Uitslag finale Eurovisiesongfestival 2014

Uitslag finale Eurovisiesongfestival 2014 Zaterdag 10 mei 2014 was de finale van het Eurovisiesongfestival 2014. Het was de 59e keer dat het songfestival gehouden werd. Wie is de winnaar van het Eurosongfestival 2014? Als hoeveelste is Nederland met The Common Linnets met het liedje ‘Calm after the storm’ geëindigd en hoe zit het nu precies met the Common Linnets?

Finale Eurovisiesongfestival 2014

Zaterdag 10 mei 2014 is de finale van het 59e Eurovisiesongfestival 2014. Het songfestival vindt dit jaar plaats in Kopenhagen (Denemarken). Dit land won vorig jaar met Emmelie de Forests met het liedje ‘Only Teardrops’. Het Songfestival 2014 werd gepresenteerd worden door Pilou Asbæk, Nikolaj Koppel en Lise Rønne.

Het was de 59e keer dat het songfestival plaats vond. Gezien de enorm hoeveelheid deelnemende landen, 37 in totaal, zijn er eerst twee halve finales gehouden. Van beide halve finales mochten de beste 10 door naar de finale. Denemarken als nummer één had ook meteen recht op een plek in de finale. Daarnaast mochten de vijf landen die het Eurovisiesongfestival flink sponsoren (Italië, Groot-Brittannië, Spanje, Duitsland en Frankrijk) ook direct deelnemen in de finale. Totaal deden er 26 landen mee in de finale van het Eurovisiesongfestival 2014.

Winnaar Eurovisiesongfestival 2014

De winnaar van het Eurosongfestival 2014 is Oostenrijk met Conchita Wurst met het liedje 'Rise Like A Phoenix.'

Hoeveelste is Nederland geworden op het Eurovisiesongfestival 2014?

Nederland is met The Common Linnets met het liedje ‘Calm After The Storm’ tweede geworden op het Eurosongfestival 2014. Het liedje gaat over geliefden die twijfelen over hun relatie. The Common Linnets hebben voor dit liedje gekozen omdat ze dit een mooi liedje vonden. De camera crew in Denemarken kregen het filmplan voor de opnames van dit liedje tijdens het Songfestival van Hans Pannecoucke. Hij koos er voor om bij het begin van het liedje de zangers van boven af te laten filmen. Van boven af zijn beide zangers op dezelfde manier in beeld. De camera kiest geen partij en bouwt de spanning op. De zangers waren al te horen, maar nog niet te zien. Ondertussen waren wel de lijnen van een snelweg te zien die in de eerste zin van het liedje was te horen en tussen Ilse de Lange en Waylon doorloopt. De sfeer van het liedje werd op deze manier goed overgebracht. De intensiteit was te zien, ook door de opstelling. De zangers zaten tijdens het optreden tegenover elkaar.

Ilse de Lange droeg een roomwitte jurk met bloemen van de ontwerper Claes Iversen die de verstille sfeer van het liedje onderstreepte. Waylon droeg een ontwerp van Jan Boeklo, een zwarte leren broek met een zwart velours jasje en een zwarte hoed.

De deelname aan het Eurovisiesongfestival hebben The Common Linnets veel positieve internationale publiciteit opgeleverd. Hun single 'Calm After The Storm' staat hoog genoteerd in verschillende buitenlandse hitparades. Een tweede plaats zal ook zeker een goede promotie zijn voor hun cd waarop ook dit liedje te vinden is. Daarnaast hebben ze ook twee Marcel Bezencon Awards gewonnen. Een 'Composer Award' voor het beste en meest orginele gecomponeerde liedje en een 'Artistic Award' van alle commentatoren van alle landen.

Het gelegenheidsduo The Common Linnets na het Eurovisiesongfestival

Na het songfestival heeft Waylon zich teruggetrokken uit The Common Linnets vanwege 'creatieve ongelijkwaardigheid' en hij heeft zijn derde soloalbum afgerond 'Heaven after Midnight'. Ilse de Lange heeft ondertussen verschillende optredens in Europa gedaan met andere artiesten. The Common Linnets is opgezet als gelegenheidsformatie, maar de vraag is of dit voor iedereen duidelijk was en is. The Common Linnets is in de basis een gelegenheidsformatie waarbij Ilse de Lange met telkens het wisselende artiesten het countrygenre zou verkennen. Niemand had op het daverende succes gerekend op het songfestival en alles wat daaruit zou volgen. Op zaterdag 21 juni 2014 traden Ilse en Waylon nog éénmaal samen op op Tuckerville.
In oktober 2014 begon The Common Linnets bestaande uit;
 • Ilse de Lange
 • JB Meijers
 • Jake Etheridge
 • Rob Crosby
 • Matthew Crosby
aan een tournee.

The Common Linnets op Amerikaanse kerst-cd

The Common Linnets zijn gevraagd als Nederlandse inbreng op een Amerikaanse kerst-cd (An American Christmas). Op de kerst-cd zullen ook nummers van Johnny Cash, Bob Dylan en Neil Young staan. Met wie Ilse de Lange het nummer 'At Christmas Time' gaan zingen is nog niet bekend. De cd komt 14 oktober 2014 uit in Amerika.

EBBA voor The Common Linnets

The Common Linnets hebben de EBBA (European Border Breakers Award) gekregen voor hun internationale succes als nieuwkomer. De EBBA wordt in januari 2015 uitgereikt op het Eurosonic Noorderslag in Groningen.

Uitslag Eurovisiesongfestival 2014

De uitslag van het Eurovisiesongfestival 2014.
NoteringLandArtiest(en)Liedje
1OostenrijkConchita WurstRise Like A Phoenix
2NederlandThe Common LinnetsCalm After The Storm
3ZwedenSanna NielsenUndo
4ArmeniëAram Mp3Not Alone
5Hongarije Kállay-SaundersRunning
6OekraïneMaria YaremchukTick-Tock
7RuslandTolmachevy SistersShine
8NoorwegenCarl EspenSilent Storm
9DenemarkenBasim ClicheLove Song
10SpanjeRuth LorenzoDancing In The Rain
11FinlandSoftengineSomething Better
12Roemenië Paula en OviMiracle
13ZwitserlandSebalterHunter of Stars
14PolenDonatan & Cleo My Słowianie (Slavic Girls)
15IJslandPollapönkEnga fordóma (No Prejudice)
16 Wit-RuslandTEOCheesecake
17Verenigd Koninkrijk Molly Smitten-DownesChildren Of The Universe
18DuitslandElaizaIs It Right
19MontenegroSergej ĆetkovićMoj Svijet
20GriekenlandFreaky Fortune ft. RiskykiddRise Up
21AzerbeidzjanDilara KazimovaStart A Fire
22Italië Emma MarroneLa Mia Città
23MaltaFirelightComing Home
24San MarinoValentina MonettaMaybe (Forse)
25Slovenië Tinkara KovačSpet/Round And Round
26FrankrijkTwin TwinMoustache

Laatste keer dat Nederland Eurovisiesongfestival won

De laatste keer dat Nederland het Eurovisiesongfestival won was in 1975. Teach-in met het nummer 'ding-a-dong'

Wanneer trad Nederland op in de finale?

Na een spannende halve finale op dinsdag 4 mei had Nederland zich geplaatst voor de finale. The Common Linnets, met het liedje ‘After the storm’, traden als nummer 24 op in de finale van het Eurovisiesongfestival 2014.

Volgorde deelnemers finale Eurovisiesongfestival 2014

Totaal zaten er 26 landen in de finale van het Eurovisiesongfestival 2014. Hieronder volgt de definitieve volgorde van de deelnemers in de finale:
Treedt op als nummer...LandArtiest(en)Liedje
1OekraïneMaria YaremchukTick-Tock
2Wit-RuslandTEOCheesecake
3AzerbeidzjanDilara KazimovaStart A Fire
4IJslandPollapönkEnga fordóma (No Prejudice)
5NoorwegenCarl EspenSilent Storm
6RoemeniëPaula en OviMiracle
7ArmeniëAram Mp3Not Alone
8MontenegroSergej Ćetković Moj Svijet
9PolenDonatan & CleoMy Słowianie (Slavic Girls)
10GriekenlandFreaky Fortune ft. RiskykiddRise Up
11OostenrijkConchita Wurst Rise Like A Phoenix
12DuitslandElaizaIs It Right
13ZwedenSanna NielsenUndo
14FrankrijkTwin TwinMoustache
15RuslandTolmachevy SistersShine
16ItaliëEmma MarroneLa Mia Città
17SloveniëTinkara KovačSpet (Round And Round)
18FinlandSoftengineSomething Better
19SpanjeRuth LorenzoDancing In The Rain
20ZwitserlandSebalterHunter of Stars
21HongarijeKállay-SaundersRunning
22MaltaFirelightComing Home
23DenemarkenBasim ClicheLove Song
24NederlandThe Common LinnetsCalm After The Storm
25San MarinoValentina MonettaMaybe (Forse)
26Verenigd KoninkrijkMolly Smitten-DownesChildren Of The Universe

Nogmaals naar het songfestival in 2014

Paula en Ovi uit Roemenië deden al eerder mee met het songfestival in 2010. Valentina Monetta uit San Marino is ook een ervaren songfestivalkandidaat. Zij deed al twee keer eerder mee aan het songfestival, in 2012 en 2013.

Kandidaten uit de eerste halve finale

De volgende landen hebben zich op dinsdag 6 mei geplaatst voor de finale van het Eurovisiesongfestival 2014:
 • Armenië
 • Zweden
 • IJsland
 • Hongarije
 • Rusland
 • Azerbeidzjan
 • Oekraïne
 • San Marino
 • Montenegro
 • Nederland

Kandidaten uit de tweede halve finale

Landen die zich op donderdag 8 mei hebben geplaatst voor de finale van het Eurovisiesongfestival 2014:
 • Malta
 • Noorwegen
 • Wit-Rusland
 • Griekenland
 • Slovenië
 • Azerbeidzjan
 • Roemenië
 • Finland
 • Oostenrijk
 • Polen

Lees verder

© 2014 - 2024 Informeren, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eurovisiesongfestival 2018 in Lissabon, PortugalEurovisiesongfestival 2018 in Lissabon, PortugalWaylon zal Nederland op het 63e editie van het Eurovisionsongfestival vertegenwoordigen. Het songfestival, in Nederland…
Eurovisie Songfestival – Anouk breekt ban met BirdsEurovisie Songfestival – Anouk breekt ban met BirdsNederland staat in mei 2013 voor het eerst in negen jaar in de finale van het Eurovisie Songfestival. Zangeres Anouk ver…
Eurovisie Songfestival 2013 - Deelnemers en UitslagenEurovisie Songfestival 2013 - Deelnemers en UitslagenOp dinsdag 14 mei en donderdag 16 mei vinden de halve finales van het Eurovisie Songfestival 2013 plaats. Op zaterdag 18…
Eurovisie Songfestival 2018: overzicht alle deelnemersEurovisie Songfestival 2018: overzicht alle deelnemersVan 8 t/m 12 mei 2018 strijden in totaal 43 landen in twee halve finales en een finale om de winst van het Eurovisie Son…

recensieSoundcloud vs. SpotifyWelk muziekprogramma is nou beter? Soundcloud of Spotify? Het is een eeuwige discussie waar nooit een conclusie uit zal…
recensieAC/DC – Highway to hellHighway to hell is het zesde studioalbum van de band. Het album verscheen op 3 augustus 1979 in de winkels. Het is door…
Bronnen en referenties
 • ‘The Netherlands: Door!’ door Stefan Raatgever (Algemeen Dagblad, 7 mei 2014)
 • ‘Neongekleurde liedjesparade’ door Stefan Raatgever (Algemeen Dagblad, 6 mei 2014)
 • ‘Wie volgen Ilse en Waylon naar de finale’ door Stefan Raatgever (Algemeen Dagblad, 8 mei 2014)
 • www.eurovisiesongfestival .nl
 • 'Common Linnets winnen EBBA' (Algemeen Dagblad, 15 oktober 2015)
 • 'Common Linnets tussen legendes op kerstalbum VS' (www.showbizznieuws.nl, 16 september 2014)
 • 'Voor het eerst trots' door Stefan raatgever (AD magazine, 31 augustus 2014)
 • 'Recensies: Walon 'Heaven after Midnight' (De Volkskrant, 10 september 2014)
 • 'Toch weer even die vonk' door Gudo Tienhoven (Algemeen Dagblad, 23 juni 2013)
 • 'Oog in oog' door Guddo Tienhoven en Mark Roos (Algemeen Dagblad, 21 juni 2014)
 • ‘Ilse en Waylon waren volledig ingespeeld’ door Gerben van ’t Hof (Algemeen Dagblad, 8 mei 2014)
 • ‘Eurovisiesongfestival 2014: Maakt Nederland een kans?’ door Avdplas (www.infonu.nl)
 • 'Douze point voor Nederland' door Stefan Raatgever (Algemeen Dagblad, 10 mei 2014)
 • www.wikipedia.nl
 • 'Ilse De Lange is klaar voor een nieuw begin' (www.nu.nl, 9 oktober 2014)
Reactie

Rosanne, 10-05-2014
Waarom staat Albanië er niet tussen? Reactie infoteur, 11-05-2014
Dit land zat niet in de finale.

Informeren (88 artikelen)
Laatste update: 02-06-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.