De verschillen tussen Spotify en Apple Music

De verschillen tussen Spotify en Apple Music Met de komst van Spotify in 2008 is de manier van muziek luisteren compleet veranderd en speelt streaming een belangrijke rol in de muziekindustrie. Er zijn echter diverse alternatieven voor de streaming van muziek en twee belangrijke applicaties hiervoor zijn Spotify en Apple Music. Er zijn veel overeenkomsten tussen deze twee aanbieders, maar toch zijn er een ook aantal verschillen die het gebruik kunnen beïnvloeden.

Achtergrond Spotify en Apple Music

In 2006 werd het bedrijf Spotify opgericht in Zweden en twee jaar later lanceerden de oprichters Daniel Ek en Martin Lorentzon de applicatie Spotify. Spotify is een digitale muziekdienst, waarbij het door middel van streaming mogelijk is om naar muziek te luisteren. Er is zowel een gratis variant (met advertenties) als betaalde variant van Spotify beschikbaar. Het bedrijf werd een groot succes en in 2016 bereikte deze digitale streamingdienst de 100 miljoen actieve gebruikers en zijn er ook 39 miljoen betalende gebruikers actief.

Apple Music is daarentegen veel later uitgebracht. In juni 2015 werd deze service gestart door Apple, een jaar nadat elektronicabedrijf Beats en de muziekdienst Beats Music werden overgenomen en is sindsdien alleen in een betaalde variant beschikbaar. Ruim een jaar later, in september 2016, werd bekendgemaakt dat er al 17 miljoen betalende gebruikers zijn van deze muziekdienst.

Gratis versie

Een belangrijk verschil tussen beide muziekdiensten is gelijk al terug te vinden in het prijsmodel. Zoals hierboven genoemd is er van Spotify zowel een gratis als betaalde versie beschikbaar. De gratis versie van Spotify heeft advertenties en een lagere geluidskwaliteit, maar geeft je dus wel met limitaties toegang tot het muziekaanbod. De bibliotheek van Apple Music is echter ontoegankelijk zonder abonnement en Apple Music heeft daardoor alleen een betaalde versie.

Abonnementen en prijzen

Het betaalde abonnement bij Spotify heet Spotify Premium. Hierbij kan voor een prijs van € 9,99 per maand (in 2016) gebruik worden gemaakt van de volledige service van Spotify. Het verschil met de gratis versie is onder andere dat je muziek offline kunt luisteren, er geen advertenties meer zijn en er een hogere geluidskwaliteit is. Apple Music hanteert dezelfde prijzen en zodoende kunnen de Apple Music diensten ook worden gebruikt voor een prijs van € 9,99 per maand.

Beide muziekdiensten bieden ook een familieabonnement aan voor een prijs van € 14,99. In het geval van Spotify kunnen hierbij tot zes mensen op hetzelfde adres een account koppelen aan dit familieabonnement. Bij Apple Music is het onder dit abonnement ook mogelijk om tot zes familieleden volledige toegang te laten krijgen tot alle diensten.

Proefperiode

Om te kijken of de muziekdiensten wat voor je zijn en de verschillen zelf te ontdekken, is bij zowel Spotify als Apple Music mogelijk een proefabonnement af te sluiten. In het geval van Spotify kan je de premiumdienst voor 30 dagen proberen en zal daarna het bedrag van € 9,99 van je bankrekening worden afgeschreven. Apple Music heeft een langere proefperiode. Hierbij is het namelijk mogelijk om voor 3 maanden gratis de streamingdienst uit te proberen. In beide gevallen kan de volledige service worden gebruikt.

Muziekaanbod

Beide muziekdiensten bevatten tientallen miljoenen nummers en zullen daardoor in de meeste gevallen aan je vraag voor bepaalde artiesten, nummers en albums kunnen voldoen. Toch wordt er door sommige platenmaatschappijen of artiesten besloten om een album wel (of juist niet) op een bepaald kanaal uit te brengen. Zo heeft bijvoorbeeld Taylor Swift in 2014 haar albums van Spotify laten verwijderen, maar is deze muziek in 2016 wel via Apple Music te beluisteren. Een ander voorbeeld is het album Blonde van Frank Ocean, dat in 2016 als exclusive op Apple Music werd geplaatst. Het is hierdoor belangrijk om voor het afsluiten van een abonnement even te controleren of de muziek van je favoriete artiesten inderdaad beschikbaar is.

Geluidskwaliteit

In de muziekkwaliteit zit een klein verschil. Spotify heeft drie opties: normaal met 96kbps, hoge kwaliteit met 160kbps en tot slot extreem met 320kbps (alleen beschikbaar met premium). Apple Music heeft twee opties voor de geluidskwaliteit: standaard met 128kbps en hoge kwaliteit met 256kbps. In deze vergelijking heeft Spotify dus een iets hogere geluidskwaliteit met 320kbps. Toch is het verschil met 256kbps van Apple Music minimaal en zal je dit verschil alleen via koptelefoons of speakers van hoge kwaliteit horen.

Verschillen in gebruik

Beide applicaties hebben nog een aantal verschillende kenmerken. Spotify heeft een donkere, zwartkleurige interface en heeft door de lange beschikbaarheid (sinds 2008) een groot aanbod aan afspeellijsten en andere content van gebruikers verzameld. Een ander sterk punt van Spotify is de ‘Discover Weekly’ afspeellijst die elke maandag wordt gepubliceerd. Deze individuele afspeellijst is gebaseerd op je afspeelgeschiedenis en zorgt ervoor dat je nieuwe muziek kunt ontdekken die aansluit bij de muziek waar je normaal naar luistert. Spotify is eenvoudig aan te sluiten op je Facebook-account, waardoor je vrienden kunt volgen en content uit kunt wisselen.

Apple Music daarentegen is volledig in het wit gekleurd en is volledig geïntegreerd in diverse apparaten van Apple zoals de iPhone. Hierdoor is het direct en zeer eenvoudig te gebruiken op deze Apple-apparaten. Apple Music heeft in 2016 een nog wat kleiner aanbod aan afspeellijsten, maar er wordt wel continue samengewerkt met artiesten en organisaties om content aan te bieden. De connectiviteit bij Apple Music draait dan ook meer om het volgen van artiesten dan je directe sociale netwerk zoals bij Spotify het geval is. Een ander kenmerk van Apple Music is Beats 1. Beats 1 is een internationaal radiostation dat 24/7 te beluisteren is. Wereldwijd werken er diverse top dj’s aan dit station mee om zodoende continue live radio te kunnen leveren.

Bij zowel Spotify Premium als Apple Music is het mogelijk om muziek te downloaden en zodoende offline te beluisteren.

Spotify of Apple Music?

Al met al zijn zowel Spotify Premium als Apple Music voor een prijs van € 9,99 per maand verkrijgbaar en zijn de diensten gebaseerd op hetzelfde principe. Toch zijn er aantal verschillen in geluidskwaliteit, gebruik en het muziekaanbod. Het is daardoor belangrijk om goed te kijken naar deze verschillen en bijvoorbeeld een proefperiode bij beide diensten aan te gaan. Daarna kan je dan voor jou de best passende muziekdienst kiezen.
© 2016 - 2024 Toms, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoeveel verdienen artiesten met Spotify?Hoeveel verdienen artiesten met Spotify?Met de komst van streamingdiensten als Spotify en Apple Music is de manier waarop we naar muziek luisteren compleet vera…
Wat is Spotify en wat kun je er mee?Spotify is sinds mei 2010 beschikbaar in Nederland. Het is een revolutionaire manier om muziek legaal te downloaden. Wat…
recensieSoundcloud vs. SpotifyWelk muziekprogramma is nou beter? Soundcloud of Spotify? Het is een eeuwige discussie waar nooit een conclusie uit zal…

De Top 2000 a gogo voor jong en oudDe Top 2000 a gogo voor jong en oudDe Top 2000 a gogo is voor jong en oud. Voor de fans van de Top 2000 hoort deze lijst met diverse liedjes uit de pop- en…
De opkomst en de ondergang van The MonkeesDe opkomst en de ondergang van The MonkeesDe jaren 1960 was het decennium van twee wereldberoemde Britse bands: the Beatles en the Rolling Stones. In Amerika onts…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: FirmBee, Pixabay
  • https://www.spotify.com/nl/premium/
  • http://www.apple.com/nl/music/
Toms (32 artikelen)
Gepubliceerd: 16-09-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Entertainment
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.