Protestsongs tegen Donald Trump – 30 days, 30 songs

Protestsongs tegen Donald Trump – 30 days, 30 songs Dave Eggers zette 30 dagen voor de presidentsverkiezing van Amerika een website op waar protestsongs werden verzameld en op de dag van de verkiezingen, 8 november 2016, stonden er meer dan 30 nummers op. De website heet ’30 days, 30 songs’. Nog voor Donald Trump tot president was gekozen werden er al protestsongs over hem geschreven. De liederen willen de Amerikanen inspireren, amuseren en ze moeten de woede kanaliseren van al die burgers die ontevreden of boos zijn dat Trump president van de Verenigde Staten is geworden. De website wordt een succes en er blijken meer protestliederen te bestaan en te worden geschreven dan de initiatiefnemers van te voren hadden gedacht. Na dertig dagen gaat het initiatief verder.

Protestliederen tegen president Donald Trump


Protestsongs tijdens de verkiezingscampagne

Het begon in oktober 2016, middenin de verkiezingsstrijd tussen Hillary Clinton (Democraat) en Donald Trump (Republikein), dat een zich zorgen makende Amerikaan een actie opzette. Die Amerikaan was de Democraat Dave Eggers, die bevreesd was dat het balletje wel eens de verkeerde kant op kon gaan rollen, al stond Clinton in oktober 2016 nog voor in de peilingen. Toch was er een kans dat Trump van haar ging winnen en protestliederen konden helpen om tot mensen door te laten dringen dat Amerika geen man als Donald Trump aan het roer moest willen. Dave Eggers bedacht een project.

30 days, 30 songs

Op 10 oktober 2016 zette de Amerikaanse schrijver Eggers de website '30 days, 30 songs' op, waar hij in dertig dagen dertig anti-Trump-songs wilde verzamelen. De website werd een succes en veel meer dan dertig songwriters leverden een nummer in. Dus werd het ’30 days, 50 songs’, al bleef de website bij zijn oorspronkelijke naam. Na de inauguratie van Donald Trump op 20 januari 2017 werd de header van de website gewijzigd in ‘1000 days, 1000 songs’, waarbij Trump en zijn administratie de eerste dagen van zijn presidentschap worden gevolgd door de schrijvers en muzikanten. Ze laten zich inspireren tot het maken van protestliederen en maken er een videoclip bij.

Soundtrack van protest tegen Donald Trump

De protesten tegen de Trump-administration laten zich niet alleen zien en horen in Women’s Marches, maar ook in teksten en liederen. De songwriters maken een soundtrack van protest, die in de eerste duizend dagen na 20 januari 2017 zal groeien. De playlist verzamelt duizend liederen, die via de website zijn te beluisteren en te delen via social media. Sinds de start van het project werden er songs op de playlist bijgeschreven en op de dag van de verkiezing op 8 november 2016 stonden er meer dan 30. Na de inauguratie werd er elke dag een song geplaatst, tot de duizend werd bereikt.

Bizar presidentschap

De muziek en teksten moeten de Amerikanen door de tumultueuze tijd slepen die Trumps presidentschap voor ze in petto heeft. Dat geloven de initiatiefnemers van de website ’30 days, 30 songs’. Ze verwachten een bizar presidentschap.

Protestlied en protestsong

Een protestlied is een lied waarbij via de tekst een onderwerp wordt aangesneden waarbij in de ogen van de zanger iets niet deugt. Het lied is een protest tegen een fenomeen in de maatschappij of neemt die op de hak. Het doel van het lied is om mensen aan te zetten tot kritisch denken en een beweging op gang te brengen waardoor er iets verandert.

Bekende Amerikaanse protestzangers zijn Woody Guthrie, Pete Seeger en Bob Dylan. In Nederland en België vertegenwoordigen Armand en Boudewijn de Groot dit genre. Ze schopten en schoppen tegen heilige huisjes, zingen over klassenverschil en economische ongelijkheid, discriminatie, politiek, oorlog en milieu.


Nina Simone, Amerikaanse r&b- en jazz-zangeres zei over het schrijven en zingen van protestsongs:
"Het is de plicht van een artiest om op de tijd waarin hij leeft te reflecteren."

Originele tracks en covers

De playlist neemt originele tracks op, live opnames, remixes, covers en eerder uitgegeven en relevante songs. De liederen moeten inspireren, amuseren en de woede van de anti-Trumpers kanaliseren. Dat is wat de website voorheeft. Ondanks de verkiezingsuitslag geloven de mensen achter het initiatief van ’30 days, 30 songs’ dat er een rechtvaardig Amerika mogelijk is. De wereld eindigt niet op 20 januari, stellen ze. Op die 20ste januari 2017 werd Donald Trump beëdigd. ’30 days, 30 songs’ is hoopvol.

Crowdfunding

In de eerste maanden van 2017 start een crowdfundingcampagne om meer van ’30 days, 30 songs’ te maken. Het project weerhield vele kiezers er niet van om op Donald Trump te stemmen. De liederen kunnen een functie hebben door wat tegenwicht te bieden. Met het geld dat via de crowdfunding wordt binnengehaald gaat het project een nieuwe fase in.

Honderd en duizend dagen

Sommige van de songs die tijdens de eerste honderd dagen van Trumps presidentschap op de site worden gepubliceerd worden uitgegeven binnen het ‘Our First 100 Days’ project. De opbrengst van de liederen gaat direct naar organisaties die zich bezighouden met het klimaat en milieu, vrouwenrechten, immigratie en gelijke behandeling. Het zijn de onderwerpen die bij Trump onder druk staan. De revenuen van de originele ‘1000 days, 1000 songs’ gaat naar het Center for Popular Democracy.
De volgende organisaties – die volgens ’30 days, 30 songs’ tijdens het presidentschap van Trump meer dan ooit gesteund moeten worden - kunnen op de steun van het protestsongproject rekenen:
 • The Center for Popular Democracy
 • Planned Parenthood
 • Black Lives Matter
 • Earthjustice (Juridische steun voor projecten zoals voor de Sioux en bedeigde natuurgebieden)
 • ACLU (Jurische steun)
 • National Network for Immigrant and Refugee Rights
 • The Trust for Public Land (openbare natuurgebieden)
 • AFL-CIO (voor mondigere arbeiders)
 • The Sierra Club (Natuurbeschermingsorganisatie)
 • The Heartland Alliance (anti-armoede organisatie)
 • Dream Corps (voor mensen in achterstandsituaties)
 • Swing Left (netwerk van progressieve geesten in de swing-states.)

The Washington Post schreef over de website en playlist: “A playlist of songs that Donald Trump will hate.”

Dave Eggers

Dave Eggers is de initiatiefnemer van het ’30 days, 30 songs’ project. Hij is een in 1970 in Boston, Massachusetts geboren schrijver, redacteur, uitgever en filantroop. Hij schrijft romans (onder meer ‘Een hartverscheurend verhaal van duizelingwekkende genialiteit’), publiceert in tijdschriften en besteedt energie aan goede doelen. Zo organiseerde hij een programma voor fondswerving voor studenten die het collegegeld zelf niet kunnen betalen.

Enkele songs

Enkele songs van de playlist op ’30 days, 30 songs’:
 • Death Cab For Cutie met ‘Million Dollar Loan’
 • Aimee Mann met ‘Can't You Tell?’
 • Bhi Bhiman met ‘With Love from Russia’
 • Jim James met ‘Same Old Lie’
 • Thao met ‘Before You Vote’
 • Adia Victoria met ‘Backwards Blues’
 • Homeland Choir met ‘Trump Is on Your Side’
 • Filthy Friends met ‘Despierta’
 • Ani Difranco met ‘Play God’
 • Ryan Miller met ‘The Clown’

Lees verder

© 2017 - 2020 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Biografie: Jimi Jamison (ex-zanger rockband Survivor)Jimi Jamison, de man met de geweldige stem. En niet alleen een geweldige stem, ook een hele herkenbare stem voor velen.…
De Monnik Van Mokka, een verhaal over koffie uit JemenrecensieDe Monnik Van Mokka, een verhaal over koffie uit JemenMet zijn autobiografische debuutroman 'Een hartverscheurend verhaal van duizelingwekkende genialiteit' maakte Dave Egger…
Bio-30 Days, afvallen in 30 dagenBio-30 Days, dieetpillen van het Deense bedrijf Pharma Noord, is een van de meest verkochte producten die je kunnen help…
Tiffany Trump: dochter van Donald Trump en Marla MaplesTiffany Trump: dochter van Donald Trump en Marla MaplesTiffany Trump wordt in 1993 geboren als liefdesbaby van Donald Trump en actrice Marla Maples. Dit huwelijk is echter van…
Grammofoonplaten onderhouden voor de beste geluidsweergaveGrammofoonplaten onderhouden voor de beste geluidsweergaveVet en stof belemmeren vaak een goede geluidsweergave van een grammofoonplaat. Een echte muziekliefhebber weet dan ook d…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Michael Vadon, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
 • http://www.volkskrant.nl/media/nekklem-aangepast-en-protestliedjes-tegen-trump~a4404717/ Geraadpleegd op 25 januari 2017
 • http://www.30days30songs.com Geraadpleegd op 25 januari 2017
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Dave_Eggers www.mcsweeneys.net Geraadpleegd op 25 januari 2017
 • www.mcsweeneys.net Geraadpleegd op 25 januari 2017
 • https://live.washingtonpost.com Geraadpleegd op 25 januari 2017
 • https://www.lebowskipublishers.nl/auteur/Dave-Eggers-A2014.html Geraadpleegd op 25 januari 2017
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Protestlied Geraadpleegd op 25 januari 2017
 • http://www.3fm.nl/artiest/80/nina-simone/biografie Geraadpleegd op 27 januari 2017

Reageer op het artikel "Protestsongs tegen Donald Trump – 30 days, 30 songs"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 12-03-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Special: VS
Bronnen en referenties: 9
Schrijf mee!