Het maken en inrichten van een bioscoopkamer

Het maken en inrichten van een bioscoopkamer Voor degene die van films houdt en de ruimte er voor over heeft, kan een bioscoopkamer een waardevolle investering zijn. In een dergelijke kamer kan werkelijk genoten worden van alles wat een film te bieden heeft, zonder telkens naar een echte bioscoop te hoeven gaan. Het zelf maken van een bioscoopkamer hoeft, hoewel het duur lijkt, niet veel geld te kosten; een goedkope thuisbioscoop kan evenveel plezier bieden als een state of the art in-house cinema.

voorbereidingen bioscoopkamer

Alvorens te starten met het aanleggen van een bioscoopkamer, is het verstandig om na te gaan wat het totale te besteden budget is en welke ruimte er ter beschikking staat voor het bouwen van de bioscoopkamer. Een goede voorzorgsmaatregel is om alvorens te starten met de bouw, ook na te gaan in hoeverre de eventuele buren last hebben van het geluid dat een bioscoopkamer produceert. Hiervoor kan simpelweg muziek, liefst met bas, gedraaid worden op het gewenste volume op de kamer en de buren gevraagd worden in hoeverre dit te horen is. Als dit geen probleem oplevert kan er begonnen worden met het inventariseren van de wensen voor de bioscoopkamer, in relatie tot het beschikbare budget.

Hoewel er vele mogelijkheden zijn, tot aan enorme flatscreens en antieke meubels aan toe, beperkt dit artikel zich tot de variant waar gebruik wordt gemaakt van een beamer. Bij eventuele andere wensen kunnen natuurlijk altijd aspecten toegevoegd worden of weggelaten worden aan de thuisbioscoop.

budget en materialen bioscoopkamer

Bij het aanleggen van een goedkope bioscoopkamer, zal sowieso een beamer aangeschaft moeten worden, een dvd/blu-ray speler met geluidsinstallatie gekocht moeten worden en nagedacht moeten worden over banken/stoelen en de aankleding van de muren. Belangrijk is hierbij ook om na te denken over eventuele dvd of blu-ray opbergsystemen, in bijvoorbeeld de vorm van een kast (waar dan ook de dvd-speler weggewerkt kan worden). De prijzen van de aan te schaffen materialen komen bij elkaar toch al gauw op zo'n 1000 euro terecht, waarvan een goedkope beamer (incl projectiescherm) en dvd-speler met geluidsinstallatie ieder al zo'n 250 euro verbruiken. Bij de aanschaf van een evt kast of opbergsysteem blijft er al snel weinig over voor een goede bank of een aantal goede stoelen; gelukkig zijn er echter veel partijen met gebruikte bioscoopstoelen te koop. Deze bioscoopstoelen kosten vaak rond de 50 tot 75 euro per stoel, hoewel de mooiste exemplaren natuurlijk ook meer zullen moeten opbrengen. Het voordeel van deze afgeschreven bioscoopstoelen is niet alleen dat ze weinig van het budget afsnoepen, maar vooral dat ze een authentieke bioscoopervaring kunnen toevoegen aan de in te richten kamer. De stoelen worden vaak bij een hele zaal of bioscoop vervangen als er een te groot gedeelte versleten is; ondanks dat gegeven zijn er toch vaak nog zeer goede exemplaren tussen te vinden (en anders kan een vervanging van de bekleding wonderen doen)

installatie van kabels

Alvorens te beginnen met de daadwerkelijke aanleg van de bioscoopkamer is het handig om eerst de volledige installatie op te bouwen zoals deze ook moet gaan functioneren als de bioscoop gereed is. Het voordeel van deze manier van werken is dat alle technische mankementen of storingen nog volledig uit de testopstelling gehaald kunnen worden, zonder daarvoor ingrijpende maatregelen te moeten nemen. Als dit gebeurd is kan er begonnen worden met het aanleggen van de bekabeling; dit is het eerste wat moet gebeuren, omdat het voor de bekabeling het mooiste is als deze volledig in de muur wordt weggewerkt. Frees hiervoor voor de boxen en de kabels van de blu-rayspeler en de beamer geulen in de muur, waarbij de bekabeling wordt weggewerkt in kabelgoten of buizen. Het voordeel hiervan is, dat als er ooit een kabel of apparaat vervangen moet worden, dat er relatief makkelijk een nieuwe kabel door de buis gelegd kan worden, zonder de muur te hoeven beschadigen. Als de buizen zijn weggewerkt kan de muur van de thuisbioscoop weer worden afgewerkt.

afwerking bioscoopkamer

Voor de afwerking van de muren zijn er diverse opties; zo kan er gekozen worden voor afwerking middels behang, verf, reliëf (middels speciale reliëf verf bijvoorbeeld), grote lichtbakken met posters, fluwelen gordijnen, lampen of nog vele andere mogelijkheden. Belangrijkste is hierbij in ieder geval dat de afwerking van de muren wel een duidelijk thema heeft, waarbij alles in de thuisbioscoop goed bij elkaar past. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan de kleuren van de bank/stoelen en dergelijke; als de muren niet bij de tweedehands bioscoopstoelen passen doet dit in grote mate afbreuk aan het geheel.

Als de muren afgewerkt zijn kunnen de ophangpunten, standaard of beugel van de beamer en boxen geïnstalleerd worden, gevolgd door het installeren van de kast, beamer, projectiescherm en bank/stoelen. Hoewel originele bioscoopstoelen vaak in de vloer geboord moeten worden, is het ook mogelijk om hiervoor een kleine houten verhoging te fabriceren. Het grote voordeel daarvan is dat de stoelen niet in de vloer geboord hoeven te worden, maar in de verhoging vastgezet kunnen worden; wat het naderhand weer makkelijker maakt om de kamer terug te bouwen naar een normale slaapkamer zonder al te veel schade (mocht het nodig zijn).

Als de thuisbioscoop geheel gereed is, komt het vooral op de afwerking aan; een projectiescherm komt bijvoorbeeld beter tot zijn recht als de ruimte eromheen ook afgewerkt is. Een mogelijkheid hiertoe bestaat in het ophangen van fluwelen gordijnen, of het integreren van het projectiescherm in schilderingen op de muur van de bioscoopkamer. Hiervoor bestaan vele oplossing, maar het belangrijkste blijft steeds dat het moet blijven kloppen met de overige elementen in de bioscoopkamer; een goede schets of voorbereiding is daarom aan te raden, alvorens te snel te willen beginnen met de bouw.
© 2011 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinepolis, Energiehuis, Kunstmin - uitgaan in DordrechtKinepolis, Energiehuis, Kunstmin - uitgaan in DordrechtDordrecht kende als grote stad een tijdlang geen bioscoop en had slechts een klein filmhuis. In 2013 opende het filmhuis…
Hoe kies je de juiste beamer?Steeds meer mensen kopen een videoprojector, een zogenaamde beamer. Men wil thuis films en muziek-DVD's op een groot sch…
Stappen in ZwolleZwolle. Een mooie stad aan de IJssel. Er is altijd veel te beleven. Diverse festivals, bioscopen, uitgebreid winkelcentr…
Cinema 4D, wat kun je ermee doen?Cinema 4D, wat kun je ermee doen?Cinema 4D is een softwareprogramma van het Duitste bedrijf Maxon. Met de softwarepakketten van Cinema 4D kunnen ontwerpe…

Media-revolutie: consument aan de machtMedia-revolutie: consument aan de machtMedia-revolutie. Steeds meer wordt erover gesproken. Het gebeurt nu al. Je eigen boek uitgeven. Je muziek via Youtube aa…
Zomerhits 2011, vanaf Rokjesdag Lekker Lekker In De Zon!Een zomerhit is een rekbaar begrip. Soms zijn dit liedjes die al in het voorjaar uitkomen en in de zomer echt uit groeie…
Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 06-07-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Entertainment
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.