De voordelen en nadelen van het gebruik van Spotify

De voordelen en nadelen van het gebruik van Spotify Spotify timmert aardig aan de weg. Het is als kleinschalig Zweeds bedrijf begonnen en ondertussen uitgegroeid tot een massa imperium op het gebied van muziek. Er zijn in Nederland al meer dan 1,7 miljoen Spotify-gebruikers. Het muziekaanbod bevat 18 miljoen tracks en er komen maandelijks meer dan 10.000 nieuwe tracks bij. Maar is Spotify wel voor iedereen weggelegd? Oordeel zelf aan de hand van de voor- en nadelen bij het gebruik van Spotify.

Wat is Spotify?

Het van oorsprong Zweedse bedrijf begon in 2006 met een klein team aan een streamingsplatform waarbij het mogelijk moest worden om muziek van over de hele wereld te beluisteren. Ondertussen heeft Spotify al meer dan 17 kantoren verspreid over de hele wereld, waaronder één in Amsterdam. Met een muziekdatabase van meer dan 18 miljoen tracks breidt Spotify zich iedere dag uit en vernieuwt het zich regelmatig. Spotify is gratis te downloaden voor de Smartphone, iPad en laptop.

De voordelen

Alles online afspelen

Elk nummer dat je wil luisteren wordt in één enkele klik afgespeeld. Alles is gratis te beluisteren, wat ook wel streamen wordt genoemd. Favoriete nummers kunnen opgeslagen worden in zelfgemaakte afspeellijsten. Het is dus mogelijk om altijd je eigen nummers te beluisteren. Alle muziek staat online, wat inhoudt dat je via een internetverbinding de muziek moet streamen.

Uitgebreide catalogus
Spotify bevat meer dan 18 miljoen nummers en tegen de tijd dat je uitgelezen bent zullen alweer enkele honderden nummers zijn toegevoegd. In Spotify kun je via het tabje 'bladeren' op nieuwe inspiratie komen door de overzichten van toplijsten. Nieuw gevonden lijsten kunnen gevolgd en toegevoegd worden aan je eigen lijsten. Zo breid je langzaam je eigen muziekimperium uit. Ook kun je een radiozender starten op basis van een favoriete artiest of afspeellijst. Hiermee kun je weer inspiratie opdoen voor nieuwe muziek.

Perfecte geluidskwaliteit

Voor het aanbieden van streams heb je te maken met een mp3 of ogg formaat. Spotify biedt zijn track aan in 160 Kbps Ogg formaat. Mocht dat niet voldoende zijn dan heeft de premium versie zelfs 320 Kbps. Dat houdt in dat wanneer de pc aan boxen gekoppeld wordt, er altijd een fantastisch geluid uit zal komen. Daarbij geldt natuurlijk wel dat de premium versie 50% beter geluid geeft dan de gratis versie.

Off-line opslaan van tracks (alleen Premium)

Voor de premium gebruikers bestaat er de mogelijkheid om tracks off-line te maken. Dat houdt in dat afspeellijsten en tracks die off-line staan, te allen tijde afgeluisterd kunnen worden. Handig als er geen internet of wifi aanwezig is, maar je toch muziek wil afspelen. Ook handig is het gebruik van de vliegtuigmodus stand bij het afspelen van off-line muziek. Hiermee bespaar je veel batterij op je telefoon.

De nadelen

Reclame

De eerste maanden zal er bijna geen reclame tussen de tracks doorkomen. Maar hoe langer je actief bent als gratis gebruiker, hoe vaker er reclames tussen twee tracks hoorbaar zijn. Na zes maanden gratis gebruik is er na drie streams een reclameblokje van gemiddelde twee reclames. De reclames proberen je over te halen om je aan te melden als betaald gebruiker en herhalen zichzelf vaak. Dit kan het muziekgenot behoorlijk verstoren.

Niet toegankelijke artiesten

De meeste artiesten verspreiden hun muziek via meerdere kanalen en gebruiken hier Spotify ook dankbaar bij. Toch zijn er artiesten die om bepaalde redenen geen contracten met Spotify aan willen gaan. Goede voorbeelden hiervan zijn The Beatles, AC/DC en Led Zeppelin. Zij houden vast aan de album-verkoop-gedachte. Hierdoor is deze muziek niet te vinden op Spotify en worden alleen covers van deze nummers opgenomen in de catalogus. Voor deze klassiekers zul je dus een plaatje moeten afspelen, wil je hier weer van genieten. Spotify is hierdoor bij lange na niet compleet te noemen.
© 2014 - 2024 Ladycurious, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieSoundcloud vs. SpotifyWelk muziekprogramma is nou beter? Soundcloud of Spotify? Het is een eeuwige discussie waar nooit een conclusie uit zal…
Wat is Spotify en wat kun je er mee?Spotify is sinds mei 2010 beschikbaar in Nederland. Het is een revolutionaire manier om muziek legaal te downloaden. Wat…

De eerste lange tekenfilm van Walt DisneyDe eerste lange tekenfilm van Walt DisneyWalt Disney was vernieuwend in 1933 toen hij besloot een tekenfilm te maken die langer was dan alles wat er tot dat mome…
Kerstvloed van 1717 - noordwester storm met slachtoffersKerstvloed van 1717 - noordwester storm met slachtoffersDe Kerstvloed van 1717 was een zware westerstorm met vloed die huishield in Noord-Nederland en langs de kusten van Duits…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Photo-Mix, Pixabay
  • http://www.nrc.nl/tech/2011/11/22/spotify-bijna-niets-is-altijd-nog-meer-dan-niets/
  • Afbeelding bron 1: Downloadsource.fr, Flickr (CC BY-2.0)
Ladycurious (79 artikelen)
Laatste update: 14-03-2018
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.