De jonge jaren van de film

De jonge jaren van de film Begin 19e eeuw werd er een nieuwe ontdekking gedaan. De technologie maakte het mogelijk om niet alleen foto’s te maken, maar ook film. Dit bracht het theater naar het witte doek. Tegenwoordig is de film niet meer weg te denken uit ons bestaan. Veel nieuwe en geavanceerde technologieën worden gebruikt om films spectaculairder te maken. Maar welke ontwikkeling heeft de film nu eigenlijk doorstaan?

De eerste film

In 1826 wist de Franse Joseph Nicephore Niepce voor het eerst door een camera obscura geprojecteerde beelden te fixeren op een plaat. Hij was daarvoor al de belangrijke ontwikkelaar van de fotografie. Twee jaar later ontwikkelde zich een nieuwe doorbraak. De uitvinder en schilder Jacques M. Daguerre. Hij verkortte de extreem lange belichtingstijd door het latente beeld in een donkere kamer in een kwikzilveroplossing te dompelen en met een zoutoplossing te fixeren. Al in 1839 introduceerde de Engelse William Talbot het negatiefprotegé en belichtte papier dat van een geprepareerd laagje was voorzien. Uiteindelijk vervaardigde de Amerikaanse Hannibal Goodwin ten slotte de eerste filmstroken die van cellulosenitraat gemaakt waren en celluloid werden genoemd.
Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
In oktober 1888 maakte Louise Le Prince de film Roundhay Garden Scene. Het was de eerste film van velen die zouden volgen. De film duurt ongeveer 2 seconden en is opgenomen met 12 beelden per seconde. Volgens de zoon van de regisseur is de film op 14 oktober 1888 opgenomen in Oakwood Grange. In de film is te zien hoe Adolphe Le Prince, de zoon van de regisseur, Sarah Whitley, Joseph Whitley en Harriet Whitley in de tuin rondlopen en lachen. Dit is een van de best bewaarde films uit de geschiedenis en is zelf in 1930 opnieuw geremasterd om opnieuw voor het publiek te vertonen. Deze film is nog steeds geheel compleet.

Ontwikkelingen

Beeld

Met de introductie van de film, bleef het echt niet bij een 2 seconden durend filmpje. Er werd volop technisch ontwikkeld. In 1889 kwam Eastman Kodak als eerste op de commerciële markt met de celluloid.

In 1891 ging Thomas Edison een stapje verder en ontwikkelde hij de Kinetoscoop. Met de Kinetoscoop kon hij films nog levendiger maken. Daarnaast produceerde hij een de filmrol zoals vandaag de dag nog veel gebruikt wordt. Een 35 mm brede filmrol, aan de zijkanten geperforeerd. Echter gebruikt hij de filmrol pas in 1894 voor de eerste film.

Op het moment dat het ontwikkeld was, werd het nog niet veel gebruikt, maar in 1915 werd Technicolor ontwikkeld. Technicolor was een nieuwe ontwikkeling waarbij de films in kleur opgenomen konden worden. Dit is een van de hoogtepunten van de techniek. Het is de op een na meeste gebruikte techniek om kleurenfilms op te nemen na Kinomacolor. Technicolor werd pas echt gebruikt in de jaren 1920.

Geluid

Pas in 1927 kwam het eerste geluid bij de film, hoewel het al lang mogelijk was een opnamen band naast de film te laten lopen om geluid op te nemen. Voor de geluidsfilms werd de film vertoond met begeleiding van een orkest, op piano of sinds 1911 ook op een bioscooporgel begeleid. De muziek werd meestal geïmproviseerd, hoewel er een bepaald schema ten grondslag lag.

De eerste films

De eerste officiële filmvoorstelling was in februari 1894 in de Riley Bros optical shop in New York. Jean Aime LeRoy vertoonde daar de allereerste film. Dit gebeurde enkele weken voor de Lumieres vertoning van hun film La Sortie des Usiness, waarin werkers van de Lumiere fabriek terug naar huis keerden. LeRoy kreeg een privevoorstelling van Edison’s Kinetoscoop en was daarvoor zo onder de indruk dat hij dit ging gebruiken. Hij gebruikte twee kinetoscopen en maakte de films Washing the baby en The Execution of Mary Queen of Scots en vertoonde deze in Riley Bros optical store op 5 februari aan een klein publiek van gemiddeld 25 jaar oud.

Dit was een doorbraak. Men was verbijsterd over de nieuwe ontwikkelingen en ging door met het maken van films. Het publiek werd groter en de films steeds beter.

Horror en Science fiction

Zelfs regisseurs experimenteerden met film. Zo werd in 1902 de eerste science fiction film geïntroduceerd. La Voyage dans la Lune. Een ruimtereis die geregisseerd was door Georges Melies. Hij baseerde zijn film losjes op twee romans Van de aarde naar de Maan van Jules Verne en The First men in the Moon van H.G. Wells. Het verhaal gaat over mensen die met een kanon naar de maan worden geschoten en daar gevangen worden genomen door maanmensen.

Bron: J. Searle Dawley, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: J. Searle Dawley, Wikimedia Commons (Publiek domein)
In 1910 kwam er een tien minuten durende horrorfilm uit, die gebaseerd was op Mary Shelley’s boek Frankenstein. De film is gemaakt door Edison studio’s en geregisseerd door J. Searle Dowley. De film werd in drie dagen geschoten en laat de transformatie van de verknipte Dokter Frankenstein zien, die zijn monster creëert. Het publiek was onthutst na het zien van deze film.

Avondvullend

The Story of Kelly Gang, geregisseerd door de Australische Charles Tait, was de eerste avondvullende film met een lengte van 70 minuten. Deze waardgebeurde dramafilm verteld het verhaal over Ned Kelly, een bekende bushranger uit Australie. De film wordt gezien als de eerste langspeelfilm.

Gelijk met de première van Frankenstein, brengt Hollywood zijn eerste productie op de markt. In Old California is een korte Amerikaanse stomme film, geregisseerd door D.W. Griffith. De film is een melodrama over het Mexicaanse tijdperk in Californië.

Filmmaatschappijen

Met de komst van de film werden er verschillende productiemaatschappijen tot leven gewekt. In 1914 was Paramount als eerste, gevolgd door Warner Bros in 1918 en een jaar later United Artists. Vandaag de dag bestaan deze filmmaatschappijen nog steeds en hebben eigenlijk vanaf het begin, de gehele filmontwikkeling meegemaakt.
© 2012 - 2024 Edwin666, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uitvinders: EdisonUitvinders: EdisonVan krantenjongen tot miljonair, dat kan dus. We hebben het over zakenman Thomas Alva Edison. Edison deed vele uitvindin…
De LEGO film is een groot succesDe LEGO film is een groot succes‘The Lego Movie’, een film gebaseerd op het LEGO speelgoed was een groot succes. De recensies waren lovend en een vervol…
Fantastic Beasts and Where to Find Them: van boek tot filmOp 7 juli 2011 verlieten veel Harry Potter fans met weemoed de bioscoop. Die dag hadden ze voor het laatst kunnen geniet…

Een slaapliedje voor Julian LennonRingo Starr was zeker niet de populairste Beatle, maar hij was wel de meest geliefde omdat hij altijd een prima relatie…
Penny’s Shadow – leuke weetjes over de paardenfilmPenny’s Shadow – leuke weetjes over de paardenfilmAmeland was maandenlang in de ban van Penny's Shadow. De familiefilm van regisseur Steven de Jong werd in de zomer van 2…
Bronnen en referenties
Edwin666 (79 artikelen)
Gepubliceerd: 29-04-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.