RED - Christelijke rockband

RED - Christelijke rockband Christelijke rockmuziek, voor de ene christen een taboe, voor de ander een levensstijl. Een van de beste, en meest succesvolle, Christelijke rockbands is RED (soms gespeld als R3D). De naam slaat volgens eigen zeggen niet op een bepaalde afkorting, maar op het bloed van Jezus. Red staat bekend om zijn energievolle optredens en betekenisvolle muziek. De Amerikaanse band die werd opgericht in 2004 heeft meerdere awards ontvangen voor zijn muziek.

De band

De band is opgericht door een groepje vrienden die dezelfde muziekstijl luisterden in 2004. Dat waren de tweelingbroers Anthony en Ryan Armstrong (gitaar en bassist), Michael Barnes (lead vocalist), drummer Andrew Hendrix en gitarist Jasen Rauch. In 2009 is Jasen Rauch naar Breaking Benjamin gegaan, een vergelijkbare band. RED ziet zichzelf als een christelijke band. De band probeert de luisteraars uit te dagen, aan het denken te zetten en te confronteren met zichzelf.

In de loop van de tijd zijn er een aantal veranderingen in de samenstelling van de band geweest. Sinds 2014 bestaat de band uit Michael Barnes, Anthony Armstrong, Ryan Armstrong en Dan Johnson. Dan Johnson is alleen bij de band tijdens het touren.

Christelijke Rockmuziek

Het genre van christelijke rockmuziek wordt meestal aangeduid met de Engelse term christian rock. De meeste bekende bands in het genre zijn van Amerikaanse bodem. Een aantal bekende bands zijn Skillet, Breaking Benjamin, Disciple en Kutless. Wat opvalt aan elk van de bands is dat ze elk een andere stijl hebben. Red heeft een geheel eigen stijl die vooral gekenmerkt wordt door de emotie die in de muziek ligt. Zoals de bandleden het zelf zeggen op hun website dragen ze de emotie met zich mee en proberen ze die zo goed mogelijk in de muziek over te brengen. Met de begeleidende strijkinstrumenten en de stem van de zanger lukt dat ontzettend goed.

Songteksten

In de songteksten van Red komen we de onderwerpen als de strijd tussen het goede (God) en het kwade (duivel) in de mens tegen. Daarnaast is liefde voor God, roepen naar God en het strijden voor God een voorkomend thema. In veel bands in het 'christian rock'-genre is de zanger ook de songwriter van de meeste nummers. Bij Red is dat niet het geval. Voormalig bandlid Jasen Rauch heeft een flink aantal nummers op zijn naam staan. Robert Graves is een bekende Amerikaanse songwriter die heeft meegewerkt aan een aantal awardwinnende nummers van Red. Hij schreef onder andere Breathe into Me, Lost en Start Again.

Een nummer van Red vereist enige concentratie om goed te begrijpen. Niet altijd ligt de boodschap die de band wil brengen voor het grijpen, soms moet je even goed naar de songtekst kijken om te begrijpen wat er bedoeld wordt. Een nummer als Perfect Life gaat heel duidelijk over de roem die de rockband zou krijgen als ze niet-christelijke muziek zouden gaan maken. De tekst zegt dan wel heel duidelijk "I don't want your perfect life" ('Ik wil je perfecte leven niet'.

Niet alle nummers zijn zo hard en veroordelend als Perfect Life. In Not Alone wordt er passievol gezongen over de liefde en vriendschap die er te vinden is bij God en in Pieces vertelt de zanger hoe zijn leven in stukken was gebroken en hoe God dat weer heel gemaakt heeft.

Niet elk nummer van de band heeft een direct christelijke boodschap. Sommige nummers gaan over maatschappelijke onderwerpen, al kunnen die soms ook op een geestelijke manier worden opgevat. Bijvoorbeeld het nummer Let Go kan op meerdere manier worden opgevat. Bijvoorbeeld lijkt het te gaan over iemand die gepest wordt en die zijn belagers toeschreeuwt wat ze hem hebben aangedaan door het pesten. Aan de andere kant kan het ook gaan over de strijd met de duivel die een christen in zijn/haar leven kan voelen.

Albums

Anno 2015 heeft RED sinds de oprichting in 2004 vijf albums uitgebracht. Terwijl veel bands hun albums vernoemen naar een nummer op dat album (vaak een populair nummer) heeft Red tot nu toe altijd hun albums vernoemd naar een onopvallend stukje tekst uit de songtekst. Omdat het vaak niet uit de meest populaire nummers van het album komt en omdat het ook nog eens vaak een zinsdeel was dat niet tot het refrein behoort valt het niet erg op dat de album titels wel in de songteksten terugkomen.

RED heeft met bijna elk album een award gewonnen bij de GMA Dove Awards uitreiking. De GMA Dove Awards zijn Awards die jaarlijks worden uitgereikt aan verschillende soorten christelijke muziek.

End of Silence (2006)

 1. Intro (End of Silence)
 2. Breathe into me
 3. Let go
 4. Already over
 5. Lost
 6. Pieces
 7. Break me down
 8. Wasting time
 9. Gave it all away
 10. Hide
 11. Already Over, Pt. 2

Gewonnen awards:
 • 2007 Rock Recorded Song of the year: Breathe Into Me
 • 2007 Rock Album of the Year: End of Silence
 • 2009 Rock Recorded Song of the Year: Lost

Genomineerd:
 • 2007 Short Form Music Video of the Year: Breathe Into Me
 • 2008 Rock Recorded Song of the Year: Break Me Down

Innocense & Instinct (2009)

 1. Fight Inside
 2. Death of me
 3. Mystery of You
 4. Start again
 5. Never be the same
 6. Confession (What’s inside my head)
 7. Shadows
 8. Ordinary World
 9. Forever
 10. Take it all away

Gewonnen awards:
 • 2010 Rock Album of the Year: Innocence & Instinct
 • 2011 Rock Recorded Song of the Year: Start Again

Genomineerd:
 • 2010 Rock Recorded Song of the Year: Fight Inside

Untill We Have Faces (2011)

 1. Feed the machine
 2. Faceless
 3. Lie to me (Denial)
 4. Let it burn
 5. Buried beneath
 6. Not alone
 7. Watch you crawl
 8. The outside
 9. Who we are
 10. Best is yet to come
 11. Hymn for the missing

Genomineerd:
 • 2012 Rock Recorded Song of the Year: Faceless
 • 2012 Rock Album of the Year: Until We Have Faces
 • 2012 Short Form Music Video of the Year: Feed the Machine
 • 2013 Rock Song of the Year: Who We Are
 • 2013 Rock Song of the Year: Perfect Life

Release the Panic (2013)

 1. Release the panic
 2. Perfect life
 3. Die for you
 4. Damage
 5. Same disease
 6. Hold me now
 7. If we only
 8. So far away
 9. Glass house
 10. The moment we come alive
 11. Love will leave a mark
 12. As you go
 13. Hymn for the missing – Guillotine remix
 14. Death of me – Guillotine remix
 15. Breathe into me – Remix Acústica

Gewonnen awards:
 • 2013 Rock Album of the Year: Release the Panic

Genomineerd:
 • 2014 Rock Song of the Year: Die For You

Release The Panic: Recalibrated (2014)

 1. Run and Escape
 2. Release the panic – Recalibrated
 3. Damage – Recalibrated
 4. Hold me now – Recalibrated
 5. So far away – Recalibrated
 6. Glass house – Recalibrated
 7. As you go – Recalibrated

Genomineerd:
 • 2014 Rock Song of the Year: Run and Escape
 • 2014 Rock Album of the Year: Release the Panic: Recalibrated

Of Beauty and Rage (2015)

 1. Descent
 2. Impostor
 3. Shadow and Soul
 4. Darkest part
 5. Fight to forget
 6. Of these chains
 7. Falling sky
 8. The forest
 9. Yours again
 10. What you keep alive
 11. Gravity lies
 12. Take me over
 13. The ever
 14. Part that’s holding on
 15. Ascent

Beste Nummers

Hoewel de waardering voor nieuwe muziek van RED altijd groot is geweest blijven een aantal nummers van het debuutalbum hoog in de Spotify top 10 staan. Steeds als er een nieuw album uitkwam veranderde de lijst een beetje maar enkele maanden na het uitkomen van Of Beauty and Rage bestaat de top drie nog steeds uit nummers van het debuutalbum. Op nummer een staat Breathe Into Me gevolgd door Already Over en Pieces.

Live

Red staat bekend om zijn energievolle optredens. Bij hun optredens ontbreken de lichtshows uiteraard niet. Rood is natuurlijk een veel voorkomende kleur, maar ook blauw en paars zijn favoriet. Naast de reguliere optredens zijn er regelmatig VIP-gelegenheden waarbij een aantal fans in de tourbus van Red onder het genot van een akoestisch optreden naar het optreden rijden.
© 2015 - 2024 Dutchguy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Christelijke rockSommige christenen vinden alle harde muziek van de duivel, sommige rockfans denken dat een christen nooit naar goede muz…
Leeland - Christelijke Rock uit TexasLeeland is een (progressieve) Rockband uit Texas, ontstaan in 2004. De band heeft een christelijke identiteit, wat duide…
Wat is rock'n roll en waar komt het vandaan?Wat is rock'n roll? En waar komt rock'n roll vandaan? rock'n roll is een afsplitsing van de blues. De rock'n roll ontket…
Cream - Engelse rockbandDe crème de la crème van de rockmuziek, zo zagen zij zichzelf en daarom noemden zij zichzelf Cream. Drie virtuozen: Jack…

De beste jukeboxmuziek: De Jukebox Top 40De beste jukeboxmuziek: De Jukebox Top 40In 1989 kwam de AMOA (Amusement & Music Operators Association) met een Jukebox Top 40. Deze lijst was opgesteld om enerz…
Maak je vrij, ga zingen!Maak je vrij, ga zingen!Als je aan mensen vraagt of ze wel eens zingen, hoor je maar al te vaak ‘nee, dat kan ik niet’, of ‘hooguit onder de dou…
Bronnen en referenties
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Red_%28American_band%29
 • http://www.redmusiconline.com/about-red/
Dutchguy (8 artikelen)
Gepubliceerd: 21-10-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.