recensie

Recensie 'You're not you'

Recensie 'You're not you' Je wenst het je ergste vijand niet toe: de diagnose ALS, soms ook wel ziekte van Charcot genoemd. Deze ongeneselijke, progressieve spierziekte zorgt ervoor dat alle spieren steeds zwakker worden of verlammen, waarna na een relatief kort ziektebed een patiënt overlijdt aan te zwakke ademhalingsspieren. In de film 'You're not you' overkomt dit Kate (Hilary Swank), die voor haar diagnose een ogenschijnlijk perfect leven heeft.

Algemene informatie

  • Titel: You're not you
  • Regisseur: George C. Wolfe
  • Hoofdrol: Hilary Swank
  • Release: 18 december 2014

Hoofdrol en regisseur

Hoofdrol

De hoofdrol, Kate, wordt vertolkt door Hilary Swank, een Amerikaanse actrice. Zij debuteerde in 1992 met een kleine rol in 'Buffy the Vampire Slayer', waarna onder andere een rol in 'The Next Karate Kid' volgde. Zij ontving voor haar rollen in de films 'Boys Don't Cry' en 'Million Dollar Baby' een Academy Award.

Regisseur

De film werd geregisseerd door George C. Wolfe, een Amerikaanse scenarioschrijver en regisseur van theater en film. Zijn eerste grote producties, de musical 'Paradise' en het toneelstuk 'The Colored Museum' ontvingen gemengde recensies. Voor zijn toneelstuk 'Spunk' (1989) ontving hij echter een Obie-award.

Het verhaal

Achtergrond

Kate en Evan leven samen een geweldig leven in een mooi huis, met veel vrienden en vriendinnen, gelukkig met elkaar, kortom: het gaat allemaal van een leien dakje. Hier komt plotseling verandering in, als Kate nietsvermoedend met een aantal klachten naar de dokter gaat en de diagnose ALS mee naar huis krijgt.

Omdat Evan een drukke baan heeft en Kate langzaam maar zeker begint af te takelen, hebben ze een verzorgster aan huis nodig. Kate, die nogal koppig is en zichzelf niet als patiënt beschouwt heeft de vorige verpleegster ontslagen omdat ze zich te veel betutteld voelde. Ze gaat om deze reden op zoek naar een geschiktere verzorgster.

Bec

Één van de potentiële kandidaten is Bec: een jong meisje dat het tot dan toe nog niet heel ver heeft geschopt. Ze is chaotisch en onhandig en bovendien al met meerdere studies gestopt, omdat ze eigenlijk niet weet wat ze wil. Dit in tegenstelling tot Kate, die voor haar ziekte een beroemd pianiste was en regelmatig werd gevraagd voor concerten.

Kans

Ook Becs sollicitatie loopt in het begin flink in de soep, maar desondanks ziet Kate iets in haar en besluit haar een kans te geven. Ondanks Becs onervarenheid die zeker in het begin grote problemen oplevert, ontstaat er langzaam maar zeker een band tussen de twee. Kate probeert Bec aan te leren om keuzes te maken en doelen te stellen en van de onbezonnen Bec leert Kate juist om, ondanks haar steeds slechter wordende situatie, te genieten van het leven.

Dilemma's

Deze film geeft, naast dat het verhaal zeer ontroerend is, een realistische weergave van de keuzes die iemand die ernstig ziek is moet maken. Zo is de keuze voor een hulp aan huis voor Kate al een zware beslissing, aangezien ze juist een zeer zelfstandige, ietwat eigenwijze vrouw is. In de loop van het verhaal, wanneer Kate steeds meer achteruit gaat, moet zij steeds meer belangrijke, zware beslissingen nemen: keuzes waarvan je hoopt ze eigenlijk nooit te hoeven maken.

Aanrader?

Deze film is natuurlijk emotioneel, in de zin dat alle emoties absoluut niet gespeeld overkomen. Gelukkig heeft deze film ook zo zijn grappige momenten: denk hierbij bijvoorbeeld aan Bec, die te laat is voor haar sollicitatiegesprek en rustig in de tuin een sigaretje aan het opsteken is, als er al voor haar wordt opengedaan. Dit soort pijnlijke, maar ironische situaties geven deze film net het luchtige tintje dat een filmverhaal als dit nodig heeft.

Het gegeven dat een ernstig ziek persoon gekoppeld wordt aan een persoon dat eigenlijk zijn leven nog niet goed op de rit heeft en daardoor niet de meest aangewezen persoon voor de job lijkt, is natuurlijk een gegeven dat wij ook kennen van 'Intouchables'. Echter doet dit gegeven geen afbreuk aan de film: twee uur lang zit je ademloos te kijken. Een absolute tranentrekker die het kijken meer dan waard is.
© 2015 - 2022 Bo1995, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pacino en Williams in ‘Insomnia’recensiePacino en Williams in ‘Insomnia’Insomnia, of slapeloosheid in het Nederlands, is zo’n film met een goed verhaal, schitterende hoofdrolspelers en wat toc…
De Oscarwinnaars 2004De Oscarwinnaars 2004De Academy Awards van het jaar 2004. De beste films van dit jaar waren Million dollar baby, Ray, The aviator en Finding…
Filmrecensie “The Core”recensieFilmrecensie “The Core”The Core is een speelfilm welke dateert uit 2003 en door regisseur Jon Amiel groots opgezet is. Het groots bedoelde scie…
Kenmerken van een RecensieHet schrijven van een recensie is vereist op bijna alle middelbare scholen. Bij het vak Nederlands wordt hier vaak veel…

Recensie 'The Theory of Everything'recensieRecensie 'The Theory of Everything'Stephen Hawking, niet te verwarren met Stephen King, is een beroemd natuurkundige. Deze professor is met name bekend om…
Recensie 'Homies'recensieRecensie 'Homies'Stel je voor: als gevolg van een ruzie in een club zit je opgescheept met tweeëntwintig kilo cocaïne, die je ook nog een…
Bronnen en referenties
  • http://www.alsziekte.nl/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Hilary_Swank
  • https://en.wikipedia.org/wiki/George_C._Wolfe
  • www.filmvandaag.nl
Bo1995 (51 artikelen)
Laatste update: 14-02-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.