Soundcloud: de sociale media site voor muziekfans

Soundcloud: de sociale media site voor muziekfans Soundcloud is een bekende sociale media site voor artiesten en muziekfans over heel de wereld. Op de website kan je snel een profiel aanmaken. Daarna kan je beginnen met het creëren van je persoonlijke account en er voor kiezen om gratis of betaald gebruik te maken. Als je voor een gratis account kiest kan je maximum 2 uur uploadruimte benutten voor je muziek. Soundcloud biedt de kans om je eigen tracks te verspreiden en zo bekendheid te verwerven. Je kan er ook je favoriete artiesten volgen en muziek van anderen bespreken.

Beginnen met Soundcloud

Je kan Soundcloud de Facebook van artiesten noemen, want je kunt je muziek delen en 'liken" zoveel als je maar wilt. Vooraleer je echter aan je creatieve reis kan beginnen en door vele genres geïnspireerd kunt raken zul je eerst een profiel moeten aanmaken. Dat is echter heel eenvoudig: je gaat naar de website; vult je gegevens in of je logt in via Facebook of je Google account.

Profiel op Soundcloud

Nu je eenmaal je eigen profiel hebt kun je dit persoonlijk gaan maken door er een leuke foto aan toe te voegen en je artiestennaam in te vullen. Ook kan je dan bepalen of je het account basic, pro of unlimited wilt maken.
  • Basic: Betekent dat je gratis vrijblijvend op de site bent maar dat wel de uploadruimte van je muziek gelimiteerd blijft tot 2 uur.
  • Pro: Kost je dertig euro per jaar waarvoor je een dubbele uploadruimte krijgt.
  • Unlimited: Voor 100 euro per jaar heb je de ongelimiteerde versie en dus geen enkele beperking op je profiel.

Uploaden

Of je nu originele tracks hebt gemaakt als bekende composer of je bent een passievol amateur: in Soundcloud krijgt iedereen dezelfde middelen om gezien te worden en dat is nu net wat je nodig hebt als artiest. Muziek uploaden is daarom heel gemakkelijk, zelfs voor mensen zonder enige ervaring.
  • Je klikt op uploaden en vervolgens selecteer je het juiste bestand van je computer. Wel moet dit bestand in mp3 formaat zijn en het liefst in minimaal 192 kbps met een frequentie van 41.000 khz voor de beste geluidskwaliteit.
  • Hierna geef je jouw unieke sound een titel met een 'cover art' afbeelding. Als je de afbeelding voor het nummer niet zelf kiest zal Soundcloud automatisch je profielfoto hiervoor gebruiken wat je wel later nog op elk moment kunt wijzigen.

Bij het uploaden van muziek moet je er goed op letten dat je alle rechten voor de tracks en afbeeldingen hebt voordat je ze op Soundcloud publiceert. Anders loop je een groot risico dat je tracks verwijderd zullen worden, aangezien Soundcloud er streng op toe ziet dat niemand zomaar muziek online zet om zo het kopiëren van andere artiesten tegen te gaan.

Het volgen van je favoriete artiesten

Op Soundcloud kun je zoeken op genre, titel, album en artiest. Als je fan bent van een artiest kun je die op de voet volgen zoals op Twitter. Er is zelfs de kans dat die persoon als hij jouw muziek hoort jou terug gaat volgen. Ook kun je tracks 'liken' door op het hartje te klikken onder the player waardoor het oranje kleurt. Soundcloud biedt tevens de mogelijkheid voor het delen van je favoriete tracks op social media sites zoals; Facebook, Twitter, Tumblr en Google plus zodat al jouw volgers en vrienden weten waar jij op dat moment naar aan het luisteren bent.

Interacties

Wat Soundcloud zo anders maakt en waardoor het zich onderscheid van YouTube, Myspace en Last fm, is dat het bijdraagt aan een goed contact tussen fans en artiesten. Je kunt als fan commentaar geven op exact het juiste moment in het nummer (op de seconde af zelfs).

Het leuke daaraan is dat de artiest bij deze kan zien welke pieken en dalen er in het nummer voorkomen en waar hij de volgende keer mee rekening kan houden.

App's

Ook loopt Soundcloud natuurlijk qua app's niet achter op de meeste social media sites en dit is perfect voor artiesten op tournee die toch nog even snel wat muziek willen delen met hun fans. De Soundcloud app is er voor Android, iOS-apparaten en voor de echte techneuten onder ons is er zelfs de mogelijkheid je eigen app te bouwen en die te integreren in Soundcloud.
© 2014 - 2024 Brunos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieSoundcloud vs. SpotifyWelk muziekprogramma is nou beter? Soundcloud of Spotify? Het is een eeuwige discussie waar nooit een conclusie uit zal…
Hoe zit het met muziekrechten?Hoe zit het met muziekrechten?Een cd is een productie van een artiest of band waarop hij, zij of hun, hun gemaakte nummers aan het grote publiek laten…
Nederlandse wet Downloaden en UploadenNederlandse wet Downloaden en UploadenHet is vaak onduidelijk wat wel en niet mag met het uploaden en downloaden van muziek, films en games. We zochten er het…
Social media-app: VeroSocial media-app: VeroWat is Vero? Vero is een social media platform. Op het platform kun je uiteenlopende content delen: foto’s, video’s, muz…

Acteur: Philip Seymour HoffmanPhilip Seymour Hoffman, onder andere bekend vanwege zijn rol in Capote, was een groot Amerikaans acteur, die op vroege l…
Kurt Rosenwinkel: Jazz grootheidKurt Rosenwinkel: Jazz grootheidKurt Rosenwinkel is een van de meest relevante jazz gitaristen op het moment. Met veel jazz grootheden heeft hij al gewe…
Bronnen en referenties
  • http://nickhumphreyit.blogspot.be/2013/07/why-blogspotblogger-blog-is-better-than.html (afbeelding inleiding)
  • https://soundcloud.com/girlunit (voorbeeld)
Brunos (127 artikelen)
Laatste update: 22-12-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.