Basgitaar Technieken en Stijlen

De basgitaar is een betrekkelijk nieuw instrument en er is vanaf het begin al mee geëxperimenteerd. Er zijn ontelbaar veel stijlen om mee te spelen en te variëren. Deze stijlen kunnen weer gecombineerd worden met verschillende technieken en visa versa. Deze technieken verschillen van het simpel aanslaan met je vingers tot aan het losgaan met een plectrum.

Technieken op een Basgitaar

Op een basgitaar zijn verschillende technieken toe te passen. Deze technieken verschillen van het simpel aanslaan met je vingers tot aan het losgaan met een plectrum.

Plectrum

De eerste vorm van het spelen van de basgitaar is met een plectrum geweest. De bas werd eigelijk bespeeld als een gitaar die lager klonk. Tegenwoordig worden plectrums om te bassen vooral gebruikt bij de hardere muziekstijlen zoals Rock, Hardrock en Metal. De eerste bespelers van de basgitaar gebruikten bijna allemaal plectra, zoals Paul McCartney van The Beatles.

Vingers

Deze techniek werd al snel uitgevonden na het uitbrengen van de basgitaar. Door met je vingers te spelen heb je meer grip op de snaren en klinkt het geluid dieper en zachter, terwijl met een plectrum het geluid iets oppervlakkiger en gemener klinkt.

Slappen

Slappen is een soort van hameren op de snaren met je duim. Deze techniek wordt meestal gebruikt bij stijlen zoals Funk, Soul en Fushion. Door te slappen krijg je een percussief geluid wat erg gelieft is in die stijlen. Slappen wordt ook veel gebruikt door solo bassisten.

Plucking

Met Plucken trek je aan de snaar en laat je deze terugschieten tegen de hals van de gitaar. Dit geeft een speciaal geluid alleen is het af te raden het te vaak te doen, dit kan namelijk de hals van je gitaar beschadigen en het is ook niet goed voor je snaren.

Stijlen op een Basgitaar

Ook op een basgitaar zijn er verschillende stijlen te spelen. Iedere baslijn is uniek en kan eigelijk als een unieke stijl gezien worden. Dit zou natuurlijk ontelbaar veel bas stijlen opleveren. De meest bekende stijlen op een bas zijn;

Driving Bass Line

Een driving bass line heeft een lekker ritme en drived het nummer om het maar zo te noemen. Meestal speelt een driving bass line 8 maten in 1 tel. Een Driving Bass line zul je ook vooral tegenkomen in de Rock/Metal stijlen.

Slapping/Plucking

Dit zijn allebei technieken die los van elkaar staan, maar vaak samen gespeelt worden. Deze stijl van bassen is veruit de lastigste van allemaal. Een goede slappen heeft vaak jaren van oefening achter de rug. Slapping & Plucking wordt vaak gebruikt in de stijlen van Funk, Soul en Fushion. Als er bas solo's voorkomen in een jaz stuk bestaat die vaak ook uit Slapping & Plucking.

Er zijn nog tal van anderen stijlen te bedenken, als je een suggestie hebt die er zeker bij moet komen te staan moet je even een reactie achterlaten.
© 2009 - 2024 VMusic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fender basgitarenFender is het grootste en best verkocht basgitaren merk wat de wereld tot nu toe heeft gekend. Sinds pakweg 1950 produce…
Plectrums/PlectraEen plectrum is een plat stuk plastic, metaal en soms organisch van ongeveer 3 centimeter. Plectrums, ook wel plectra ge…
Tabs - voor gitaar en basTABS zijn een soort codering van grepen, snaren, en fretten op een gitaar of basgitaar. Met TABS kunnen we makkelijk ons…
De Mandoline; tremolo en akkoordenDe mandoline is een snaarinstrument met acht snaren dat met een plectrum bespeelt wordt. Je kunt hem gebruiken als solo…

Van muziekschrift tot muziekspelIn principe is voor ieder melodieus instrument dezelfde “taal” van toepassing: het muziekschrift. Om een partituur te ku…
Hoe onderhoud ik mijn drumstel?Hoe onderhoud ik mijn drumstel?Om uw drumstel optimaal te laten functioneren, moet hij goed worden onderhouden. Hier leest u hoe u dat het beste kunt d…
VMusic (131 artikelen)
Laatste update: 29-09-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Instrumenten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.