recensie

Filmrecensie: 12 year's a slave

Solomon Northup was een vrijgeboren afro-Amerikaan geboren in New York in 1808. Een boer en violist. Door slavenhandelaren gekidnapped en daardoor als slaaf verkocht en doorverkocht aan verschillende eigenaren. Hij leed dit slavenbestaan 12 jaar lang en na zijn bevrijding gaf hij zijn memoires uit in een boek. John Ridley bekend van U-turn is samen met Steve McQueen verantwoordelijk voor de vertaling naar het witte doek. Een indrukwekkende en ingrijpende vertaling.

Filmprijzen

Het verhaal van Solomon Northup is ongelooflijk en wordt door Chiwetel Ejiofor op een onnavolgbare en ontroerende wijze gespeeld. Niet voor niets heeft Ejiofor een Oscarnominatie voor beste acteur 2014 achter zijn naam staan. In maart 2014 zal deze film met negen nominaties schitteren tijdens de Oscaruitreiking. De Golden Globe voor beste speelfilm drama is al binnen.

Oscarnominaties:

  • Beste film
  • Beste regie (Steve McQueen)
  • Beste acteur (Chiwetel Eijofor)
  • Beste mannelijke bijrol (Michael Fassbender)
  • Beste vrouwelijke bijrol (Lupita Nyong'o)
  • Beste bewerkte scenario
  • Beste montage
  • Art direction
  • Beste kostuums

Het verhaal

Het verhaal begint als Solomon Northup wordt ontvoerd en als slaaf wordt verkocht. In het slavenbestaan wordt Solomon Northup als grof vuil verkocht aan verschillende slaveneigenaren. De karakters van de slaveneigenaren zijn daarbij de ene keer vreselijk en verschrikkelijk wreed, tot de andere keer onverwacht vriendelijk en zachtaardig. Hij vecht daarbij niet alleen om te overleven, maar wil vooral leven en zijn waardigheid terug.

Filmdebuut

Lupita Nyong'o speelt de slavin Patsy, eigendom van katoenboer Edwin Epps (Michael Fassbender). Een wrede en onberekenbare slavendrijver, die Patsy als zijn lieveling ziet. Dit is niet alleen vanwege haar dagelijkse oogst. Niet voor niets verzoekt mevrouw Epps (Sarah Paulson, werd gecast op aangeven van de dochter van Steve McQueen) om Patsy te ontslaan en met zweepslagen te slaan. Het filmdebuut van Lupita Nyong'o levert haar direct een Oscarnominatie op.

Cast

Overige bekende namen met een rol in deze film zijn:
  • Michael K. Williams
  • Tony Bentley
  • Brad Pitt

Overige verhaallijnen

Niet voorkomend in de film, maar wel van belang voor het verhaal.

De brieven geschreven door Samuel Bass (Brad Pitt) zijn verzonden naar New York en kregen de aandacht van Henry B. Northup, familielid van de voormalig meester van de vader van Solomon. Henry maakte de lange trip naar Louisiana en kreeg Solomon succesvol vrij. Na aankomst thuis probeerde hij de ontvoerders van Solomon te berechten. Eveneens was Henry B. Northup gerelateerd aan een uitgever voor het boek dat Solomon's verhaal vertelde.

Na thuiskomst in New York, deelde Solomon Northup zijn verhaal en gaf interviews aan de lokale pers. Het verhaal werd daarmee bekend. Northup gaf het boek uit in samenwerking met David Wilso, naast schrijver ook advocaat. De ontvoerders van Solomon zijn niet berecht. De mannen die verdacht werden van de ontvoering (Alexander Merrill en Joseph Russel) zijn gearresteerd maar nooit aangeklaagd.

Het is niet duidelijk wanneer en hoe Solomon Northup is gestorven. De laatste details over zijn leven zijn speculatief. Er wordt gezegd dat hij is vermoord tijdens speeches die hij heeft gegeven over de strijd tegen slavernij. Anderen zeggen dat hij nogmaals ontvoerd is. Er is echter geen bewijs en nooit een graf van Solomon Northup gevonden.

Mening recensent

De film is een subliem drama en sleept de kijker mee in het leven van een slaaf en dat van Solomon Northup in het bijzonder. Voor sommige mensen kan de film wat lang duren, maar dit kan als passend worden uitgelegd. Ik heb tijdens het zien van de film niet een keer het idee gehad dat de film gespeeld was. Het acteerwerk komt ondanks de vele scenes met geweld echt over.
© 2014 - 2025 Evertse, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Film: 12 Years a SlaverecensieFilm: 12 Years a Slave12 Years a Slave is het ongelooflijke, waargebeurde verhaal van Solomon Northup, een vrij man die in 1841 wordt ontvoerd…
De Golden Globe Awards 2014De Golden Globe Awards 2014Sinds 1944 worden de Globes al uitgedeeld binnen de categorie film. Vanaf 1956 werden de Globes ook uitgedeeld aan o.a.…
Abba, Happy New Year: Oud en Nieuw klassiekerAbba, Happy New Year: Oud en Nieuw klassiekerAbba bracht in november1980 de lp Super Trouper uit, met als laatste track het nummer Happy New Year. Alhoewel het numme…
The War on Drugs: een Amerikaanse indierockbandThe War on Drugs: een Amerikaanse indierockbandThe War on Drugs is een indierockband uit Philadelphia. De band staat anno 2019 onder leiding van multi-instrumentalist…

Franse film: Arsène LupinrecensieFranse film: Arsène LupinArsène Lupin, een Franse film in het actie / thriller genre. Een film met een donker kantje en vaak verrassende wendinge…
De LEGO film is een groot succesDe LEGO film is een groot succes‘The Lego Movie’, een film gebaseerd op het LEGO speelgoed was een groot succes. De recensies waren lovend en een vervol…
Bronnen en referenties
  • http://www.imdb.com
  • http://www.film1.nl
Evertse (47 artikelen)
Gepubliceerd: 24-02-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.