Hoe word ik een goede DJ/radiopresentator?
Sommige luisteraars ergeren zich rot aan een DJ op de radio. Ze praten altijd maar door de muziek heen. Andere luisteraars weer vinden het zelfs vermakelijk en gezellig als er een DJ is en houden niet zo van non-stop muziek. Is er een duidelijk advies te geven hoe je een goede DJ of radiopresentator kan worden?
Het is - vooropgesteld - heel lastig om iedere luisteraar tevreden te stemmen met jouw radioprogramma. Of de DJ praat te veel of te weinig, of de muziekkeus is niet goed.
Welk doel?
Belangrijk is eerst om voor jezelf vast te stellen is wie jouw doelgroep is. Welke soort luisteraars verwacht je? Wat is het doel van je programma? Is het een informatief programma waarin muziek een lagere prioriteit heeft of is het een muziekprogramma met veel muziek en een klein beetje informatie. Of is het amusementsgehalte van het programma hoog dat het alleen maar de mensen hoeft te vermaken en ze niets in jouw programma te weten behoeven te komen.
Een goede stem!
Een goed klinkende stem is onontbeerlijk. Je stem is heel belangrijk. Het bepaalt voor een zeer groot deel hoe je bij de luisteraars overkomt. Al zijn je tekst en muziek nog zo goed, een verkeerde stem kan alsnog afbreuk doen op de kwaliteit van het programma. Een warme en duidelijk klinkende stem wordt het best ervaren. Duidelijkheid is belangrijk voor de verstaanbaarheid. Mensen haken snel af wanneer er een hoop gebrabbel uit de speakers komen en er nauwelijks of niets verstaan wordt. Op de timbre van je stem heb je weinig invloed. Je kunt wel wat aan de verstaanbaarheid en dus aan je articulatie van het spreken doen. Spreek ook niet te snel. Zorg ook voor voldoende afwisseling in toonhoogte. Een stem kan goed klinken, als deze monotoon klinkt, is het alsnog onprettig om naar te luisteren!
Praat vooral ook niet teveel. Je hoeft niet alle nummers heel te draaien maar kort geen nummers af omdat je zo nodig moet praten! Dit laatste geeft de luisteraar het idee dat je jezelf belangrijker vindt dan de muziek.
Kennis
Zorg dat je goed voorbereid aan je programma begint en niet dat je alles nog moet opzoeken als je de eerste muziek al hebt ingestart. Kennis van de muziek maar ook van de informatie komt vertrouwelijk en professioneel over op de luisteraar.
Sommige presentatoren ´schuiven´ zelf, d.w.z. zorgen zelf voor de bediening van de muziek, jingles, de microfoon en het mengpaneel. Het is dan een vereiste dat je goed op de hoogte bent van de techniek dus hoe alles precies werkt. Oefen dus eerst zelf met de apparatuur voordat je je eerste programma live de ether in stuurt.
Andere presentatoren laten het schuifwerk aan een technicus over. Het geeft in elk geval wat rust voor de presentator maar het vereist aan de andere kant ook een goed teamwork tussen de technicus en de presentator. Duidelijke tekens geven is in zo´n situatie erg praktisch.
Opbouw
Zorg voor structuur in je programma en voor herkenbaarheid. Als er vaste items in het programma zitten zoals een spelletje zorg ervoor dat deze op vaste tijden terugkomen. Dat trekt de luisteraars meer. Zorg voor een duidelijke aankondiging van de items maar ook van je programma en de naam van jezelf als presentator. In de jaren '50 werden in de Verenigde Staten al jingles uitgevonden. Jingles zijn kleine stukjes gesproken tekst die - wel of niet op muziek - een aankondiging geven van een radiostation, programma, DJ, muzieksoort enz. Voordeel van jingles is dat ze vaak door een andere stem zijn ingesproken of ingezongen zodat dit ook de opbouw van het programma ten goede komt.
Draai niet teveel jingles. Het moet zeker geen kakafonie worden. Pas de jingles ook op het tempo van de muziek aan. Een snelle jingle moet bijvoorbeeld gevolgd worden door een vlot nummer. Een tune kan ook de herkenbaarheid vergroten. Bovendien kun je met een tune de mensen verwelkomen bij jouw programma maar een 'must' is het niet.
Afwisseling
Afwisseling in je radioprogramma is ook in de muziek die je draait en de informatie die je geeft prettig. Veel luisteraars waarderen de informatie van artiesten en titels van muziek die je draait. Bij oude muziek kan het ook welkom zijn als je het jaartal noemt. Het is niet de bedoeling om telkens een jaartal te noemen. Ook is het oersaai om steeds een tijdmelding te geven. Veel DJ´s zijn hier al van afgestapt. Veel mensen kunnen op verschillende manieren de tijd bekijken (horloge, klok, mobiele telefoon, klok in de auto enz.).
Wissel ook het tempo van de muziek die je uitkiest af. Alleen maar up tempo nummers kan net zo hinderlijk zijn als alleen maar rustige nummers. Toch kan het de bedoeling zijn van een bepaald soort programma. Bijvoorbeeld een programma met alleen maar easy listening. Dan zal een vlot nummer juist als onprettig ervaren worden. Probeer ook eens nieuwe dingen uit. Dit houdt de inhoud van je programma verrassend. Bij informatieve programma´s kan het erg aanvullend werken om andere sprekers uit te nodigen. Dit breekt het programma dat het een sterk afwisselend karakter krijgt.
© 2009 - 2024 Meegt, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieSoundcloud vs. SpotifyWelk muziekprogramma is nou beter? Soundcloud of Spotify? Het is een eeuwige discussie waar nooit een conclusie uit zal…
Tabs - voor gitaar en basTABS zijn een soort codering van grepen, snaren, en fretten op een gitaar of basgitaar. Met TABS kunnen we makkelijk ons…