Kurt Rosenwinkel: Jazz grootheid

Kurt Rosenwinkel: Jazz grootheid Kurt Rosenwinkel is een van de meest relevante jazz gitaristen op het moment. Met veel jazz grootheden heeft hij al gewerkt en hij heeft ook al vele albums gemaakt. In zijn carrière heeft hij al veel bereikt en hij heeft ook al meerdere richtingen uitgeprobeerd. Het is een veelzijdige muzikant, maar hij heeft al een geheel eigen stijl opgebouwd waarmee hij een voorbeeld is voor veel aankomend talent. Hij is al een hele tijd bezig maar blijft zichzelf telkens opnieuw uitvinden waardoor zijn muziek voor fans verfrissend blijft, maar ook steeds nieuwe mensen weet aan te trekken.

Afhaker

Nadat Kurt Rosenwinkel twee jaar aan de Berklee school of music had gestuurd had hij er al genoeg van en besloot hij maar af te haken om vervolgens te gaan toeren met jazz gigant Gary Burton. Deze had hem uitgenodigd met hem rond het land te gaan om aan optredens mee te doen. Dit bleek een juiste beslissing aangezien Burton hem vervolgens een steun in de rug heeft gegeven in het begin van zijn carrière. Hij maakte Kurt wegwijs in de New Yorkse jazzscene en steunde hem zelfs financieel om zijn zaken daar op orde te krijgen. Het duurde niet lang of Kurt Rosenwinkel had al naam gemaakt met zijn vloeiende speelstijl en zijn flinke dosis talent.

In de daarop volgende jaren kreeg hij de kans om met allerlei jazzgrootheden mee te spelen zoals Mark Turner en Seamus Blake. Tijdens deze periode heeft hij ervaring opgedaan om zich klaar te maken om leider te kunnen worden van zijn eigen groepen.

Solo carrière

Na eerst een album met jazzstandards gemaakt te hebben zoals wel gebruikelijk is om mee te beginnen als groepsleider, maakte Kurt Rosenwinkel het album Enemies of Energy. Hierin is hij begonnen zich echt te bewijzen in de moderne jazz wereld. Hij liet hier zien wat hij kon en wat hij wilde. Na dit succes kwam hij met The next step. Weer een album waarin hij meer van zich liet horen en toonde dat hij niet alleen goed gitarist was, maar ook componist van hoog niveau. Zelf noemt hij dit een moment van evolutie in zijn spel en zo is het ook ontvangen. Een aantal van de nummers op dit album komen nog steeds terug in zijn vaste repertoire en zijn te horen op latere albums.

Veelzijdigheid

Om zijn veelzijdigheid maar weer eens duidelijk te maken kwam het album Heartcore in 2003 uit. Hij speelde hier niet alleen gitaar, maar drumde hier, zong hier en heeft zelfs delen volledig in de studie gemaakt zonder dat er ook maar een instrument aan te pas kwam. Dit album is moeilijk als alleen maar jazz te categorieën en is ook vooral een muzikale uitstap.

Naast albums die moderne jazz bevatten, heeft hij ook een album gemaakt waarop hij werkt met een heel orkest namelijk het Portugese OJM. Hij laat hier zien dat hij allerlei eigen composities ook kan uitvoeren met een heel orkest achter hem.

In 2012 komt het album Star of Jupiter uit. De muziek die hierop staat is weer erg futuristisch van aard zoals Rosenwinkel weleens eerder de gewoonte heeft gehad te maken, maar leunt wel duidelijk op traditionele jazz elementen.

Speelstijl

Kurt Rosenwinkel heeft een vloeiende manier van spelen. Zijn solo's kunnen van een ontspannen tred overgaan in een stroom van noten en weer terug naar rust zonder dat het stroef klinkt. Hij is erg vooruitstrevend in zijn stijl, maar heeft ook laten zien dat hij meester is over de traditionele jazz technieken en benut deze dan ook in zijn stijl.

Verder maakt hij erg graag gebruik van effecten en pedalen. Het gebeurt bijna niet dat hij zonder zijn uitgebreide arsenaal aan effecten speelt. Hij heeft ook een microfoon in zijn gitaar laten installeren om zijn stem in het geluid op te nemen van de gitaar wat geresulteerd heeft in zijn kenmerkende sound. Het is een bijna spookachtig geluid wat in zijn muziek onmisbaar is geworden.

Tot slot

Als een artiest en componist heeft Kurt Rosenwinkel zijn naam gevestigd. Hij heeft al jaren achtereen aangetoond dat hij behoort tot de jazz virtuozen van het heden. Voor iedere jazz fan is dit een bekend artiest en als dat niet zo is zullen ze er geen spijt van krijgen zijn muziek uit te proberen.
© 2014 - 2024 Jona28, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fender basgitarenFender is het grootste en best verkocht basgitaren merk wat de wereld tot nu toe heeft gekend. Sinds pakweg 1950 produce…
Wat is Jazz en waar komt het vandaan?Wat is Jazz? Jazz is een Amerikaanse muziekstijl die zich ontwikkelde in het begin van de 20e eeuw. Deze stijl is nog st…
De gitaar, het instrument, de soorten en de bespelersEr is al veel over de gitaar geschreven, over de bouwers, de instrumenten en hun bespelers. Over amateurs die uit het ni…
Smooth jazz, gepolijste saaie muziek of echte jazzfusion?Smooth jazz, gepolijste saaie muziek of echte jazzfusion?Smooth jazz of easy listening jazz is overwegend instrumentale muziek die elementen van onder meer popmuziek, blues, sou…

Soundcloud: de sociale media site voor muziekfansSoundcloud: de sociale media site voor muziekfansSoundcloud is een bekende sociale media site voor artiesten en muziekfans over heel de wereld. Op de website kan je snel…
Richard Tauber in Nederland, 1929 en 1930Richard Tauber in Nederland, 1929 en 1930In juli 1929 gaf Richard Tauber optredens in Den Haag, Scheveningen en Amsterdam. In het gebouw voor Kunsten en Wetensch…
Bronnen en referenties
  • http://www.allmusic.com/artist/kurt-rosenwinkel-mn0000115399/biography
Jona28 (8 artikelen)
Gepubliceerd: 14-01-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.