Acteur: Philip Seymour Hoffman

Philip Seymour Hoffman, onder andere bekend vanwege zijn rol in Capote, was een groot Amerikaans acteur, die op vroege leeftijd (46) overleden is. Hij won in zijn carrière maar liefst 70+ prijzen voor zijn acteerwerk. In februari 2014 overleed hij, volgens sterke geruchten, aan een overdosis aan heroïne.

Philip Seymour Hoffman: Persoonlijke informatie

Philip Seymour Hoffman was een bekend Amerikaans acteur, producent en regisseur die onder meer in de films Capote, Doubt en het bij het grote publiek bekende Mission: Impossible III speelde. Voor zijn rol in Capote ontving hij een Oscar, de hoogst mogelijke erkenning in de filmindustrie.

Philip Seymour Hoffman
Geboortedatum 23 juli 1967
Geboorteplaats Fairport, New York
Datum van overlijden 2 februari 2014
Nationaliteit Amerikaans
Actieve acteerperiode 1991-2014

Persoonlijk leven

Hoffman had een 15 jaar lange relatie met kostuumontwerpster Mimi O´Donnell. Ze hadden elkaar ontmoet tijdens de film 'In Arabia We´d All Be Kings', die door Hoffman zelf werd geregisseerd. Samen hadden ze een 10-jarig zoontje en ook twee dochters van 7 en 5 jaar oud.

In zijn leven werd hij vaak beschreven als een acteur die er eerder uitziet als werkeloos dan als iemand met miljoenen dollars op de bank. Ondanks dit imago werd hij zeer gerespecteerd om onder andere zijn wilskracht om voor elke rol in de juiste conditie te geraken en daarnaast werd hij vaak benoemd als de meeste ambitieuze en gewaardeerde Amerikaanse acteur van zijn generatie. In een interview in 2006 gaf Hoffman aan dat hij alcohol- en drugsverslaafd was en hiervoor vele afkickklinieken heeft bezocht.

Op 2 februari 2014 werd Hoffman dood gevonden door zijn vriend David Bar Katz samen met zijn persoonlijke assistent Isabella Wing-Davey in een badkamer in een appartement in Manhattan. Hoffman huurde dit als kantoorruimte. Het is niet officieel bevestigd, maar de geruchten zijn sterk dat hij is overleden aan een overdosis drugs. Er zijn namelijk grote hoeveelheden heroïne aangetroffen in het appartement.

Carrière

Hoffman begon zijn acteercarrière in 1991 en het jaar daarop verscheen hij voor het eerst in verscheidene films. Zijn echte eerst waardering ontving hij voor zijn bijrollen in een paar bekende films zoals Scent of a Woman (1992), Twister (1996), Boogie Nights (1997) en Almost Famous (2000). In 2005 speelde hij zijn eerste echte grote rol in Capote, waarvoor hij de grootst mogelijke waardering in de filmindustrie ontving, een Oscar. Hiernaast werd hij in zijn carrière ook nog drie keer genomineerd voor een Oscar voor zijn bijrollen in Charlie Wilson´s War (2007), Doubt (2008) en The Master (2012). Andere veelgeprezen films in zijn laatst jaren waren Moneyball (2011) en The Ides of March (2011). Zijn debuut als regisseur van een speelfilm maakte hij in 2010 met Jack Goes Boating.

Ook was Hoffman een gewaardeerd theateracteur en regisseur. In 1995 trad hij toe tot deLAByrinth Theater Company en speelde en regisseerde in vele producties. Zijn optredens in drie Broadway stukken leverde hem drie Tony Award nominaties op, waarvan twee voor de beste acteur in een leidende rol, namelijk in True West (2000) en in Death of a Salesman (2012) en één voor zijn rol in Long Day´s Journey into Night (2003).

Filmografie

  • Triple Bogey on a Par Five Hole (1991)
  • Szuler (1992)
  • My New Gun (1992)
  • Leap of Faith (1992)
  • Scent of a woman (1992)
  • Joey Breaker (1993)
  • My Boyfriend's Back (1993)
  • Money or Nothing (1993)
  • The Getaway (1994)
  • The Yearling (1994)
  • When a Man Loves a Woman (1994)
  • Nobody's Fool (1994)
  • The Fifteen Minute Hamlet (1995)
  • Hard Eight (1996)
  • Twister (1996)
  • Boogie Nights (1997)
  • Culture (1998)
  • Montana (1998)
  • Next Stop Wonderland (1998)
  • The Big Lebowski (1998)
  • Happiness (1998)
  • Patch Adams (1998)
  • Flawless (1999)
  • Magnolia (1999)
  • The Talented Mr. Ripley (1999)
  • Last Party 2000 (2000)
  • State and Main (2000)
  • Almost Famous (2000)
  • Love Liza (2002)
  • Punch-Drunk Love (2002)
  • Red Dragon (2002)
  • 25th Hour (2002)
  • Owning Mahowny (2003)
  • Cold Mountain (2003)
  • Along Came Polly (2004)
  • Strangers with Candy (2005)
  • Empire Falls (2005)
  • Capote (2005)
  • Mission: Impossible III (2006)
  • The Savages (2007)
  • Before the Devil Knows You're Dead (2007)
  • Charlie Wilson's War (2007)
  • Synecdoche, New York (2008)
  • Doubt (2008)
  • Mary and Max (2009)
  • The Boat That Rocked (2009)
  • Moneyball (2011)
  • The Ides of March (2011)
  • The Master (2012)
  • A Late Quartet (2012)
  • The Hunger Games: Catching Fire (2013)
  • The Hunger Games: Mockingjay Part 1 (2014)
  • The Hunger Games: Mockingjay Part 2 (2015)

Prijzen

Academy Awards (Oscars):

Gewonnen:
  • Beste acteur in een hoofdrol (Capote)

Genomineerd:
  • Beste acteur in een bijrol (The Master)
  • Beste acteur in een bijrol (Doubt)
  • Beste acteur in een bijrol (Charlie Wilson's War)

Golden Globes

Gewonnen:
  • Beste acteur in een dramafilm (Capote)

Genomineerd:
  • Beste acteur in een bijrol (The Master)
  • Beste acteur in een bijrol (Doubt)
  • Beste acteur in een bijrol (Charlie Wilson's War)
  • Beste acteur in een bijrol (The Savages)

BAFTA Awards

Gewonnen:
  • Beste acteur in een hoofdrol (Capote)

Genomineerd:
  • Beste acteur in een bijrol (The Master)
  • Beste acteur in een bijrol (The Ides of March)
  • Beste acteur in een bijrol (Doubt)
  • Beste acteur in een bijrol (Charlie Wilson's War)
© 2014 - 2020 Jesboe13, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Philip Seymour HoffmanPhilip Seymour HoffmanPhilip Seymour Hoffman was een bekende Amerikaanse acteur, producent en regisseur. Hij heeft meer dan zeventig acteerpri…
Recensie ‘Charlie Wilson’s war’recensieRecensie ‘Charlie Wilson’s war’Tom Hanks is in 2007 in de huid van Charlie Wilson gekropen. Het gaat hier over het waargebeurde verhaal over het Texaan…
De Oscarwinnaars 2005De Oscarwinnaars 2005De Academy Awards van het jaar 2005. De beste films van dit jaar waren King kong, Walk the line, Crash, Brokeback mounta…
Recensie: Charlie Wilson's WarrecensieRecensie: Charlie Wilson's WarDe film Charlie Wilson's War gaat over een Amerikaanse senator die financiële hulp probeert te geven aan Afghaanse opsta…

Kane, hoe ziet de ‘Legendary Lane’ van deze rockband eruit?Tijdens het moment van de huldiging in het Holland Heineken House weerklinkt het huldigingslied Legendary Lane. Dinand W…
Soundcloud: de sociale media site voor muziekfansSoundcloud: de sociale media site voor muziekfansSoundcloud is een bekende sociale media site voor artiesten en muziekfans over heel de wereld. Op de website kan je snel…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Philip_Seymour_Hoffman
  • http://www.imdb.com/name/nm0000450/awards?ref_=nm_awd

Reageer op het artikel "Acteur: Philip Seymour Hoffman"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Jesboe13
Laatste update: 19-11-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!