Film: Titanic (1997)

Film: Titanic (1997) De film Titanic wordt gezien als één van de beste romantische films ooit gemaakt. Het verhaal is voor een groot deel gebaseerd op de ramp van het zinken van het cruiseschip de Titanic in 1912. Daarnaast was het ook één van de duurste films ooit gemaakt en de opbrengst brak nog veel meer records. Titanic is de doorbraak gebleken van de uiteindelijke topacteur Leonardo DiCaprio. Spoilers aanwezig!

Titanic: Algemene informatie

Titanic is een Amerikaanse romantische rampenfilm, geregisseerd, geschreven, geproduceerd en gedeeltelijk gefinancierd door James Cameron. De film is gedeeltelijk gebaseerd op het waargebeurde verhaal van het gezonken cruiseschip de Titanic.

Titanic
Speelduur 194 minuten
Taal Engels
Land Verenigde Staten
Budget 200 miljoen dollar
Première Verenigde Staten: 19 december 1997
Nederland: 29 januari 1998
Regie James Cameron
Producenten Jon Landau
James Cameron
Scenario James Cameron
Hoofdrollen Leonardo DiCaprio (Jack Dawson)
Kate Winslet (Rose DeWitt Bukater)
Billy Zane (Caledon Nathan Hockley)
Frances Fisher (Ruth DeWitt Bukater)

Verhaallijn

In 1996 lieten schatzoeker Brock Lovett en zijn team hun onderzoeksboot het wrak van de Titanic onderzoeken voor een ketting met een speciale diamant. Ze vonden een kluis met een tekening van een jonge vrouw die alleen de ketting droeg. De tekening was gedateerd op 14 april 1912, de dag dat de Titanic tegen een ijsberg aan voer. Rose Dawson Calvert, die beweerde dat ze de vrouw van de tekening was, bezoekt Lovett en vertelt over haar ervaringen aan boord van de Titanic.

In Southampton 1912 gingen Rose DeWitt Bukater, haar verloofde Cal Hockley en haar moeder Ruth aan boord van de Titanic. Ruth benadrukt dat het huwelijk van Rose met Cal hun uit de financiële problemen zal helpen. Rose wil zelfmoord plegen, onder andere omdat ze ongelukkig is met Cal. Jack Dawson, een artiest, overtuigd haar om het niet te doen en wanneer Cal hun samen ziet zegt Rose dat Jack haar had gered van de dood. Ze nodigt Jack uit om samen met haar familie te dineren. Jack en Rose worden steeds meer aangetrokken tot elkaar, ondanks dat Cal en Ruth niks van Jack moeten hebben. Rose gaat hierna stiekem met Jack naar een feestje.

Rose beseft dat ze Jack leuker vind dan Cal en laat Jack een ketting met een bijzondere steen zien. Jack tekent haar daarna naakt terwijl ze alleen de ketting om heeft. Na het ontwijken van Cal´s bodyguards hebben ze seks in een auto in het laadruim alvorens het schip tegen een ijsberg aan vaart. Cal ontdekt de tekening die Jack maakte van Rose met daarbij een brief van Rose aan Cal waarin weinig positiefs over hem te vinden was. Cal stopt de ketting onopgemerkt in Jack´s jaszak en beschuldigt hem van diefstal. Hierop wordt Jack gearresteerd en vastgeketend aan een pijp.

Wanneer het schip zinkende is gaat Rose op pad om Jack te bevrijden. Ze verlaat Cal en haar moeder, die in een reddingsboot waren gestapt en redt Jack. Cal en Jack proberen Rose samen te overtuigen om in een reddingsboot te stappen, omdat Cal beweert dat er nog een andere boot voor Jack en hemzelf was. Later blijkt dat Cal loog en Jack achterlaat op het schip. Rose springt hierop weer terug op het schip en vlucht samen met Jack voor Cal, die een pistool tot zijn beschikking heeft.

Niet lang daarna gaat het cruiseschip kapseizen en Jack en Rose zijn genoodzaakt in de oceaan te springen. Jack helpt Rose op een houten plaat, waarop maar plek voor één persoon is. Doordat Jack in het ijskoude water moet blijven overlijdt hij aan onderkoeling en Rose blijft alleen achter. Ze overleeft het uiteindelijk.

Productie

Het hele idee van de film Titanic was ontstaan doordat James Cameron schipbreuken bijzonder interessant vond. Om de film echt aantrekkelijk te maken voor het grote publiek gaf hij het verhaal een overheersend romantisch tintje. Voor een zo realistisch mogelijke weergave van de werkelijkheid koos James Cameron er voor om maandenlang onderzoek te doen naar alle gebeurtenissen in en rondom de Titanic.

Met deze opzet en opnames van zijn onderzoek naar de echte Titanic haalde Cameron de filmstudio 20th Century Fox over om de film te produceren. Dit zou uiteindelijk twee jaar kosten en hierna schreef hij pas echt het script van het verhaal rondom de ondergang van de Titanic. Voor de productie van de film werd er een gigantische studio gebouwd aan de Mexicaanse kust. Hierin werd een enorm model van de Titanic nagebouwd dat ongeveer even groot was als het echte cruiseschip. Alle mogelijke sets, zoals de eetzalen en de slaapkamers werden exact nagebouwd om alles zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid te kunnen houden.

Prijzen

Academy Awards (Oscars);

Gewonnen:
 • Beste film (James Cameron en Jon Landau)
 • Beste regisseur (James Cameron)
 • Beste cinematografie (Russell Carpenter)
 • Beste set-decoratie (Peter Lamont en Michael Ford)
 • Beste kostuumontwerpen (Deborah Lynn Scott)
 • Beste geluid (Gary Rydstrom, Ton Johnson, Gary Summers en Mark Ulano)
 • Beste bewerken van de film (Conrad Buff IV, James Cameron en Richard A. Harris)
 • Beste effecten (Tom Bellfort en Christopher Boyes)
 • Beste muziek, origineel nummer (James Horner en Will Jennings)
 • Beste muziek (James Horner)

Genomineerd;
 • Beste actrice in een hoofdrol (Kate Winslet)
 • Beste actrice in een bijrol (Gloria Stuart)
 • Beste make-up (Tina Earnshaw, Greg Cannom en Simon Thompson)

Golden Globes:

Gewonnen:
 • Beste regisseur (James Cameron)
 • Beste originele muziek (James Horner)
 • Beste Originele nummer (James Horner en Will Jennings)
 • Beste dramafilm

Genomineerd:
 • Beste actrice (Kate Winslet)
 • Beste acteur (Leonardo DiCaprio)
 • Beste actrice in een bijrol (Gloria Stuart)
 • Beste scenario (James Cameron)

Feitjes

 • De tijd tussen het afgaan van het waarschuwingsalarm en de botsing met de ijsberg is in de film 37 seconden. Precies evenveel als in de werkelijkheid het geval was.
 • Wanneer de scenes in het heden en de voor- en aftiteling af worden getrokken van de speelduur van de film, dan blijft er 2 uur en 40 minuten over. Precies even lang als de totale tijdsduur van het zinken van de echte Titanic.
 • De filmstudio wilde Matthew McConaughey voor de rol van Jack Dawson, maar James Cameron wilde hiervoor per sé Leonardo DiCaprio.
 • Titanic was allerduurste geproduceerde film in de 20e eeuw met een budget van 200 miljoen dollar.

Lees verder

© 2014 - 2022 Jesboe13, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ondergang van het schip de TitanicHet verhaal van de ondergang van de Titanic is enorm bekend geworden dankzij de gelijknamige film met Leonardo DiCaprio…
Nomadic: het kleine zusje van TitanicNomadic: het kleine zusje van TitanicDe Titanic kent bijna iedereen: het schip dat na een botsing met een ijsberg zonk tijdens haar eerste reis. Dat de Titan…
De Oscarwinnaars 1997De Oscarwinnaars 1997De Academy Awards van het jaar 1997. De beste films van dit jaar waren Titanic, As good as it gets en Good Will Hunting.…
Titanic Belfast museumTitanic Belfast museumWie een bezoek brengt aan de stad Belfast in Noord-Ierland kan er bijna niet omheen: het Titanic Belfast museum, gebouwd…

De LEGO film is een groot succesDe LEGO film is een groot succes‘The Lego Movie’, een film gebaseerd op het LEGO speelgoed was een groot succes. De recensies waren lovend en een vervol…
Waar tijdreisfilms de fout in gaanWaar tijdreisfilms de fout in gaanIedereen heeft vast wel eens een tijdreisfilm gezien, waarin karakters terug gaan in de tijd om wat aanpassingen te make…
Bronnen en referenties
 • http://www.imdb.com/title/tt0120338/trivia?ref_=tt_trv_trv
Jesboe13 (27 artikelen)
Laatste update: 19-11-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.