Vampierverhalen en legendes
De definitie van een vampier is “een bloedzuigend, mythisch wezen dat voorkomt in tal van volksverhalen, boeken en films.” De laatste jaren worden er ook steeds meer vampierenfilms gemaakt, onder andere doordat de films van “Twilight” zo populair zijn geworden. Of vampiers nu echt bestaan of niet, ze leveren wel veel geschreven materiaal op.
Bram Stoker
Bram Stoker was een beroemde romanschrijver en zijn meesterwerk was de roman “Dracula” over een Roemeense heerser Vlad Tepes die een vampier wordt. Vlad kreeg de bijnaam “Dracula”, een Romeins woord voor duivelse incarnatie, voor zijn wrede behandeling van zijn vijanden, met name de Ottomaanse Turken. Gedurende zijn leven was Tepes een gelovig man en erg populair onder zijn eigen mensen. Sinds het einde van de 19e eeuw associeerden de meeste mensen Transsylvanië dankzij de fantastische verhalen van Bram Stoker. Geografisch is Transsylvanië te vinden in het midden van Roemenië op het Transsylvanische plateau.
Dracula de film
Het boek van Bram Stoker is in 1992 verfilmd en geregisseerd door Francis Ford Coppola. De film was een groot succes en werd wereldberoemd. Het verhaal in de film gaat over Vlad Tepes die zijn vrouw verliest door zelfmoord. Hij wil de dood van zijn vrouw wreken en wordt een vampier. Jaren later ziet hij een foto van een vrouw die sprekend op zijn overleden vrouw lijkt en gelooft dat zij de reïncarnatie is van zijn overleden vrouw. Hij besluit haar te veranderen in een vampier zodat ze voor eeuwig samen kunnen zijn. Het boek en de film zorgden ervoor dat mensen zeer geïnteresseerd raakten in het leven van een vampier. Ook de vraag of een vampier echt zou bestaan werd vaak gesteld.
Vampier legendes
De vampiers uit de legende hadden, behalve dat ze uit de dood konden opstaan, geen speciale krachten. Vampiers stammen oorspronkelijk uit de Slavische folklore. Het zijn ondoden, mensen die uit het graf zijn opgestaan om hun familie en vrienden te kwellen en zich aan hun bloed tegoed te doen. De meeste vampiers waren heksen en mensen die een gewelddadige dood waren gestorven of diegenen die waren vervloekt. Men geloofde dat knoflook en zilver een vampier konden verdrijven, maar de enige manier om een vampier echt te doden was het doorklieven van zijn hart met een houten pin/staak. De "speciale" krachten die wij dezer dagen toewijzen aan vampieren, ontstonden pas na het verschijnen van de film waarin vampiers de kracht van twintig mensen had en mist en dieren kon beheersen. Tijdens het wisselen van de eeuwen vergaarden vampiers steeds meer krachten en vaardigheden waaronder telepathie, teleportatie, onzichtbaarheid, het laten zweven van voorwerpen en zelfs het veranderen van menselijke geheugens.
Vampirisme in de wetenschap
Wat de wetenschap betreft is het idee van vampirisme erg vergezocht, hoewel er een paar wetenschappers zijn die naar bewijs van het echte vampirisme zoeken. De meest aannemelijke theorie stelt dat er in het verleden een ondersoort van de mens moet zijn geweest, de “homo sapiens vampiris”. Deze ondersoort had moeite met het opnemen van proteïnen en kon dat alleen maar met behulp van protocadherine doen, een stof dat in menselijk bloed zit. Dit idee komt voort uit het geval van een autistische jongen die aan gelijksoortige symptomen leek te lijden en bloed moest "drinken" om in leven te kunnen blijven.