Hoe moet je een bekraste cd/dvd herstellen

Het is bijna onmogelijk om slijtage te voorkomen zoals krassen op je cd's of dvd's. De daaruit voortvloeiende schade kan worden van een onverslaan van uw favoriete muziek track of in geval van dvd's het overslaan van een heel hoofdstuk. Wanhoop niet want misschien is er toch nog een manier om je cd te redden.

Stappen

Maak de disc schoon

Zelfs als een cd niet bekrast is of versleten, stof, olie en andere verontreiningingen bevat kan het toch voorkomen dat hem toch nog slecht afspeelt. Het schoonmaken van de schijf is dus altijd je eerste zet.

Probeer de disc af te spelen

Vaak is een goede reininging alles wat het nodig heeft. Als er toch problemen blijven afspelen na het schoonmaken, probeer dan de schijf eens ergens anders eens in af te spelen. Sommige spelers kunnen beter omgaan met krassen dan anderen. Computer drives en autoradio's schijnen het best te zijn op dat gebied.

Branden van een nieuwe schijf

Als je de cd aan het werk krijgt in een andere cd-speler zoals in uw computer, probeer dan een kopie van deze cd te branden. Zelfs als de cd niet volledig kan worden gelezen kan het toch genoeg zijn om je cd goed genoeg perfect te produceren.

Tandpasta

Nog een manier om een cd terug te doen werken is om het met tandpasta volledig in te wrijven. Smeer een beetje tandpasta op de leeskant van de cd en wrijf dit met je vingers volledig in zodat de cd helemaal bedekt is. Laat de cd een aantal minuten liggen zodat de tandpasta kan opdrogen. Wanneer de tandpasta volledig is opgedroogd spoel je dit met warm water af, zorg ervoor dat alle resten goed verwijderd zijn. Laat de cd nu even drogen vooralleer je ze gaat uitproberen. De tandpasta dient voor de cd terug te polieren en de krassen te dichten.

Gloeilamp methode

Zet je bureaulamp aan of eender welke lamp van 60 watt en neem de cd met uw wijsvinger op en hou deze met de onderste zijde 10 cm van de lamp. Hou deze daar voor ongeveer 20 seconden en draai deze langzaam rond zodat de warmte word verdeeld over de cd. Dan, wanneer de cd nog warm is plaats je deze in de cd-speler. Deze methode werkt niet altijd maar kan soms genoeg zijn om de cd terug te kunnen lezen.

Tips

  • Een cd leest altijd van binnen naar buiten. Blijft een cd op het laaste vasthangen, dan weet je dat de krassen aan de buitenkant zullen staan. Op deze manier kan je de krassen makkelijker terugvinden en proberen te herstellen
  • Als je alles hebt geprobeerd om je cd te doen werken maar ze doet het nog steeds niet, dan kan je deze nog altijd gebruiken als onderzetter om je dranken op te zetten.
  • Ernstig beschadigde cd's kunnen niet meer worden hersteld. Zeer diepe krassen en scheuren in de folie maken je cd gewoon weg nutteloos. Het heeft niet veel nodig om een cd te beschadigen.
  • Om te weet waar de krassen zich bevinden en als er diepe krassen in zitten of niet kan je de cd onder een lamp houden.
  • Het is een goed idee om altijd een backup van je cd's te maken voor ze ernstig beschadigd zijn.
  • Maak je zeker er van dat de cd beschadigt is. Als de cd zichtbaar geen krassen vertoond kan het probleem elders liggen. Andere problemen kunnen zijn dat er vuil zit op de lens van de cd-speler.
  • Je kan ook naar winkels gaan waar ze je cd's kunnen herstellen. Ze herstellen deze tot je geen enkele kras meer ziet en het duurt maar ongeveer 5 minuten. Ook diepe krassen kunnen ze hier meestal herstellen.
© 2011 - 2024 Krisdeprest, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kun je met een MP4/MP5-speler?Een mp4-speler is een apparaat waarop je digitale informatie kunt opslaan. Deze informatie kan spelletjes, films en muzi…
Het boek “Bekraste zielen” van R.J. ElloryrecensieHet boek “Bekraste zielen” van R.J. Ellory“Bekraste zielen” is een misdaadroman van de Engelse schrijver R.J. Ellory en in het verhaal wordt op een uitstekende ma…
Muziek oefenen of meespelen met een dj-cd-spelerMuziek oefenen of meespelen met een dj-cd-spelerWat als je op je muziekinstrument wilt meespelen met cd of mp3, maar het tempo ligt te hoog? Of als je worstelt met een…
Uw dvd-speler regiovrij makenUw dvd-speler regiovrij makenTegenwoordig wordt dvd's op internet bestellen steeds makkelijker. En dan kan het wel eens zo zijn dat u een dvd heeft g…

Zelf ondertiteling makenZelf ondertiteling makenOf u nu een vakantievideo of een film met buitenlandse taal heeft, vaak is het handig om ondertitels onder een film te h…
Belangrijkste exponenten van de Spaanse filmBelangrijkste exponenten van de Spaanse filmIn 1982 werd met de Oscar van José Luis Garcí (1944) voor zijn film ‘Volver a empezar’ de eerste steen gelegd voor de de…
Krisdeprest (143 artikelen)
Laatste update: 25-03-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.