Maak je vrij, ga zingen!
Als je aan mensen vraagt of ze wel eens zingen, hoor je maar al te vaak ‘nee, dat kan ik niet’, of ‘hooguit onder de douche’. Zelf zingen, dat laten we maar liever over aan specialisten of getalenteerde amateurs die ons in de vele talentenjachten versteld doen staan. Het is jammer als je zelf niet zingt. De bevrijding van je eigen stem maakt je zelf vrij, krachtiger en gelukkiger.
Overal muziek
Muziek is overal om ons heen, je kunt er niet omheen. Overal waar je komt klinken melodieën, of dat nu in winkels of winkelcentra is, of gewoon in je eigen huis. We zijn omringd door apparaten die ons elke gewenste muziek in een oogwenk kunnen voorschotelen. We hebben Cd’s in de kast maar gebruiken steeds vaker een streamingdienst zoals Spotify of Play-Music die een ongekend groot aanbod aan uiterst divers muzikaal materiaal hebben. We zijn van muziekmakers langzaam aan het veranderen in muziekconsumenten, waarbij we onze eigen muzikale middelen helemaal uit het oog verliezen. En dat is jammer, een gemiste kans. Door zelf eigen klanken, ritmes en melodieën te maken voegen we iets aan onszelf toe, worden we rijker, gezonder en gelukkiger.
Deel van jezelf
De mogelijkheden om muziek te maken liggen dichterbij dan je misschien denkt. Je eigen lijf levert je de mogelijkheid ritme te voelen, tikken, klappen of stampen. Het ontdekken van je ritme, de mogelijkheden om de beat te voelen en te spelen of mee te spelen zijn al eindeloos. Of je je nu beperkt tot je lijf zelf, of dat je je lijf verlengt met trommelstokken, in het ritme zijn ontelbare ontdekkingen te doen. Maar het mooiste en persoonlijkste instrument is natuurlijk je eigen stem.
Je eigen stem
In je keel, om precies te zijn in het strottenhoofd, zitten twee
stembanden, ook wel
stemplooien genoemd. Daartussenin zit de
stemspleet. Met je
stemspieren kun je de opening tussen de stemplooien groter of kleiner maken. Normaal gesproken zijn ze helemaal open, zodat er gewoon adem gehaald kan worden. Bij het uitademen kun je de stemspleet bijna sluiten, komen de stemplooien onder spanning en kun je de uitgeademde lucht trilling meegeven:
geluid. Je hoort je eigen stem. Met je tong en je lippen kun je het geluid nog veranderen, zodat je behalve een lange toon ook klanken, klinkers en medeklinkers kunt maken. En dat maakt het weer mogelijk om te spreken, woorden te maken, uit te spreken en uit te zingen.
Persoonlijk
Mannen en vrouwen hebben over het algemeen verschillende soorten stemmen. Mannenstemmen klinken lager dan de meeste vrouwenstemmen en bijna alle stemmen klinken anders. Dat komt niet alleen door de frequentie van het geluid, maar ook door de manier van woorden zeggen of zingen dat zorgt voor een eigen eigenheid. Dat maakt je eigen stemgeluid tot iets heel persoonlijks, het is helemaal van jouzelf. Je eigen stem is een spiegel van je ziel, van wat in je leeft.
Stembevrijding: iedereen wil de vrijheid om te zingen
Met zo’n mooi, persoonlijk instrument als de stem is het niet zo raar dat er volop gezongen wordt. Niet alleen onder de douche, maar ook in zanggroepen of koren. De samenklank van al die verschillende stemmen voegt een hele nieuwe dimensie toe, niet alleen aan het lied zelf, maar ook aan de beleving ervan. Je kunt allemaal dezelfde hoofdmelodie zingen, misschien is de groep opgesplitst in verschillende stemgroepen, sopranen, alten, tenoren en bassen, om een meerstemmig lied neer te zetten. Samen zingen is geweldig!
Doet iedereen wel mee?
Met alle talentenjachten op de televisie lijkt het wel of het land helemaal vol zit met talenten die over prachtige stemmen beschikken. Veel mensen vinden hun eigen stemgeluid daar maar schril bij afsteken, het schrikt voor sommigen zelfs af om hun eigen geluid te laten horen. Als je mensen vraagt of ze zelf zingen, zul je vaak een antwoord krijgen als:
- Ik kan niet zingen
- Ik heb geen mooie stem
- Ik heb het nooit geleerd
- Ik kan dat gewoon niet
- Ik zing zo vals als een kraai
- Als ik zingen vlucht iedereen weg
Een lijstje dat helaas nog wel langer gemaakt kan worden. En laten we wel wezen: het is jammer als je een instrument dat zozeer met je eigen persoonlijkheid verbonden is helemaal nooit gebruikt.
Maak je vrij, ga zingen
Het is goed om het zingen eens anders te bekijken. Het allerbelangrijkste aan zingen is dat je er zelf van kunt genieten, er zelf plezier van hebt. Wat een ander daarvan vindt is niet zo belangrijk, het is goed je stemvrijheid niet door het oordeel van een ander te laten bederven. Je zou door alle talentenjachten haast gaan denken dat je zingt voor een doel, een prestatie, om gewaardeerd te worden door anderen. Fijn als je dat talent hebt, maar op de eerste plaats gaat het om jezelf. Je eerste en belangrijkste zang-doel ben je zelf, met jouw persoonlijke beleving. Hoe persoonlijk die beleving is, hoezeer je eigen geluid vervlochten is met jouw innerlijk, jouw kernkracht, dat merk je op momenten dat je je onbespied waant, dat je helemaal ontspannen bent. Misschien zing je onder de douche, misschien neurie je maar wat voor je uit. Het is heerlijk om je stem de ruimte te geven. Je traint er je stem mee, leert ervan te genieten en het helpt je om je wat gelukkiger te voelen.
Stembevrijding, met een beetje hulp
Hoezeer je eigen stem ook verbonden is met je innerlijke zelf, het valt voor sommige mensen niet mee om los te komen van het oordeel van anderen – of van zichzelf. Het stemgebruik blijft voor hun gevoel eng, onwaardig of slecht. Om hiervan los te komen en de eigen stem te bevrijden van welk vooroordeel dan ook kun je op verschillende plaatsen in het land cursussen of bijeenkomsten vinden met als thema stembevrijding. Op dit soort bijeenkomsten is er ruimte voor gevoel, voor emoties en voor klank. Het geluid staat in het teken van beleving, zonder oordeel. Je leert over jezelf, hoe je voelt en ervaart en het kan je weg vrij maken om te genieten van zang, het leven en om meer in verbinding te staan met jezelf. Maak je stem vrij, ga zingen!