Plectrums/Plectra

Een plectrum is een plat stuk plastic, metaal en soms organisch van ongeveer 3 centimeter. Plectrums, ook wel plectra genoemd, worden gebruikt om de snaren van een snaarinstrument mee aan te slaan. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de gitaar en basgitaar.

De Plectrum

Een plectrum is een plat stuk plastic, metaal en soms organisch van ongeveer 3 centimeter. Plectrums, ook wel plectra genoemd, worden gebruikt om de snaren van een snaarinstrument mee aan te slaan. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de gitaar en basgitaar.

Soorten Plectrums

Plastic

Plastic plectrums zijn de meest voorkomende in zijn soort. Toch zijn er qua plastic plectrums nog aardig wat verschillen te vinden. Plastic plectrums worden van allemaal verschillende soorten plastic gemaakt, dit zijn de meest bekende.

  • Celluloid
  • Tortex
  • Nylon
  • Lexan
  • Ultem

Al deze materialen zorgen voor een net iets andere sound. Het makkelijkste is om gewoon naar je lokale gitaar winkel te gaan en van allemaal eentje mee te nemen en uit te proberen. Zo kan je voor jezelf bepalen wat je het lekkerst vind klinken of spelen.

Metaal

Plectrums van metaal zijn redelijk zeldzaam en vind je niet vaak. Sommige bassisten die met een plectrum spelen kiezen voor metaal omdat de snaren van een bas dikker zijn dan een gitaar en het metaal op metaal een hele aparte en krachtige sound voortbrengt.

Organisch

Hieronder verstaan we alle plectrums die gemaakt zijn van iets wat vroeger leefde. Denk hierbij aan plectrums van been of schelp.

Verschillende Diktes

Plectrums zijn van allemaal verschillende vormen, maten en ook diktes te vinden. De dikte van een plectrum is van zeer groot belang. Wat iemand prettig vindt spelen is voor ieder verschillend, alleen bassisten spelen vaak met een iets dikkere plectrum. De meest voorkomende diktes van plectrums zijn:

Dikte in mm
0.38
0.51-0.60
0.73-0.81
0.88-1.20
1.50+


Bekende Merken

Bekende merken van plectrums zijn:

  • Fender
  • Dunlop
  • Phoenix
  • Herco
  • Ibanez
© 2009 - 2024 VMusic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fender basgitarenFender is het grootste en best verkocht basgitaren merk wat de wereld tot nu toe heeft gekend. Sinds pakweg 1950 produce…
Basgitaar Technieken en StijlenDe basgitaar is een betrekkelijk nieuw instrument en er is vanaf het begin al mee geëxperimenteerd. Er zijn ontelbaar ve…
Welke gitaar moet ik kiezen?Welke gitaar moet ik kiezen?Als je een gitaar wil kopen wordt je overspoeld met keuzes. Er zijn verschillende merken, verschillende soorten en maten…
De elektrische gitaarDe elektrische gitaarDe elektrische gitaar is een veelgebruikt instrument dat bij elke muziekstijl past. Er bestaan veel soorten elektrische…

Sylvia Plath haar wanhopige levenHet leven van schrijfster en dichteres Sylvia Plath is altijd van een wanhopig soort geweest. Het is dan ook niet verwon…
Hits jaren 00: 2007In 2007 maakten we kennis met artiesten zoals Mika, Snow Patrol, Leaf en Amy Winehouse. Dankzij radiozender 3FM werd het…
VMusic (131 artikelen)
Gepubliceerd: 15-09-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.