwoordig kennen, maar Nièpce wist wel degelijk beeld te vangen. Op de foto zijn daken van huizen te zien. De foto is hiernaast weergegeven.

Deze foto zorgde voor een revolutie en mensen begonnen na deze ontdekking direct met experimenteren. Marey en Muybridge zijn twee belangrijke namen bij de revolutie die gaande was. Beiden hebben zich verdiept in beweging van mensen en/of dieren.

Marey

Deze Franse wetenschapper probeerde de bewegingen van één mens in één plaatje te vatten. Dit werd chronofotografie genoemd. Marey had hier een heel eigen systeem voor bedacht. Hij bracht punten aan op een persoon. Liep iemand een stuk naar voren dan bewogen deze punten natuurlijk mee, zo kon je zien hoe een persoon bewoog. Dit heeft weer grote invloed gehad op de schilderkunst.
Bron: Eadweard Muybridge, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Eadweard Muybridge, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Muybridge

Muybridge bestudeerde ook beweging, eerst van paarden en daarna van mensen. Hij deed dit op een ander manier. Hij maakte van elke unieke beweging een foto, en presenteerde dit in een beeldenreeks. Zo kon de kijker hoe de beweging er achter elkaar geplakt er uitziet. Hiernaast ook weer een foto, ditmaal van het werk van Muybridge.


Edison

Edison is de wetenschapper die de kinetoscoop bedacht. Het eerste bewegende beeld is geboren. Niet alleen was het eerste beeld geboren, als snel werd montage toegepast om een illusie te wekken. De eerste trucage was een feit. Een erg bekend filmpje uit die tijd en heet 'The Execution of Mary'. Om het filmpje te bekijken klik je hier. In dit filmpje is trucage toegepast.

Lumière

Dit zijn twee broers die de kinetoscoop van Edison naar een hoger niveau hebben getild. Twee nadelen van de kinetoscoop: het was enorm zwaar, en er kon maar één persoon tegelijk naar het beeld kijken. De twee bedachten de cinematoscoop en deze rekende af met de twee nadelen van de kinetoscoop. De eerste film die hun hebben gepresenteerd kreeg de benaming: L'Arrivée d'un train à la Ciotat. De film laat een trein zien die aankomt op het station. Het verhaal gaat dat het beeld zo levensecht was voor die tijd, dat mensen letterlijk wegrenden omdat ze bang waren dat de trein op hun in zou beuken. Bekijk hier het filmpje.

Feiten op een rijtje

UitvinderUitvinding
NièpceEerste foto op de gevoelige plaat
MareyBeweging van mensen puntsgewijs in één afbeelding: chronofotografie
MuybridgeBeweging van dieren en mensen in een beeldenreeks
EdisonHet eerste bewegende beeld: de kinetoscoop
LumièreDe eerste film voor een groot publiek: de cinematoscoop
© 2014 - 2024 Tweno, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De eerste foto'sDe eerste foto'sMet onze huidige digitale fotografie staan we niet meer stil bij het moeizame proces dat tot deze prestaties van het men…
De jonge jaren van de filmDe jonge jaren van de filmBegin 19e eeuw werd er een nieuwe ontdekking gedaan. De technologie maakte het mogelijk om niet alleen foto’s te maken,…
Uitvinders: EdisonUitvinders: EdisonVan krantenjongen tot miljonair, dat kan dus. We hebben het over zakenman Thomas Alva Edison. Edison deed vele uitvindin…
De geschiedenis van de filmDe geschiedenis van de filmTegenwoordig is er niemand die nog nooit een film heeft gezien, of het heel bijzonder of speciaal vind om films te kijke…

Voetbal muziek, de WK hits van 2014Voetbal muziek, de WK hits van 2014Eens in de vier jaar is het wereldkampioenschapvoetbal. Het wereldkampioenschapvoetbal wordt telkens in een ander land g…
Bronnen en referenties
Tweno (14 artikelen)
Gepubliceerd: 24-04-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.