recensie

Recensie: Charlie Wilson's War

Recensie: Charlie Wilson's War De film Charlie Wilson's War gaat over een Amerikaanse senator die financiële hulp probeert te geven aan Afghaanse opstandelingen met betrekking tot hun oorlog tegen de Sovjet-Unie die hun land is binnengevallen. De film draaide in 2008 in de bioscoop. De film is vooral interessant in het licht van de Amerikaanse inval in 2001. De meeste recente films over de oorlogen in Afghanistan en Irak proberen ons te laten zien wat voor chaos het er is, en dat is misschien de reden waarom zo weinig mensen deze films hebben bezocht. Natuurlijk is alles verschrikkelijk, maar veel films daarover zijn even verschrikkelijk vanwege de drammerige manier waarop de feiten gepresenteerd worden.

Sovjet-Unie

De film Charlie Wilson's War kiest echter voor een andere lijn. Het verhaal speelt zich af rondom de de inval van de Sovjet-Unie in Afghanistan, en de muhadjien die zich daar tegen verzetten. Het hele gebeuren speelt zich af tegen de achtergrond van de Koude Oorlog. Amerika bewapent heimelijk moslimvechters om daarmee Sovjet-soldaten te doden. De film laat ook zien dat de hulp niet verder gaat dan dat, en biedt daarmee een antwoord op de vraag waardoor er veel Arabische landen een anti-Amerikastemming heerst.

Charlie Wilson

Hoofdpersoon in de film is de Amerikaanse afgevaardigde Charlie Wilson, een Democraat die het Tweede District van Texas vertegenwoordigt. Mr. Wilson, die in 1996 met pensioen ging, wordt gespeeld door Tom Hanks. Hij is een echte rokkenjager, en zijn stad telt veel jonge, sexy rouwen.

In de eerste scenes vinden we hem al in een bubbelbad in Las Vegas met een playboy-model. Hoe vrij en blij hij ook is, er ontwikkelt zich een affaire met Joanne Herring Julia Roberts), een rechtste Houston-sociaal die van Jezus en Martini's houdt en een hekel heeft aan het communisme. Zij heeft contacten en maakt een afspraak voor hem met Zia, de president van Pakistan.

De derde belangrijke speler in de film is Gust Avrakotos (Phillip Seymour Hoffman), een CIA-agent die op het tweede spoor is beland, maar die Wilson helpt met de contacten en zo geld doorsluist naar Afghaanse strijders.

Film

De opzet van de film is ingewikkeld, maar de makers van de film slagen er in een duidelijk verhaal neer te zetten. De film is sober van karakter, en er is een sprake van een zekere nostalgie naar de situatie van voor 11 september, toen alles nog lekker zwart-wit was en de bad guys rond vlogen in MIG's en de Amerikaanse politiek wat vrijer. Toch zit er ook een les in voor vandaag de dag en legt de film ons uit wat Amerika heeft misdaan in de jaren '80. En hoe die fout in de toekomst misschien niet meer gemaakt zou hoeven te worden.

Producer is Mike Nichols; schrijver is Aaron Sorkin, de film is gebaseerd op het boek van George Crile; de film duurt 1 uur en 36 minuten. Met: Tom Hanks (Charlie Wilson), Julia Roberts (Joanne Herring), Philip Seymour Hoffman (Gust Avrakotos), Amy Adams (Bonnie Bach), Ned Beatty (Doc Long), Emily Blunt (Jane Liddle), Om Puri (President Zia), Ken Stott (Zvi), John Slattery (Cravely), Denis O’Hare (Harold Holt) en Jud Tylor (Crystal Lee).
© 2008 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieCharlie Wilson's War en de inmenging in AfghanistanVlak voor 11 september 2001 trok Afghanistan reeds internationaal de aandacht vanwege het strakke regime van de Taliban.…
Recensie ‘Charlie Wilson’s war’recensieRecensie ‘Charlie Wilson’s war’Tom Hanks is in 2007 in de huid van Charlie Wilson gekropen. Het gaat hier over het waargebeurde verhaal over het Texaan…
Charlie Charlie Challenge - Wel/niet spelen?Charlie Charlie Challenge - Wel/niet spelen?Waarschijnlijk heb je het voorbij zien komen op social media of op tv, het is in mei 2015 namelijk een grote hype: de Ch…
Checkpoint Charlie; controlepost bij de Berlijnse MuurCheckpoint Charlie; controlepost bij de Berlijnse MuurCheckpoint Charlie kan worden gezien als één van de bekendste grensovergangen uit de tijd van de Berlijnse Muur (13 augu…
The Chronicles of Narnia: Prince CaspianThe Chronicles of Narnia: Prince CaspianThe Chronicles of Narnia: Prince Caspian is een fantasy film uit 2008, gebaseerd op Prince Caspian, het tweede boek uit…
Bronnen en referenties
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 13-12-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.