recensie

Filmrecensie “The Core”

Filmrecensie “The Core” The Core is een speelfilm welke dateert uit 2003 en door regisseur Jon Amiel groots opgezet is. Het groots bedoelde science fiction verhaal is er helaas niet helemaal uit gekomen. Dit neemt niet weg dat het een spektakel film is en voor de liefhebber nog best aardig kan zijn.

Het verhaal

Het verhaal speelt in het nu waarin een aantal wetenschappers er achter gekomen is dat de aarde langzamer gaat draaien en tot stilstand zal komen. Langzaam maar zeker wordt dit in beeld gebracht door extreme weersomstandigheden die nu al her en der ontstaan en men erg duidelijk uitlicht in de film. Alleen de polen hebben er nauwelijks last van, maar de rest krijgt met weersomstandigheden te maken die niet logisch zijn voor het land of het continent.

Het team wat de aarde moet redden

Eerst komt met er niet achter wat er aan de hand is tot er een wetenschapper opstaat en het probleem benoemd. Er wordt vervolgens bedacht dat men tot de kern van de aarde moet komen om te proberen de aarde weer de normale draaiing te laten geven.
Een groep van concurrerende wetenschappers (waaronder Aaron Eckhart als Dr. Josh Keyes, Delroy Lindo als Dr. Ed Brazzleton en Stanley Tucci als Dr. Contad Zimsky) moeten letterlijk de aardbol in om dit te bewerkstelligen. Onder leiding van Commandant Robert Iverson, gespeeld door Bruce Greenwood, en Majoor Rebecca Childs, gespeeld door Hilary Swank, gaat er een combinatie van een ruimteschip en een onderzeeër door de aardkorst op weg naar de kern om de aarde weer in beweging te krijgen.

Overleven ze de actie?

Onderweg komen ze in de aardkorst natuurlijk allerlei obstakels tegen, kunnen ze zelfs uitstappen in een soort holte, zullen enkele bemanningsleden het leven laten omwille van het redden van de aarde en wordt tot het laatste moment bewaard of ze het gaan halen.
Als de bezetting, sterk uitgedund, het denkt niet meer te redden proberen ze nog een ding uit om het schip aan de oppervlakte te krijgen. Het ziet er eerst naar uit dat ze het niet gaan redden, tot iemand geluiden hoort op de plaats waar ze ook ongeveer boven hadden moeten komen in de oceaan. Als de marine er op afgestuurd wordt, lukt het ze het schip naar boven te halen. De vraag is alleen of ze ook levend naar boven komen.

De recensie

Achter de schermen

De film die door Jon Amiel geregisseerd werd en in maart 2003 uitgebracht en werd met een stevig budget gemaakt. Maar de 85 miljoen dollar kostende speelfilm kreeg de opbrengsten niet dusdanig dat er een breakeven punt werd bereikt. Rond de 80 miljoen dollar bracht de film uiteindelijk op. Dit tot ongenoegen van de producers David Foster, Cooper Layne en Sean Baley.
Onder anderen Cooper Layne tekende ook voor het ongeloofwaardige verhaal, waar ook geen moeite voor werd gedaan het enigszins geloofwaardig te maken. Paramount bracht de rommelig ogende film uit.

De acteurs

Een toch wel bekende bezetting, met bijbehorend budget, heeft er niet voor kunnen zorgen het verhaal goed over het voetlicht te krijgen. Zelfs de kleinere rol van Alfie Woodard heeft hier geen verandering in kunnen brengen. Bekende acteurs als Aaron Eckhart, Delroy Lindo en Hilary Swank speelde middelmatig en vormen als cast geen echte eenheid, ze vullen elkaar niet aan. Dit is aan de film duidelijk te zien en als het spel beter zou zijn geweest, hadden zij mogelijk de film nog op een hoger niveau kunnen krijgen.

De kritiek van de recensenten van was dan ook niet mals en de score bij de “Rotten Tomatoes” op internet was hoog (in negatieve zin dus).
De film is de koop en te huur op DVD/on demand (en soms op televisie) en alleen voor de echte liefhebber mogelijk de moeite waard. Niet echt een aanrader.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De fascinatie voor science fiction (-films)Wat maakt science fiction voor velen zo aantrekkelijk? De films ET, Frankenstein, Star Wars, The Matrix of Star Trek … s…
Pacino en Williams in ‘Insomnia’recensiePacino en Williams in ‘Insomnia’Insomnia, of slapeloosheid in het Nederlands, is zo’n film met een goed verhaal, schitterende hoofdrolspelers en wat toc…
Filmrecensie GravityrecensieFilmrecensie GravityDeze grote, maar toch klein gespeelde, 3D-sciencefictionspeelfilm uit 2013 heeft slechts twee hoofdrolspelers, te weten…
Recensie 'You're not you'recensieRecensie 'You're not you'Je wenst het je ergste vijand niet toe: de diagnose ALS, soms ook wel ziekte van Charcot genoemd. Deze ongeneselijke, pr…

Kinderfilms met knaagdieren in hoofd- en bijrolKinderfilms met knaagdieren in hoofd- en bijrolMeestal zijn we niet gelukkig wanneer we ze in huis tegenkomen. Erg hygiënisch zijn ze niet. Overdragers van ziektekieme…
Film: Harry Potter en de Relieken van de DoodFilm: Harry Potter en de Relieken van de DoodDe fantasie/ avonturenfilms van Harry Potter kent in november 2010 zijn twee laatste delen. Met de film Harry Potter en…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 30-10-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.