recensie

Soundcloud vs. Spotify

Welk muziekprogramma is nou beter? Soundcloud of Spotify? Het is een eeuwige discussie waar nooit een conclusie uit zal worden getrokken. Toch zal ik u helpen een kant te kiezen, door middel van de voor- en nadelen van elk muziekprogramma op een rijtje te zetten.

Wat is het

Soundcloud en Spotify zijn beiden manieren om naar je favoriete muziek te luisteren. Soundcloud is een site, Spotify is een app. Op het eerste gezicht zal je niet veel verschil zien, maar als je het voor enige tijd gebruikt zal je bij beiden achter veel plus- en minpunten komen. Ik heb elk van deze twee enige tijd gebruikt, en met mijn ervaring ga ik u helpen een keuze te maken tussen deze twee muziekgiganten.

De gelijkenissen

Er zijn eigenlijk maar twee gelijkenissen tussen deze twee muziekprogramma's:
  • Het zijn beiden manieren om je favoriete muziek op te slaan, in afspeellijsten te stoppen, en deze met je vrienden te delen als je dat wilt.
  • Beide programma's zijn in principe gratis. Je kan namelijk ook een uitbreidingspakket kopen, waar ik later in dit artikel op terugkom.

De verschillen

Er zijn vele verschillen te noemen tussen deze twee programma's:
  • Spotify is vooral gericht op luisteraars, minder op artiesten. Soundcloud is gericht op beiden. Dit geeft beginnende artiesten de gelegenheid hun muziek te delen met de rest van de wereld. Op Spotify is het niet mogelijk voor amateuristische artiesten om hun muziek te uploaden. Dat brengt ons naar het volgende punt.
  • Het aanbod van Soundcloud is groter dan dat van Spotify. Omdat Soundcloud het voor iedereen mogelijk maakt om te uploaden, is er ook veel meer muziek.
  • De uitbreidingspakketen van de programma's zijn anders. Het uitbreidingspakket van Soundcloud, Soundcloud Pro genaamd, biedt de mogelijkheid meer uren muziek te uploaden. Vooral voor artiesten dus. Spotify Premium, het uitbreidingspakket van Spotify, maakt het mogelijk voor luisteraars om hun muziek in offline modus te luisteren. Zonder Wi-Fi dus. (Dit is niet mogelijk bij Souncloud.) Ook kan je met dit pakket je muziek op de app op je mobiel luisteren. (Een standaard feature van Soundcloud.)
  • Het uiterlijk van Spotify oogt overzichtelijker dan dat van Soundcloud. Het interieur van Souncloud is in sommige vensters nog wel een beetje rommelig.
  • Op Spotify kan je afspeellijsten maken met je favoriete muziek. Op Soundcloud heb je likes én afspeellijsten. Dit geeft de gelegenheid om vanuit je likes afspeellijsten te maken, bijvoorbeeld voor verschillende genres.
  • Spotify is een app (voor laptop en mobiel), Soundcloud is een site, (maar heeft ook een app voor op je mobiel).

De plus- en minpunten op een rijtje

Soundcloud

+ Oneindig keuze muziek, muziek ontdekken
+ Een goed opstapje voor beginnende artiesten
+ Gratis op je mobiel luisteren
+ Likes en afspeellijsten
- Oogt soms nog een beetje rommelig

Spotify

+ Voor luisteraars van bekende muziek de beste keuze
+ Oogt overzichtelijk
+ Offline-modus
- Alleen bekende muziek, weinig muziek kunnen ontdekken
- Alleen afspeellijsten
- Luisteren op mobiel is betaald

Conclusie

Het is natuurlijk uw eigen keuze, maar ikzelf ben voor Soundcloud gegaan. Ik vond dit de beste keuze omdat je met deze site echt de mogelijkheid hebt muziek te ontdekken van minder bekende artiesten. Ook is het zeer handig muziek te kunnen luisteren op je mobiel, zonder hiervoor hoeven te betalen. Dit gaf voor mij persoonlijk de doorslag. Nu is het aan u de beurt: Soundcloud of Spotify?
© 2014 - 2024 Heindewilde, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Soundcloud: de sociale media site voor muziekfansSoundcloud: de sociale media site voor muziekfansSoundcloud is een bekende sociale media site voor artiesten en muziekfans over heel de wereld. Op de website kan je snel…
Wat is Spotify en wat kun je er mee?Spotify is sinds mei 2010 beschikbaar in Nederland. Het is een revolutionaire manier om muziek legaal te downloaden. Wat…
De voordelen en nadelen van het gebruik van SpotifyDe voordelen en nadelen van het gebruik van SpotifySpotify timmert aardig aan de weg. Het is als kleinschalig Zweeds bedrijf begonnen en ondertussen uitgegroeid tot een ma…
Uitslag finale Eurovisiesongfestival 2014Uitslag finale Eurovisiesongfestival 2014Zaterdag 10 mei 2014 was de finale van het Eurovisiesongfestival 2014. Het was de 59e keer dat het songfestival gehouden…
Bronnen en referenties
  • www.spotify.com
  • www.soundcloud.com
Heindewilde (3 artikelen)
Laatste update: 21-06-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.