recensieRecensie 'Homies'
Stel je voor: als gevolg van een ruzie in een club zit je opgescheept met tweeëntwintig kilo cocaïne, die je ook nog eens binnen een zeer kort tijdsbestek kwijt moet. Wat je dan doet? Juist, je schakelt de hulp in van je drie huisgenoten, die allemaal wat "aparte" trekjes hebben. Het overkomt Sebas (Manuel Broekman), vriend van hoofdpersoon Timo (Robert de Hoog). Het resultaat is een misdaadkomedie die dan wellicht niet in de categorie 'filmhuisfilms' past, maar er prima mee door kan voor een gezellige tijd in de bioscoop.
Algemene informatie
- Titel: Homies
- Regisseur: Jon Karthaus
- Hoofdrol: Robert de Hoog
- Release: 22 januari 2015
Hoofdrol en regisseur
Regisseur
Deze film werd geregisseerd door Jon Karthaus, die voornamelijk bekend werd door zijn rol als Moes Brinksma in de kinderserie- en films 'ZOOP'. Daarnaast presenteerde hij diverse kinderprogramma's, waaronder 'Burgers Zoo' en 'Waarom'. Jon debuteerde als regisseur met een korte film op het 'Aruban International Film Festival'. 'Homies' is zijn tweede productie.
Hoofdrol
De hoofdrol, Timo, wordt vertolkt door Robert de Hoog. Hij was voor het allereerst te zien in de televisieserie 'Zeeuws Meisje' (1997), een jeugdserie die werd uitgezonden in het VPRO-programma 'Villa Achterwerk'. Zijn echte debuut maakte hij in de telefilm 'Skin', geregisseerd door Hanro Smitsman. Daarnaast was hij onder andere te zien in 'Feuten: de film'.
Het verhaal
Begin
'Homies' begint in feite midden in de film, met een onschuldig ogende jonge man, achter tralies. Vergezeld door twee andere bajesklanten die hem het hemd van het lijf vragen over zijn misdaden, begint de situatie waarin hij verzeild is geraakt langzaam tot hem door te dringen. Hij stelt zich voor aan de kijker als Timo, waarna hij vanuit zijn perspectief begint te vertellen hoe hij in deze penibele situatie is beland.
Bijzondere karakters
Zo vertelt Timo dat hij samenwoont samen met zijn vrienden Sebas, Felix en Mark. Alle vier zijn ze strikt genomen volwassen, maar eigenlijk zijn ze in de praktijk nog niet aan het volwassen leven toe: Timo is bezig met het ontwikkelen van een app, maar doordat hij dit weinig serieus neemt komt er nog niet veel van de grond en zijn developers beklagen zich dan ook regelmatig bij hem, Sebas heeft een webshop in allemaal onzinnige elektronische snufjes en verkoopt niks, Mark heeft een vorm van OCD (Obsessive Compulsive Disorder) en Felix is een ex-militair die altijd met wel heel sterke verhalen aan komt zetten.
Achtergrond
Als gevolg van een ruzie in een club krijgt Sebas Russische drugsdealers achter zich aan, die hem sommeren tweeëntwintig kilo cocaïne binnen een week te verkopen. Na een hele tijd overlegd te hebben, besluiten ze eerst een oude kennis van Sebas in te schakelen. Al snel blijkt dat ze geen idee hebben van wat er bij het verkopen van drugs komt kijken, want deze actie loopt volledig in het honderd. Hoewel ze er alles aan doen om van de cocaïne af te komen, gaat er als gevolg van hun onervarenheid en een ongelukkige samenloop van omstandigheden telkens iets mis. Dit levert veelal hilarische momenten op, die je als kijker niet snel zal vergeten.
Aanrader?
Ondanks het feit dat soortgelijke verhalen als deze al regelmatig vertolkt zijn, is deze film de moeite waard om te bekijken. De trailer geeft een goede voorspelling van hoe de film in zijn geheel eruit ziet: tranen van het lachen, met een lichte dosis flauwe humor, actiescènes die niet leuk zijn vanwege de actie, maar vanwege de flinke dosis humor die ze bevatten.
Verwacht dus geen intellectueel hoogstandje, want dan heb je de verkeerde uitgezocht. Op het moment dat je door de af en toe te flauwe grappen heenkijkt en je gewoon lekker mee laat slepen door de laagdrempelige vorm van humor, zul je absoluut een leuke tijd beleven.