De invloed van muziek op je emotionele stelsel

Muziek kan veel met je emotionele stelsel doen. In een negatieve, maar ook in een positieve manier. Door je in te laten zien waarom je naar sommige muziek luistert, zul je negatieve sneller vergeten en positieve dingen sneller accentueren. Er wordt wereldwijd naar muziek geluisterd om verschillende redenen en naar verschillende genres 24 uur per dag, 7 dagen lang. Muziek heeft een grote invloed in en op de maatschappij. Het lijkt mensen dichter bij elkaar te brengen, maar ook verder van elkaar af te kunnen brengen. Ik wil jullie meenemen op een reis die je verschillende emoties laten tonen en daarmee een gedachtepatroon opwekt.

Waarom intensief meedoen belangrijk is

Ik vraag je actief mee te doen met dit artikel om verschillende redenen. De eerste is om de boodschap van dit artikel een plek te kunnen geven binnen in jezelf, in je hart. Je kunt een artikel lezen, maar je kunt ook een artikel voelen. Hem intensief beleven en er een bepaalde emotie mee opwekken. Deze emotie opwekken zodat je voortaan diep in je hart kunt kijken en duidelijk kunt maken voor jezelf en anderen waarom je op dit moment naar deze muziek luistert. Dit is belangrijk, want dit geeft je zelfkennis en verruimt daarmee je algemene referentiekader.

De tweede reden is de boodschap van het artikel overbrengen. Wanneer je dit artikel leest zal het – waarschijnlijk - niet veel met je doen. Dit artikel kan geen indruk op je achterlaten wanneer je niet actief participeert. Het zal maar een aantal minuten van je tijd vergen, dus ik zeg bij deze: neem die kans en doe mee.

De derde en laatste reden is om inzicht te tonen in de mogelijkheden van artikelen. Het hoeft niet alleen tekst gebaseerd te zijn om informatief te zijn. Dit is een vorm van creativiteit, een artikel die je buiten de lijntjes laat kleuren en denken en hopelijk de inspiratie voor anderen aanwakkert.

Wat gaat er gebeuren

Ik ga een aantal voorbeelden noemen met daarbij een liedje. Terwijl je dit liedje op hebt staan, moet je denken aan dit voorbeeld. Graaf diep in je geheugen en creëer de optimale sfeer voor dat nummer en jou inwendige ik. Wees niet bang om die emoties te tonen – en in het begin kan dit lastig voor je zijn – maar aan het einde zal het je geest verruimt hebben en grotendeels verklaren waarom mensen naar bepaalde muziek luisteren in bepaalde situaties. Het kan ook zijn dat je gaat huilen (bij zowel de vrolijke als verdrietige nummers), dus houdt tissues in de aanslag.

Dit is geen grap, ik heb mensen in massale aantallen zien huilen, dus houdt die tissues vast klaar.

Het doel van de muziek

Het is de bedoeling dat de muziek je in je onderbewuste laat graven. Zoekend naar periodes die jou nog goed bijstaan. Van je vroege jeugd tot de recente geschiedenis. Periodes en acties (van jezelf of anderen) die voor jou zo opvielen dat je ze hebt onthouden. Je zult geopenbaard worden doordat je inziet waarom die persoon dat jou heeft aangedaan of waarom jij jezelf dat hebt aangedaan. Met aangedaan bedoel ik: waarom die bepaalde actie is uitgevoerd of die gedachte is blijven hangen, in zowel de positieve als negatieve zin van het woord. Het is de bedoeling dat de momenten die je nog goed bijstaan, waar onduidelijkheid over was of waar je verbaasd over was of euforisch waarom dat gebeurde, je duidelijk worden en het jou is overkomen.

Emotie 1: Verdriet
Mike and the Mechanics - In the living years
Doe je ogen dicht en denk terug aan een periode dat iemand je eens hele erg verdriet heeft gedaan. Haal je voor de geest hoe die situatie vanuit JOU positie ging. Het onrecht dat je is aangedaan, waarom het je aangedaan is. Voel de pijn die je destijds ook hebt gevoeld en beschrijf waarom het je zoveel pijn doet. Haal je voor de ogen hoe het zich precies afspeelde en hoe je erin terecht kwam. Visualiseer het hele schouwspel – hoeveel pijn het ook doet, houdt het vol, je kan het – en rond het helemaal af. Haal ieder detail naar boven. De emoties die de anderen toonden. De emoties die jij toonde. Hoe zag de omgeving eruit, helder weer, binnen, buiten, regen, koud, warm, etc..? En als laatste hoe het eindigde.

Vervolgens doe je hetzelfde, speel je de hele scene nog een keer af, alleen in de ogen van de andere partij. Wat kunnen de beweegredenen van die perso(o)n(en) geweest zijn? Waarom heb(ben) hij/zij dit jou aangedaan. Had het per ongeluk kunnen zijn, was deze persoon niet helemaal goed in orde. En haal alle details in je naar boven. Nogmaals, dit kan pijnlijk en moeilijk zijn, maar houdt het vol. Rond het af waar jij denkt dat het verhaal geëindigd is.

Heb je geen ideeën om mee te werken, dan zijn hier wat voorbeelden:
  • Vreemdgaan
  • Blut zijn
  • Negatief commentaar je dwars zit
  • Pesten
  • Sterfte
  • Stelen / ontvreemden
  • De liefde
  • Mishandeling

Emotie 2: Energie / Enthousiasme

Glee - Don't stop believing
Haal hetzelfde verhaal in je naar boven en beeld je nu in hoe jij graag had gehad hoe het zich afspeelde. Was je de situatie liever uit de weggegaan of had je het anders aangepakt? Hoe had de situatie zich volgens jou dan uitgepakt? Wederom zijn de details weer heel erg van belang. Dit kun je het beste optimaliseren door je ogen dicht te doen. Het krijgt dan de kans om zich te penetreren in je onderbewuste. Laat jou de baas zijn in dit verhaal en jou de dienst uitmaken van de omgeving. Jij hebt het heft in handen en laat dat ook niet los. Je zet het onrecht dat jou is aangedaan recht door er een stokje voor te steken of er voor op te durven komen. Je lost het probleem op zoals jij dat graag gehad had! Het onrecht dat men je wilde aandoen is niet doorgegaan omdat jij het initiatief in handen nam en er een stokje voor hebt gestoken.

Emotie 3: Vrolijk

Katrina and the Waves - Walking on sunshine
Neem het verhaal van ‘emotie 1’ weer in je hoofd, maar dit keer lach je het van je af. Je laat het je niet overkomen en weet dat je sterker bent de volgende keer. Je hebt het onrecht overwonnen en niemand kan dit van je afnemen. Jij bent sterker dan dit onrecht en het is afgesloten. Je kunt weer verder gaan met je leven en deze issue achter je laten. De volgende keer dat je in zo’n zelfde situatie terecht komt zal het je niks meer doen, want je weet dat jij sterker bent dan die andere perso(o)n(en) en er boven staat. Wederom zijn details weer belangrijk. Voel het nummer en de sfeer bij het verhaal dat je in je hoofd hebt gehaald.

(Geen) Succes

Als het succes voor je heeft gehad, helemaal top! Als het je een nieuw inzicht heeft doen geven, ook helemaal geweldig. Heeft het niet voor je gewerkt, dan is dit helemaal niet erg. Het kan twee redenen hebben. Eén, je hebt niet goed meegedaan en heeft het uiteraard geen effect voor je gehad. Twee, je hebt wel goed meegedaan, mar het heeft gewoon simpelweg geen effect voor je gehad. Dit kan zijn omdat het niet de goede nummers waren waar jij je mee kan associëren. Probeer eens andere nummers te kiezen in hetzelfde genre dat je wel een bepaald gevoel geeft. Het kan ook zijn dat je er nog niet klaar voor bent om het af te sluiten. Om iets in je onderbewuste te laten zakken heeft een gemiddeld mens ongeveer 30 dagen nodig. Geef het nog een paar keer de kans en dan zit het wel in je onderbewuste en kun je het afsluiten!

Ook andere genres zijn mogelijk

Muziek heeft dus invloed op ons alledaagse doen en laten. Het kan onze gemoederen flink bezig houden en dit geldt niet alleen voor negatieve ervaringen, maar deze techniek kan voor bijna ieder gevoel, iedere emotie die je hebt, toegepast worden. Hopelijk heb je er wat aan gehad!
© 2011 - 2024 Bunne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Invloed van muziek op de mensMuziek lijkt in het eerste opzicht slechts vermaak voor de mens die er in talloze vormen en stijlen is. Denk aan klassie…
De invloed van muziek op onze gemoedstoestandDe invloed van muziek op onze gemoedstoestandIs het je al opgevallen welke invloed de verschillende soorten muziek wel kunnen hebben op je emoties en vooral als het…
Het verwerken van verdrietHet verwerken van verdrietIedereen heeft er wel eens mee te maken, verdriet. Er gebeurt iets in je leven, iets simpels of iets enorm aangrijpends,…
Muziek en invloed op stemmingMuziekklanken hebben grote invloed op de stemming van de mens. Bij de tandarts klinkt watergekletter om zenuwen te verdr…

Alle Weezer albums op een rijWeezer is een Amerikaanse rockband, opgericht door Rivers Cuomo. Naast Cuomo zitten Patrick Wilson Brian Bell en Scott S…
Zelf ondertiteling makenZelf ondertiteling makenOf u nu een vakantievideo of een film met buitenlandse taal heeft, vaak is het handig om ondertitels onder een film te h…
Bronnen en referenties
  • http://www.nederpoker.com/assets/images/fotos/nieuws/muziek.jpg
  • http://www.partycentrumparola.nl/site/sites/default/files/filebrowser/evenement/MUZIEK.jpg
Bunne (5 artikelen)
Gepubliceerd: 20-04-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.