Sylvia Plath – haar wanhopige leven
Het leven van schrijfster en dichteres Sylvia Plath is altijd van een wanhopig soort geweest. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Plath zich op den duur van het leven beroofde. Vooral haar liefdesleven met dichter Ted Hughes bezorgde Sylvia Plath veel hartzeer. Het moeilike leven van dichteres Sylvia Plath.
Sylvia Plath pleegt zelfmoord
Op 11 februari 1963 tapete de schrijfster en gedichtenschrijfster Sylvia Plath de deur van de slaapkamer van haar kinderen dicht. Ze zet eten en drinken bij ze neer en steekt vervolgens haar hoofd in de oven waarvan ze net de gaskraan open heeft gezet. De depressieve schrijfster weet dat ze door die actie niet op tijd gevonden zal worden, maar dat haar kinderen wel veilig zijn. In die nacht eindigt haar leven.
Sylvia Plath en dichter Ted Hughes
Sylvia Plath was op dat moment nog getrouwd met de dichter Ted Hughes, maar hij had haar verlaten omdat hij een verhouding had met Assia Wewill. Hughes is voor Plath de man van haar leven en zijn verraad maakt dat ze voelt dat ze haar andere helft is kwijtgeraakt. Hughes en Plath zijn 7 jaar samen, maar het zijn ook manische jaren waarin de hoogte- en dieptepunten elkaar voortdurend opvolgen. Het paar deelt een enorme passie voor poëzie, literatuur, kunst en gepassioneerde seks. De emoties die bij Plath opkomen door het vertrek van haar significant other maakt dat ze een stroom van gedichten produceert die erg krachtig en fel zijn. Deze gedichten schrijft ze altijd in de vroege ochtend. Voordat haar 3-jarige dochter Frieda en haar 1-jarige zoon Nicholas wakker wordt, zit ze van 4 tot 8 uur achter de typemachine. Uit die poëzie blijkt wel hoe groot haar worsteling met het leven is. Haar grote verlangens naar geborgenheid, haar grote ambitie, maar ook haar overweldigende moedergevoel voor haar kinderen en haar twijfels en frustraties komen er allemaal in naar voren. Ook de omstandigheden waarin ze schrijft zijn niet ideaal; Plath woont met haar kinderen in een Londense flat in de strengste winter ooit. Licht en verwarming doen het vaak niet en ze heeft bijna geen geld om alles te rooien. Haar gedichten worden steeds zwarter van toon en eindigen uiteindelijk in haar zelfmoord. Vlak voor haar dood schreef ze daar over in Lady Lazarus.
Lady Lazarus
Dying
Is an art, like everything else
I do it exceptionally well
I do it so it feels like hell
I do it so it feels real
I guess you could say I’ve a call
Sylvia Plath en haar relatie tot haar vader
Sylvia Plath werd op 27 oktober 1932 geboren. Ze was de oudste dochter van dr. Otto Plath die universiteitsdocent was en Aurelia Schober. Haar moeder is 21 jaar jonger dan haar vader. Plath is een vaderkind en doet veel met hem tot hij ziek wordt. De man durft echter niet naar de dokter omdat hij bang is aan kanker te lijden. Als hij dan uiteindelijk toch gaat wordt diabetes in een vergevorderd stadium geconstateerd. Zijn been wordt nog geamputeerd, maar tevergeefs. Een maand later sterft hij. De dood van haar vader verwerkt Plath eigenlijk nooit helemaal. Aan de buitenkant echter lijkt het alsof er niets met haar aan de hand is. Op school is ze één van de beste studenten, vooral op literair gebied en al op haar 8-ste publiceert ze haar eerste gedicht. Dit is een paar maanden na de dood van haar vader.
Sylvia Plaths eerste zelfmoordpoging in New York
Later wordt ze voor een groot tijdschrift in New York als gastschrijver fungeren. Daar gaat het echter helemaal mis met haar. Ze doet dan al haar eerste zelfmoordpoging en verstopt zich in de kruipruimte van het huis waarin ze verblijft. Na 2 dagen wordt ze gevonden, maar ze leeft dan nog wel. Ze krijgt therapie waaronder de bekende elektroshock en gaat dan terug naar de universiteit. Ze studeert daar cum laude af. Als ze 22 jaar is wint ze een studiebeurs voor het beroemde Engelse Cambridge en vertrekt van de VS naar Groot Britannie.
Plath bijt Hughes tot bloedens toe
Al voordat ze Ted Hughes nog maar heeft ontmoet is ze al verliefd op de womanizer. Ze is namelijk bezeten van zijn gedichten. Ze regelt een ontmoeting en de chemie is bijna vanaf het eerste moment aanwezig. Ze kussen elkaar woest, zij bijt hem tot hij bloedt in zijn wang. Ze spreken af, maar eenmaal terug op de campus heeft ze eerst nog heftige seks met een Canadese medestudent. Hughes staat overigens diezelfde nacht nog voor haar raam. Binnen een jaar trouwens Plath en Hughes.
Hypnose om de demonen weg te jagen
De neuroses die Plath kent, verdwijnen overigens niet. Om er voor te zorgen dat ze hanteerbaar zijn, hypnotiseert Hughes haar iedere dag, waardoor ze steeds meer afhankelijk van hem wordt. Eigenlijk wil ze dat niet. Ze wil onafhankelijk van hem een beroemd dichteres worden. Hughes publiceert ondertussen zijn eerste boek en dat wordt een groot succes in zowel Amerika als in Engeland. Plath wordt gevraagd om lerares te worden aan haar oude universiteit in de VS en het paar besluit dit te doen. Ze geeft les en werkt aan haar eerste roman, maar dat wil niet echt lukken. Ze ervaart te veel stress en het schrijven wil daardoor helemaal niet. Ondertussen wordt haar echtgenoot steeds beroemder en krijgt de beste recensies. Door al die factoren stort ze in en overleeft ze ternauwernood een fikse longontsteking. De lichamelijke en geestelijke dieptepunten zullen vanaf dat moment de rest van haar leven markeren.
The colossus and other poems
De relatie functioneert ondertussen ook niet meer zoals hij zou moeten. Hughes vindt dat Plath veel te veel zeurt en Plath vindt dat hij zich slecht tegenover haar gedraagt. Hun ruzies zijn fel en soms lijfelijk. Plath geeft uiteindelijk haar docentenbaan op en dat zorgt er voor dat haar writersblock wordt opgeheven. Het prestigieuze tijdschrift The New Yorker publiceert haar gedichten en ze krijgt een contract bij een uitgeverij. In 1960 publiceert ze haar eerste dichtbundel The colossus and other poems. Qua werk gaat het haar dus voor de wind, maar op persoonlijk vlak blijft ze erg wankel. Haar huwelijk wankelt bovendien. Hughes is een relatie begonnen met een andere vrouw.
The bell jar
In 1962 besluit Plath weer terug te gaan naar Londen. Ze woonde tot dat moment in Devon op het platteland maar het vertrek van Hughes maakt dat ze haar kinderen oppakt en terugkeert naar de hoofdstad van Engeland. Hoewel ze hoopvol is kondigen de eerste tekenen van een depressie zich met hoofdletters aan. Ondertussen publiceert ze nog wel het boek The bell jar, een half autobiografisch boek waarin een mooie en talentvolle vrouw het onderspit delft door onzekerheid en emotionele instabiliteit. In het boek is ook precies de aanloop naar een mislukte zelfmoordpoging te lezen en doet ze uitgebreid verslag van de elektroshock behandelingen. Ondertussen is ze heel hard bezig met de gedichtenbundel Ariel. Dat lijkt allemaal erg goed te gaan als Plath verneemt dat de minnares van haar man zwanger is. Het is de opmaat naar de depressie die vervolgens keihard toeslaat. Na haar dood wil Hughes de gedichten die ze in die tijd heeft geschreven niet uitgeven. Twee jaar later komt het boek er dan toch, maar zonder de gedichten over hem en zijn minnares. Hughes’ relatie met Assia loopt overigens even slecht af. Ze krijgen samen een kind, maar dat wil hij niet erkennen. In 1969 pleegt Assia op bijna dezelfde manier zelfmoord als Plath. Het enige verschil is dat zij het kind van haar en Hughes ook om het leven brengt door het meisje een beker melk met slaaptabletten toe te dienen. Hughes wordt tijdens zijn optredens vaak weggejouwd en uitgemaakt als moordenaar.
Zoon Sylvia Plath pleegt ook zelfmoord
Nicolas Hughes, de zoon van de dichters Ted Hughes en Sylvia Plath bracht zichzelf overigens net als zijn moeder ook om toen hij 47 jaar was. Ook hij leed aan heftige depressies. Hughes hing zichzelf op in zijn woning.
De dagboeken van Sylvia Plath
De dagboeken van Sylvia Plath zijn onmiskenbaar haar beste werken. Zij worden 2 jaar nadat Hughes sterft uitgegeven. Overigens ontbreken dan wel de boeken van de laatste maanden. Hughes heeft één ervan verbrand en ook de andere is nergens te vinden.
In 1982 wordt Plath postuum onderscheiden met de Pulitzer Prize.
Het werk van Sylvia Plath
- The Colossus – de eerste gedichtenbundel
- The bell jar – half autobiografische roman over een vrouw die ten onder gaat aan haar emoties en uiteindelijk een zelfmoordpoging doet
- Ariel – de beroemde dichtbundel die ze voor haar dood schreef
- Letters home – verzameling brieven van Plath aan haar moeder
- De dagboeken van Sylvia Plath – Dagboeken die Plath schreef tussen 1950 en 1962. Ook in het Nederlands vertaald.
Over Sylvia Plath:
- Birthday Letters van Ted Hughes – Gedichten van Hughes over zijn relatie met Plath
- The death and life of Sylvia Plath van Ronald Hayman – Biografie over Plath
- Sylvia Plath de speelfilm. De film start bij haar eerste ontmoeting met Ted Hughes