InfoNu.nl > Muziek en Film > Entertainment > Muziekquiz voor dementerende ouderen

Muziekquiz voor dementerende ouderen

Muziekquiz voor dementerende ouderen Een muziekquiz voor ouderen met dementie veroorzaakt door bijvoorbeeld Alzheimer, is vooral ontspannend. Maar dit vraag- en antwoordspel traint ook hun geheugen. Het meeste succes heeft u als de quiz gevarieerde vragen bevat. Vragen naar muziekinstrumenten, naar liedjes van vroeger en naar bekende muziekstukken en componisten. Door alle zintuigen aan te spreken optimaliseert u de kansen om de ouderen met dementie met een muziekactiviteit te stimuleren. Allereerst natuurlijk het gehoor: u zet een cd op! Maar ook visueel: neem muziekinstrumenten als blokfluit en accordeon mee. En laat hen de instrumenten beetpakken: u activeert hun tastzin. Een muzikale quiz kan pure brain - traning zijn! Maar bovenal plezierig.

De muziekquiz bij mensen met dementie introduceren

Het is altijd goed een activiteit bij dementerende bejaarde te introduceren. U helpt hen hun gedachten te bepalen bij wat u met hen wilt gaan doen. Omdat melodietjes diep in het geheugen liggen opgeslagen, is het al heel eenvoudig om een cd op te zetten die hen in de stemming brengt. Een andere mogelijkheid is muziekinstrumenten of foto's van componisten of muziekinstrumenten op tafel te leggen of door te geven. Met dat laatste moet u wel voorzichtig zijn. Niet alleen vanwege de veiligheid van de ouderen en de voorwerpen maar ook om de ouderen niet te laten schrikken als ze bijvoorbeeld uw blokfluit zouden laten vallen. Wel moet u de aandacht vestigen op afbeeldingen en voorwerpen die op tafel liggen. Ze worden niet altijd vanzelf opgemerkt.

De quizvragen en antwoorden over muziek

Muziekinstrumenten: de soorten

 1. Kunt u een blaasinstrument noemen? Dwarsfluit, blokfluit, panfluit, trompet, hobo, klarinet, saxofoon, mondharmonica.
 2. Welk instrument heeft toetsen? Piano, orgel, accordeon.
 3. Weet u een muziekinstrument dat snaren heeft? Gitaar, harp, banjo, ukelele.
 4. Kunt u een voorbeeld noemen van een slagwerkinstrument? Trommel, triangel, drumstel, gong, xylofoon, bekkens.

Quizvragen over liederen en zingen

 1. Hoe heet een groep mensen die samen zingt? Een koor.
 2. Hoe heet een vrouw die goed hoog kan zingen? Een sopraan.
 3. Hoe noem je een mannenstem die heel laag kan zingen? Een bas.
 4. Hoe gaat dit liedje verder: 'Klein vogelijn op groene tak....'? 'Wat zingt ge uw lustig lied'.
 5. Wat is het vervolg van het lied: 'Vader Jacob, vader Jacob'? 'Slaapt gij nog..."
 6. Weet u de volgende woorden van het liedje: 'De paden op, de lanen in'? 'Vooruit met flinke pas...
 7. Hoe begint ons volkslied? Wilhelmus van Nassouwe.

Vragen over muziekcomposities en componisten

 1. In welke stad wordt jaarlijks op Nieuwjaarsdag een concert gegeven? In Wenen.
 2. Kunt u een componist noemen wiens naam begint met een B? Bach, Beethoven.
 3. Voor welke dansmuziek componeerde Strauss veel stukken? De wals.
 4. Wie componeerde 'De vier jaargetijden'? Vivaldi
 5. Welke componist schreef veel muziekstukken voor de piano? Frans Liszt.

Andere muziekactiviteiten met Alzheimer-patiënten

U kunt een muziekquiz voor demente bejaarden heel gemakkelijk wat afwisselender maken, door wat andere muzikale activiteiten in het programma op te nemen. Hieronder volgen een paar voorbeelden:
 • Liedjes zingen
 • Meebewegen op muziek
 • Klappen op de muziek
 • Luisteren naar muziek
 • Reminisceren, herinneringen ophalen aan muziek

Hoe komt u aan muziekinstrumenten om te laten zien?

Het is erg leuk om wat instrumenten bij de hand te hebben om aan deze senioren te laten zien, ze te laten doorgeven en zelfs misschien te laten proberen. Maar hoe komt u aan bijvoorbeeld een blokfluit, een tamboerijn of zelfs een piano?

In het zorgcentrum aanwezige instrumenten

Sommige verpleeghuizen of bejaardenhuizen hebben een piano staan. Op een huiskamer, in een zaal of op een gang. U kunt kijken wat het handigst is: de mensen naar de piano toebrengen of de piano naar de ouderen toebrengen.

Een muziekinstrument meenemen

Wat heeft u zelf aan instrumenten gespeeld? Als u zelf een muziekinstrument bespeelt of heeft bespeeld en het is klein en niet zo kostbaar, dan kunt u dat natuurlijk meenemen. Denk aan een blokfluit. Velen van u zullen een sopraanblokfluit bespeeld hebben. Of anders gewoon vragen aan andere zorgmedewerkers, mantelzorgers of familie van demente ouderen. Veel ouderen hadden zelf bijv. een mondharmonica.

Een instrument kopen

Voor niet al te veel geld kunt u in een muziekwinkel een muziekinstrument kopen: denk aan een blokfluit, een tamboerijn of castagnetten. Er zijn tegenwoordig ook vrij goede plastic blokfluiten. Zelfs plastic blokfluiten die er uitzien alsof ze van hout zijn gemaakt! Die kunnen tegen een stootje. Ook speelgoedwinkels verkopen kleine instrumentjes: blokfluiten, mondharmonica's bijvoorbeeld. Bol.com verkoopt ook speelgoedinstrumenten. Past u wel op dat de ouderen de speelgoed instrumenten niet als kinderachtig ervaren. Maar een kleine speelgoed piano kan natuurlijk wel, als voorbeeld van een echte piano. Ook kunt u natuurlijk kijken op internet: bij Marktplaats voor tweedehandsinstrumenten. En tot slot kunt u op zoek in het tweedehandscircuit: kringloopwinkels, rommelmarkten en winkeltjes van Terre des Hommes.

Een piano kopen voor uw zorgcentrum?
Als de zorginstelling waar u werkt in een muziekinstrument kan investeren, dan kunt u wellicht -als u deskundig bent of een deskundige collega heeft- op zoek naar een piano. Er zijn met enig zoeken ook goede en betaalbare tweedehandspiano's te koop. Als u een goede piano voor een redelijke prijs op de kop tikt, dan is het ook de moeite waard die piano door een gespecialiseerd verhuisbedrijf te laten vervoeren. Eenmaal in de zorginstelling gearriveerd is het dan ook belangrijk een deskundige, gediplomeerde pianostemmer de nieuwe aanwinst te laten stemmen. Er zijn onder u cliënten ongetwijfeld mensen die zullen reageren als zij horen dat de piano ontstemd is! Ook als de piano eenmaal in huis is zult u deze regelmatig opnieuw moeten laten stemmen door een pianostemmer, zeker als u hem regelmatig van plek laat veranderen. Maar: luisteren naar vertrouwde liedjes op een valse piano is niet plezierig! Wel is het een kans om met u dementerende klanten hierover in gesprek te gaan.

Conclusie over het houden van een quiz over muziek met ouderen met dementie

Braintraining over muziek in al haar facetten biedt een uitstekende mogelijkheid voor een positieve, stimulerende activiteit in de psychogeriatrie. Bovendien heel eenvoudig af te wisselen met andere muziekactiviteiten voor psychogeriatrische cliënten.

Lees verder

© 2013 - 2019 Ambassadrice, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Quiz over Prinsjesdag voor basisschool of demente oudereQuiz over Prinsjesdag voor basisschool of demente ouderePrinsjesdag, geld en politiek: iedereen heeft er mee te maken. Jong en oud. Niet iedereen is geïnteresseerd in politiek,…
Bloemenquiz bij dementie prikkelt zintuigen en geheugenBloemenquiz bij dementie prikkelt zintuigen en geheugenEen quiz over bloemen is een goede zomeractiviteit voor ouderen met een vorm van dementie, bijvoorbeeld Alzheimer. Vrage…
Dierentuinquiz & natuurbeleving bij dementie in verpleeghuisDierentuinquiz & natuurbeleving bij dementie in verpleeghuisMensen met dementie, bijvoorbeeld t.g.v. Alzheimer, in contact met de natuur houden en brengen, klinkt vanzelfsprekend.…
Lenteliedjes zingen met dementerendenLenteliedjes zingen met dementerendenLenteliedjes zingen met ouderen met dementie, kan een stimulerende bezigheid voor deze mensen zijn. Met muziek kunnen ve…
Muziek en de hersenenMuziek en de hersenenMuziek is leuk en ontspannend om naar te luisteren. Maar uit onderzoek blijkt dat het ook helpt bij leren en concentrere…
Bronnen en referenties
 • Speelgoedmuziekinstrumenten: http://www.bol.com/nl/m/speelgoed/zingen-en-muziek-maken
 • Plastic blokfluiten: http://www.twenga.nl/plastic-blokfluit.html
 • Tweedehands piano's: http://www.pianooutlet.nl/?gclid=CIn1j7OJoLcCFYXMtAodqwsAoA
 • Piano's verhuizen: http://www.piano-verhuizers.nl/?kwd_id=14985-B0CA93A1-97ED-4E28-89DE-A3882814DF4AS30338103832&gclid=CLeB8L-2pLcCFYdd3godJBIAFQ
 • Piano laten stemmen: http://pianomall.nl/piano-stemmen.html?gclid=CKmA8IG3pLcCFcXKtAodiWwA-w

Reageer op het artikel "Muziekquiz voor dementerende ouderen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Ambassadrice
Laatste update: 30-05-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Entertainment
Special: Dementie en muziek
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!