Hoe organiseer ik een huiskamerconcert?

Hoe organiseer ik een huiskamerconcert? Het organiseren van een huiskamerconcert kan een grote voldoening geven. De combinatie muziek, drinken en hapjes plus het samenzijn van vrienden of gelijkgestemde muziekliefhebbers zijn perfecte ingrediënten voor een geslaagde avond. Hieronder volgt een opsomming van punten waar rekening mee moet worden gehouden.

De ruimte

Het woord zegt het al een huiskamerconcert geef je in de huiskamer of in een huiskamer achtige omgeving. Het kenmerkt zich door een intieme sfeer tussen artiest en publiek. Je kunt ervoor kiezen om een setting te maken met een podium en stoelen. Echter een lounge setting met kussens en tapijten werkt net zo goed, misschien wel beter. Kaarsen of gedimd licht kunnen de sfeer verder verhogen.

De PA

Een huiskamerconcert kenmerkt zich niet door een een overweldigende hoeveelheid decibels. Juist de lage volumes zorgen voor een gemoedelijke sfeer, waar men in alle rust van de muziek kan genieten. In principe is een PA niet nodig, als je ervoor kiest akoestisch te spelen. Voor de zang kan het wel prettig zijn om versterkt te worden. De zang kan met name bij de lagere tonen wel wat versterking gebruiken om boven de instrumenten uit te komen, om zo nog meer gevoeligheid aan de songs te geven.

De presentator

Prettig is het als de avond een kop en een staart heeft. Een presentator kan daarvoor zorgen. Hij of zij kan het publiek welkom heten en de artiesten voorstellen. Als de avond een thema heeft kan hij die bekend maken. Huishoudelijke mededelingen kunnen er gedaan worden en de organisatoren kunnen worden bedankt.

De artiesten

Zoals gezegd vooral akoestisch spelende artiesten lenen zich prima voor het huiskamerconcert. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat versterkt spelen niet kan. Echter het in de gaten houden van het volume is belangrijk. Hou rekening met de buren of nodig ze uit!
Qua muziekstijl is eigenlijk van alles mogelijk, bepaalde stijlen lenen zich meer voor het huiskamerconcert dan andere stijlen. Hardrock, terror en metal zijn moeilijk voor te stellen in de huiskamer. Maar laat je vooral niet beperken.
Artiesten zijn te vinden op internet bij de verschillende artiesten bureaus of te vinden via hun eigen website. Er zijn zelfs bemiddelingsbureaus die zich gespecialiseerd hebben in het huiskamerconcert.

Het publiek

Ook hier moet een keus worden gemaakt. Je kunt ervoor kiezen een besloten gezelschap van vrienden uit te nodigen of je durft het aan om ook vrienden van vrienden uit te nodigen. Waar je ook voor kiest, hou de veiligheid van de avond in de gaten. Minder is vaak intiemer dan een overvolle huiskamer waar nog maar weinig ruimte is.

Een thema

Het helpt als de avond een thema heeft. Dit kan een muziekstijl zijn of een ode aan een bekende artiest/band. De spelende artiesten kunnen dan worden gevraagd hun favoriete nummer van, te spelen. Zo krijgt de avond nog meer identiteit en zal het publiek de avond niet snel vergeten.

De catering

Je kunt ervoor kiezen om all the way te gaan en het kaviaar en de champagne rijkelijk uit te delen of het low budget te houden met wat koekjes en wat sinas, dit is natuurlijk afhankelijk van het budget en het publiek.
Alcohol vrij kan een bewuste keuze zijn of juist kiezen voor alcohol door het huiskamerconcert te koppelen aan bijvoorbeeld een wijnproeverij. Alles is mogelijk. Verlies je niet teveel in deze bijzaken, hou de hoofdzaak in het vizier en dat is de muziek.

De kosten

Kosten delen of zelf de kosten op je nemen, that's the question. Bij een verjaardag is het duidelijk. Verder kan een vrijwillige bijdrage van het publiek gevraagd worden of kan de artiest de gelegenheid gegeven worden zijn promotiemateriaal te verkopen. Er kan aan het publiek gevraagd worden om de portemonnee te trekken voor de artiesten. Alles is mogelijk. Als richtlijn kun je aanhouden dat in een muziekcafé gemiddeld een kleine bijdrage van drie tot vijf euro wordt gevraagd.

Als alles is overwogen rest je natuurlijk alleen nog maar de datum en de uitnodigingen, daarna kan het genieten beginnen.
© 2011 - 2024 Tom4u, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kosten bekende Nederlanders?Wat kosten bekende Nederlanders?Wat kosten bekende Nederlanders (BN'ers)? Stel; je wilt Frans Bauer op je bruiloft laten zingen. Of je wilt een privé-op…
De artiestenregelingAls u een evenement organiseert waarbij artiesten optreden, kunt u als inhoudingsplichtige worden aangemerkt. Dit kan da…
De Lama's, de improvisatiecomedyDe Lama’s is een improvisatiecomedy waarbij de 4 lama’s spellen spelen zoals ‘ik wil graag zien’. Hierbij noemt de prese…

Vampierfilms uit België en NederlandWie dacht dat vampierfilms alleen in de Verenigde Staten gemaakt werden? Vampieren zijn een fenomeen dat bijna in de hel…
Media-revolutie: consument aan de machtMedia-revolutie: consument aan de machtMedia-revolutie. Steeds meer wordt erover gesproken. Het gebeurt nu al. Je eigen boek uitgeven. Je muziek via Youtube aa…
Tom4u (8 artikelen)
Laatste update: 21-10-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Entertainment
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.