recensie

Filmrecensie: De tweeling naar het boek van Tessa de Loo

Filmrecensie: De tweeling naar het boek van Tessa de Loo De tweeling naar het boek van Tessa de Loo is een film met heel veel flashbacks over het leven van de tweelingzusjes Anna en Lotte. De twee zusjes worden gescheiden wanneer ze een jaar of zes zijn. De ene wordt in Nederland opgevoed door een welgestelde familie, de andere blijft in Duitsland en groeit op in het hardvochtige gezin van haar oom Heinrich. Waarom Lotte zo boos is op haar tweelingzus Anna, krijg je pas aan het einde van de film te zien.

Het verhaal

Jeugd van de tweelingzussen

Anna en Lotte Bamberg zijn tweelingzussen die in Duitsland opgroeien bij hun vader. Wanneer deze sterft, worden de zusjes gescheiden. Lotte heeft tering en mag naar Nederland waar ze wordt opgevoed in een welstellend gezin. Ze schrijft brieven naar haar zusje Anna, maar haar stiefvader vindt het beter om ze niet op te sturen en bewaart ze allemaal in een doos. Anna moet naar haar oom Heinrich in Duitsland. Ze wordt door het gezin uitgebuit en gebruikt als meid voor alle vuil werk. Ook zij wil wel naar haar zus schrijven, maar ze kent haar adres niet. Ze verblijft in het gezin totdat oom Heinrich door de rooie gaat en meneer pastoor Anna weghaalt en naar de huishoudschool brengt.

De tweelingzussen zien elkaar terug

Jaren later. Anna werkt als huishoudster bij verschillende families, totdat ze bij een gravin terecht komt met nazistische sympathieën. Lotte gaat naar de universiteit, speelt muziek, leest veel en is verliefd op een Jood. Het is op dat moment dat Lotte op bezoek gaat bij Anna. Ze kan echter maar een dag blijven, want de gravin verhuist 's anderendaags met heel haar hebben en houwen en Anna moet mee. Voor Lotte vertrekt, laat ze de foto van haar verloofde aan Anna zien. Een opmerking over Joden van Anna schiet Lotte in het verkeerde keelgat en Lotte vertrekt boos.

Wereldoorlog II

De Tweede Wereldoorlog breekt uit. De verloofde van Lotte wordt opgepakt en eerst naar Buchenwald en daarna naar Auschwitz gestuurd. Daar overlijdt hij. Lotte trouwt met zijn broer en ze krijgen een kindje. Anna wordt verliefd op een SS-soldaat. Ze trouwen, maar korte tijd later sterft hij in een dom ongeluk. Zijn maten waren appels aan het plukken en het voertuig waar hij inzat, wordt opgeblazen. Korte tijd daarna brengt Anna een bezoek aan Lotte, haar man en hun baby. Lotte is heel vijandig tegen haar en na een tijdje gooit Lotte Anna zelfs buiten. Anna begrijpt niet waarom. Ze is er kapot van.

Komt het weer goed?

Na dit incident zien de zussen elkaar lange tijd niet meer terug. Wanneer ze een jaar of zeventig zijn, zitten ze samen in Spa op kuur. Aanvankelijk begrijp je niet goed wat deze totaal verschillende vrouwen met elkaar gemeen hebben. Lotte is een gedistingeerde, mooie vrouw. Anna is een oude vrouw, getekend door het leven. De ene is Duitse, de andere is Nederlandse. Maar spoedig wordt alles duidelijk want Anna herkent haar zusje direct. Weer is Lotte heel afstandelijk. Met flashbacks wordt het hele leven van de tweeling getoond en op het einde van de film begrijp je waarom Lotte zo boos en overstuur was toen haar zus de laatste keer op bezoek kwam. Het einde is verrassend.

De film

 • De film, die 135 minuten duurt, is gebaseerd op het gelijknamige boek van Tessa van Loo, een bestseller.
 • De film werd geregisseerd door Ben Sombogaart en het scenario voor de film is van Marieke van der Pol.
 • Afwisselend wordt er Duits en Nederlands gesproken.
 • Voor de rollen van de tweelingszusjes waren er telkens drie actrices. Van jong naar oud waren dat voor Anna: Sina Richardt, Nadja Uhi en Gudrun Okras. Voor Lotte, eveneens van jong naar oud: Julia Koopmans, Thekia Reuten en Ellen Vogel.
 • De muziek voor de film werd gemaakt door Fons Merkies.

Prijzen en nominaties

 • Academy Award voor Beste Niet-Engelstalige film
 • Gouden Kalf voor Beste Lange Speelfilm (2003)
 • Genomineerd voor Oscar voor beste buitenlandse film

De dubbele bodems van "De tweeling"

Het verhaal laat zien hoe zelfs eeneiige tweelingen totaal verschillend kunnen worden wanneer ze op verschillende manieren worden opgevoed.

Ook gaat de film er over dat niet alle Duitsers slecht en niet alle Nederlanders goed waren tijdens de oorlog. Goed en kwaad zijn relatieve begrippen. Soms raak je in een situatie verzeilt door omstandigheden. De film ligt momenteel overal aan dumpingprijzen in de winkels. Zeker meenemen want het is een hele mooie film!

Toneelstuk

In 2014 wordt een theaterstuk van het boek gemaakt. Ilse de Lange zorgt voor de muzikale omlijsting.
© 2013 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tessa de Loo - De TweelingTessa de Loo - De TweelingDeze samenvatting/ dit boekverslag gaat over De tweeling van Tessa de Loo. Het is uitgegeven door Uitgeverij de Arbeider…
Romans 20e eeuw: De tweeling van Tessa de LooRomans 20e eeuw: De tweeling van Tessa de LooDe tweeling van Tessa de Loo is een aangrijpende roman over de tweelingzussen Anna en Lotte. Ze worden, na de dood van h…
recensie"De Tweeling" door Tessa de LooHet boek 'De tweeling' beschrijft het leven van twee zussen, die door omstandigheden van elkaar gescheiden worden en zo…
Het ontstaan van tweelingenHoe ontstaat een twee-eiige en een een- eiige tweeling? Wat gaat er mis met de eicellen bij een Siamese tweeling?

Vampierverhalen en legendesVampierverhalen en legendesDe definitie van een vampier is “een bloedzuigend, mythisch wezen dat voorkomt in tal van volksverhalen, boeken en films…
Into the Wild filmrecensierecensieInto the Wild filmrecensieInto the Wild is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jon Krakauer over het waargebeurde verhaal van Chris McCandless.…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Mapa
 • Wikipedia
 • Kaft DVD
 • De film zelf
 • Msn 18/09/2014
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 13-12-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.