4DX-films bij Pathé: speciale effecten in de bioscoop

4DX-films bij Pathé: speciale effecten in de bioscoop Een bioscoopbezoek is altijd een leuk uitje. Popcorn, een drankje, en klaar om de nieuwste blockbuster te zien. Tegenwoordig hoeft het niet alleen bij kijken te blijven. Met de nieuwste 4DX-films bekijk je niet alleen een film, maar beleef je deze alsof je er zelf inzit! Bioscoopketen Pathé heeft diverse locaties met 4DX-zalen waar je de ultieme filmbeleving kunt ervaren.

4DX: de ultieme filmbeleving

Naast 3D-films waarbij beelden op je afkomen, zijn er ook 4DX- films. Met deze films komen beelden tot leven! Naast het 3D-effect kent de 4DX-film nog tal van andere effecten. Zo bewegen de stoelen op en neer en komen er druppels water richting de bezoekers. Ook zijn er rookmachines en lichteffecten. Dit is allemaal precies afgestemd op het beeldmateriaal, zodat het lijkt alsof je echt onderdeel van de film bent. Ongeveer één derde van de film worden de effecten toegepast. Dit wordt redelijk subtiel gedaan, zodat het niet als storend wordt ervaren.

Oorsprong 4DX-films

De 4DX-films zijn ontwikkeld in Korea, door entertainment gigant CJ 4DPLEX. Sinds 2009 is dit bedrijf bezig met de ontwikkeling van de ultieme filmbeleving. Dit is niet altijd gemakkelijk, elk effect dient tot een honderdste seconde in de film te passen. Als het nog maar een fractie te laat is, zal het alleen maar afleiden. Samen met producers wordt gekeken naar de mogelijkheden om effecten in de film toe te voegen. Vervolgens wordt een plan voor bewegingen gemaakt, die als programmeercode naar de stoelen in de zaal wordt gezonden. De film Avatar was in Korea een waar succes. Het werd de doorbraak van de techniek, wekenlang waren alle 4DX-zalen uitverkocht. Vanaf dat moment is het concept aan het buitenland verkocht. Nederland is het 51e land waar 4DX-films te bewonderen zijn.

Verbouwing 4DX-zalen Pathé

Pathé heeft sommige zalen vernieuwd, zodat deze nu geschikt zijn als 4DX-zalen. De kosten hiervan zijn met een paar miljoen euro aanzienlijk hoog. De zalen werd gestript en vervolgens werden nieuwe tribunes ingebouwd. Om het enorme gewicht en de krachten die op het podium komen te staan te weerstaan, is ook gebruik gemaakt van staal. Daarnaast kwamen er nieuwe schermen en special effects, zoals ventilatoren, mist- en sneeuwmakers en stoom- en rookmachines. Alle apparatuur en stoelen zijn afkomstig uit Korea. Elke bewegende set bestaat uit vier stoelen. Om de bewegingen mogelijk te maken, moet er voldoende ruimte tussen de sets zijn. Hierdoor kunnen er minder stoelen in een zaal worden geplaatst. Zo werden er in filiaal De Kuip in Rotterdam 200 stoelen weggehaald en werden er slechts 150 teruggeplaatst.

4DX-filmeffecten

Naast het 3D-beeld, waarbij de beelden op je afkomen, heeft de 4DX-film maar liefst twintig andere effecten! Hierdoor lijkt het alsof je echt deel uitmaakt van de film, in plaats van er alleen naar kijkt. Denk hierbij aan bewegende stoelen waardoor het lijkt alsof je vliegt of waterdruppels waardoor het lijkt alsof het regent. Deze effecten lopen synchroon met de film en maken een bioscoopbezoek een waar spektakel.

Sommige bezoekers ervaren de watereffecten als onprettig. Deze kun je gelukkig gemakkelijk uitschakelen. In de armsteun zit een knop waarmee je de watereffecten uitzet. Zo kun je van de film genieten zonder nat te worden.

4DX-films hebben de volgende mogelijkheden aan effecten:
 1. Rollen
 2. Heen en weer
 3. Kantelen
 4. Op en neer
 5. Rug shaker
 6. Zitting shaker
 7. Geuren
 8. Luchtstoot (vanaf voren)
 9. Luchtstoot (vanaf achter)
 10. Regen
 11. Regenstorm
 12. Rug trilling
 13. Zitting trilling
 14. Warme lucht
 15. Water
 16. Wind
 17. Sneeuw
 18. Bliksem
 19. Mist
 20. Bubbels

Pathé locaties 4DX-films

Pathé opende de eerste 4DX-zalen in Amsterdam en Rotterdam. Vervolgens zijn er ook zalen in andere filialen verbouwd. Momenteel (juli 2019) kun je voor een 4DX-filmervaring terecht bij de volgende locaties:
 • Pathé Scheveningen
 • Pathé Maastricht
 • Pathé De Kuip
 • Pathé Nijmegen
 • Pathé De Munt
 • Pathé Arena
 • Pathé Eindhoven

Voor wie zijn 4DX-films ongeschikt?

Hoewel een 4DX-film een ware beleving is, is deze helaas niet voor iedereen geschikt. De effecten kunnen onverwachts zijn en hierdoor als intens worden ervaren. Vanwege de bewegingen en lichtflitsen wordt een bezoek aan een 4DX-film afgeraden voor mensen met nek- of rugklachten, orthopedische problemen, epilepsie en mensen die last hebben van zeeziekte. Tevens wordt het afgeraden voor zwangere vrouwen en mensen die gebruikmaken van medicijnen of onder invloed van drugs of alcohol. Tot slot is een 4DX-film niet geschikt voor personen kleiner dan 120 centimeter of met een gewicht van meer dan 120 kilogram.

Kinderen met de leeftijd van vier tot elf jaar moeten worden begeleid door een volwassene.

Voor rolstoelgebruikers zijn er speciale plaatsen in de zaal. In verband met veiligheid dienen zij wel in hun eigen rolstoel te blijven. Dit betekent dat rolstoelgebruikers niet alle effecten zullen meekrijgen, omdat sommige effecten in de 4DX-stoel zelf zijn gesitueerd.

Pathé biedt kluisjes waar bezoekers jassen en tassen veilig kunnen achterlaten. De 4DX stoelen hebben vrije ruimte nodig, het zou zonde zijn als de stoel geblokkeerd wordt omdat er bijvoorbeeld een tas klem zit onder de stoel. Tevens zijn warme dranken niet toegestaan in de zaal en mogen drankjes alleen in een afsluitbare fles worden meegenomen. Het bezoek aan een 4DX-film is op eigen risico. Pathé is niet aansprakelijk voor letsel of schade als gevolg van een bezoek aan een 4DX-film.
© 2019 - 2023 Kristelschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bioscopen PathéBioscopen PathéPathé bioscopen zijn al jaren een vaste waarde in Nederland. Even een filmpje meepakken in de vele cinema's over land. N…
De Pathé Unlimited card: voor- en nadelenVoor wie gemiddeld meer dan twee keer per maand naar de film gaat, kan het voordelig zijn om een Pathe Unlimited filmpas…
Pathé Thuis biedt filmaanbod om thuis te kijkenPathé Thuis biedt filmaanbod om thuis te kijkenKlaar voor een filmavond, maar geen zin om de deur uit te gaan? Geen probleem, Pathé Thuis biedt uitkomst! Met deze thui…
Pathé Events: Ladies Night, Unlimited Night & Gay NightPathé Events: Ladies Night, Unlimited Night & Gay NightBij bioscoopketen Pathé kun je in diverse steden terecht voor een avondje uit tijdens de Pathé Events. Zo worden er Ladi…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: CJ Group, Wikimedia Commons (CC0)
 • https://www.bright.nl/nieuws/artikel/4417121/pathe-4d-bioscoop-4dx-eindhoven-maastricht-scheveningen
 • https://www.deingenieur.nl/artikel/bioscoop-met-bewegende-stoelen-nu-in-nederland
 • https://www.pathe.nl/4dx
 • https://www.xgn.nl/4dx-bij-pathe/all
 • https://www.ed.nl/eindhoven/nieuw-in-eindhoven-een-4d-bioscoop-met-geur-regen-wind-sneeuw-bliksem-en-mist~a840786a/?referrer=https://www.google.nl/
 • https://allesoverfilm.nl/achtergronden/nieuwe-4dx-zaal-geopend-in-path%C3%A9-scheveningen/
 • https://media.pathe.nl/gfx_content/pdf/bezoekersvoorwaardenversienovember2017versie3a.pdf
Kristelschrijft (87 artikelen)
Gepubliceerd: 29-07-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Entertainment
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.