Kinderfilms met knaagdieren in hoofd- en bijrol

Kinderfilms met knaagdieren in hoofd- en bijrol Meestal zijn we niet gelukkig wanneer we ze in huis tegenkomen. Erg hygiënisch zijn ze niet. Overdragers van ziektekiemen, overal keuteltjes, ze bijten baby's dood, ze liggen aan de basis van echte plagen, neen, een goede reputatie hebben ze zeker niet. En toch worden ze in kinderfilms zo schattig en nuttig voorgesteld. Knaagdieren in kinderfilms, een overzichtje.

Wat verstaan we onder knaagdieren?

Knaagdieren maken zo'n 40% uit van de categorie zoogdieren. Over het algemeen zijn ze vrij klein, ze hebben een groot gebit, scherpe tanden en zoals hun naam het al zegt: ze knagen. De meest voorkomende knaagdieren zijn: muizen, ratten, cavia's, eekhoorns, bevers, konijnen, hazen, hamsters, fretten. Minder gekende soorten zijn de gerbil, de capibara en de chinchilla. Al deze diertjes worden in verschillende kinderfilms of -reeksen gebruikt. Meestal worden ze lief, schattig en ongevaarlijk voorgesteld. Een klein overzichtje van knaagdieren in hoofd-en bijrollen tot groot vermaak van groot en klein.

Knaagdieren in de hoofdrol

Ratatouillle

Deze achtste film van Pixar Animation Studios kwam uit in 2007 in de zalen en in 2008 op DVD. Gusteau's is een klasse restaurant dat toch twee sterren is verloren. De topchef, Gusteau, heeft een boek uitgegeven en is daarna verdwenen. Gestorven of gevlucht, dat weet niemand zeker. De rat Rémy kent het boek vanbuiten en is verzot op koken. Linguini's moeder is overleden en hij komt werk vragen in het restaurant van Gusteau. Hij wordt aangenomen als afvalwegbrenger. Op een dag stoot hij per ongeluk een pot soep om. Hij probeert te redden wat er te redden valt, maar brengt er echt niets van terecht. De rat die er op staat te kijken, grijpt in en maakt er een meesterlijke soep van. De klanten vinden ze verrukkelijk. Linguini moet nu koken van de chef kok en bewijzen dat hij het nog eens kan overdoen. Linguini komt er achter dat de rat de soep heeft aangepast en sluit een verbond met hem. De rat zal hem nu helpen koken, verborgen onder zijn koksmuts. De aanwezigheid van een rat in een restaurant... zal dat wel goedkomen? Kan Linguini zijn "kleine chef" voor de buitenwereld verborgen houden? Wordt Gusteau's terug een klasserestaurant?

Stuart Little

Deze Columbia Pictures-film uit 1999 is een combinatie van een live-action film en computer animatie. Het verhaal is gebaseerd op het boek Stuart Little uit 1945, geschreven door E.B. White.
De dag dat de familie Little hun geadopteerd kindje willen gaan ophalen, duikt de muis Stuart op. De ouders zijn meteen dol op de muis en nemen hem op in hun gezin. Hij wordt er behandeld als een kind, krijgt kleren aan en moet naar school. Ook zoon George wordt na een tijdje beste maatjes met Stuart. De enige die nu nog dwarsligt is de poes Snowbell, die een beetje van haar troon wordt verstoten door de nieuwe huisgenoot. De poes zint op wraak en roept de hulp van zijn vrienden in. Wie zal er winnen en mag Stuart bij het gezin Little blijven?
Stuart Little werd opgevolgd door Stuart Little 2 in 2002, ook een combinatie van live-action en computer animatie en door Little Stuart 3, volledig computer geanimeerd, in 2006.

De Reddertjes

De 23ste Disney, daterend uit 1977 en gebaseerd op de boeken The Rescuers en Miss Bianca van de Britse schrijfster Margery Sharp. Het weesmeisje Penny wordt gevangen genomen door Medusa en haar man Soeps. Het meisje moet voor hen een diamant uit een piratenhol halen. Net voor ze wordt ontvoerd kan ze een boodschap in een fles de wereld in sturen. De fles wordt gevonden door De Reddertjes, een muizenorganisatie met geheime agenten over de hele wereld. De witte muis Bianca en co-agent Bernard zetten alles op alles om het meisje terug te vinden en haar uit de klauwen van Medusa en haar man te redden. Deze film was ook de eerste grote Disney-film met een vervolg. In 1990 komt de 29ste Disney uit, "De Reddertjes in Kangoeroeland". Zoals de titel reeds doet vermoeden speelt "De Reddertjes in Kangoeroeland" zich af in Australië.

G-Force

Nog een Disney met knaagdieren in de hoofdrol: G-Force uit 2009. Een 3D computergeanimeerde film van walt Disney Pictures en Jerry Bruckheimer Films. Het idee voor de film komt van de vijfjarige zoon van de regisseur. Een groep knaagdieren heeft als missie de planeet te redden. Hiervoor beschikken deze speciale agenten over een heel arsenaal gadgets waaronder eentje dat hen in staat stelt met de mensen te praten. Wanneer de dieren gevangen worden genomen en naar een dierenasiel worden gestuurd, begint de race tegen de tijd. Zullen ze terug bij elkaar komen en zullen ze slagen in hun missie? De sound track bevat enkele beroemde liedjes van de Black Eyed Peas (Boom Boom Pow o.a.) en een muziekstuk van Carl Orff "O Fortuna".

Fievel

"Fievel: avontuur met een staartje" is een tekenfilm van Steven Spielberg en schrijver David Kirschner over een jonge muis. Een film van Universal Studios uit 1986. Fievel gaat met de boot van Rusland naar Amerika en valt tijdens de overtocht overboord. Hij komt alleen aan in New York en wordt er meteen geconfronteerd met de gevaren van de Nieuwe Wereld en de grootstad.
De eerste film kende een groot succes en dus kwam er in 1991 een vervolg: "Fievel in het Wilde Westen". De muizenpopulatie is in gevaar! Men wil alle muizen verwerken tot muizengehakt! Samen met Sherrif Wylie Burp, een hond, gaat Fievel er alles aan doen om dit snode plan te verijdelen. Met het liedje "Dreams to dream", speciaal geschreven voor de film en ingezongen door Linda Rondstadt.

Alvin and the Chipmunks

In 2007 maakt Tim Hill de film Alvin and the Chipmunks. Hij wordt uitgebracht door Twentieth Century Fox. Het verhaal van drie pratende en zingende grondeekhoorns die terechtkomen bij Dave, een producer. Hij gaat hen lanceren en beroemd maken. Het succes van deel I zorgde begin 2010 voor een opvolger: Alvin and the Chipmunks II. De Chipmunks ontdekken dat Dave eigenlijk een profiteur is die hen uitbuit. Ze trekken in bij de luie neef van Dave, Toby. Hun leven gaat drastisch veranderen: ze moeten naar school! Daar gaat een nieuwe wereld voor hen open: meisjes! Hun muzikale carrière staat op een laag pitje en de drie broers zijn verdeeld. Tot de Chipettes opduiken, een zingende meidengroep die wordt gecoacht door niemand minder dan ... Dave! Wordt het hard tegen hard of bloeit er iets moois? Deel III heet "Shipwrecked". De Chipmunks lijden schipbreuk en komen op een onbewoond eiland terecht. Zullen ze gered worden? In deel IV, uitgekomen begin 2016, willen de Chipmunks kost wat kost verhinderen dat Toby gaat trouwen. Met knotsgekke situaties en de nodige (love)songs.

Knaagdieren in reeksen

Bugs Bunny

Personage uit de tekenfilmserie van Looney Tunes / Merrie Melodies. Of het nu een konijn of een haas is, blijft nog steeds de vraag. Het beroemde konijn/ haas van de al even beroemde zin What's up doc?, die voor de eerste keer in 1940 werd uitgesproken. Bugs Bunny zelf dook al op in 1938 in een filmpje van Porky Pig. Hij heeft een wit-grijze vacht en is meestal helemaal naakt. Steeds met een wortel in de buurt. Zijn tegenspelers zijn Elmer Fudd en Daffy Duck, waarmee hij steeds weer ruzie maakt.

Mickey Mouse

De beroemdste aller muizen! Deze figuur werd door Walt Disney getekend in 1928 in samenwerking met Ub Iwerks en is sindsdien niet meer weggeweest. Hij duikt op in allerlei kortfilms, maar ook in de langspeelfilm Fantasia en in compilaties over bijvoorbeeld kerstmis. Deze sympathieke, zwarte muis met enorme oren heeft een vriendinnetje Minnie Mouse en een hoop vrienden, waaronder Pluto en Daffy Duck.

Tom en Jerry

Een tekenfilmreeks over een grijze poes, Tom, en een bruine muis, Jerry. De poes tracht steeds de muis te vangen, maar deze is de poes steeds te vlug af en zet hem bovendien geregeld voor schut. De personages werden gecreëerd door William Hanna en Joseph Barbara en uitgebracht vanaf 1940 door MGM.

Knabbel en Babbel

Deze twee grondeekhoorntjes, gecreëerd door Walt Disney, beleven iedere keer weer nieuwe avonturen. Hun debuut was in 1943 in Private Pluto. Een eigen rol en een naam kregen ze pas in 1947 in de film Chip an ' Dale. Dit zijn hun namen in het Engels, een woordspeling op Thomas Chippendale, een beroemde Engelse meubelmaker.

Hopla

Een nieuwkomer voor heel kleine kinderen. Het konijntje Hopla maakt dagdagelijkse dingen mee uit het leven van een kleuter. Opstaan, naar het ziekenhuis moeten, ziek zijn, naar school gaan, naar oma gaan, op reis gaan, etc.

Nijntje

Wie kent het figuurtje van Dick Bruna niet? Spierwit, met lange oren, een kruisje als neus en een rood kleedje. Ook hier een konijntje dat in verschillende situaties terechtkomt waar ook kleuters mee geconfronteerd worden.

Geronimo Stilton

Een nieuwkomer die echt furore maakt. De muis Geronimo Stilton, reeds eerder bekend uit de gelijknamige boeken, beleeft sinds 21 september 2009 nu ook korte avonturen op televisie, meer bepaald op de zender Nickelodeon. Met de Muisical heeft Geronimo Stilton zelfs zijn eigen musical.

Knaagdieren in de bijrollen

Ook in bijrollen vinden we knaagdieren. Soms sympathiek, soms antipathiek, vals en gemeen. Walt Disney maakt er dankbaar gebruik van in verschillende van zijn films.

Sneeuwwitje en de zeven dwergen

Eerste langspeelfilm van Walt Disney. Sneeuwwitje wordt door haar stiefmoeder het bos ingestuurd met de jager die haar moet doden. Maar deze krijgt het niet over zijn hart en laat haar alleen in het bos achter. Na lang rondgedoold te hebben valt ze in slaap. Wanneer ze wakker wordt, zitten er een hele hoop dieren rond haar, waaronder ook konijntjes.

Bambi

De 5de Disney-film, daterend uit 1942.
Wie kent het sympathieke knaagdier Stampertje niet? Het kleine konijntje groeit samen op met het hertje Bambi en leert hem het een en ander over het leven. Ze spelen samen op het ijs, worden bijna gelijktijdig verliefd en Stampertje helpt Bambi na de dood van diens moeder.

Assepoester

Disney-film uit 1950. In deze versie van Assepoester, gebaseerd op het verhaal van Perrault uit de Sprookjes van Moeder de Gans, worden muisjes omgetoverd tot paarden voor de koets die het meisje naar het bal zullen brengen.

Alice in Wonderland

Alice zit naast haar zus die een boek leest. Ze verveelt zich. Plots komt er een konijn voorbij dat steeds maar herhaalt: " Ik ben te laat, ik ben te laat." Alice besluit het witte konijn te volgen en beleeft zo een hoop doldwaze avonturen. Het verhaal, gebaseerd op het boek van auteur Lewis Caroll is op verschillende manieren verfilmd en in beeld gebracht. Zo is er onder andere de film van Tim Burton. Toch is het witte konijn steeds aanwezig, het is de spilfiguur van het verhaal.

De Fabeltjeskrant

TV-serie, gestart in 1968 op de Nederlandse TV en daarna overgenomen door België. Deze vijf minuten durende verhaaltjes over een dierenbos waar de dieren menselijke kantjes kregen aangemeten, kende een enorm succes. De serie werd pas stopgezet in 1989, na 1640 afleveringen. Hoofpersonage is Meneer de uil. Daarnaast zijn er een hele hoop dieren die meespelen, waaronder ook heel wat knaagdieren. Zo hebben we Arie de Rat, Martha en Myra Hamster, 2 bemoeizieke zussen, Wip de Eekhoorn, Ed en Willem Bever, Jodokus de Marmot, Maup de Muis en Zoef de Haas. Oorspronkelijk waren de personages, die eigenlijk poppen waren, gebaseerd op de Fabels van La Fontaine. Langzamerhand begonnen de figuurtjes echter een eigen leven te leiden en waren er zelfs knipogen naar de Nederlandse politiek, zodat ook volwassenen graag meekeken. In 2005 werd de serie in Nederland verkozen tot "Beste Kinderprogramma Aller Tijden".

Winnie The Pooh

Ook het wereldberoemde beertje met het rode truitje uit het Honderd Bunderbos heeft een konijnenvriendje, Konijn genaamd, naast een varkentje en een tijger. Konijn verbouwt groenten. Samen halen de vrienden fratsen uit en beleven ze dolle avonturen. De Winnie the Pooh-verhalen zijn gebaseerd op verhalen die A.A.Milne schreef voor zijn zoon Christophe, het baasje van Winnie the Pooh, die eigenlijk een knuffelbeer is. In het Nederlands wordt dat Janneman. Van Winnie the Pooh bestaan er zowel korte tekenfilms als een lange Disney-film, Winnie the Pooh en de Lollifanten.
© 2010 - 2025 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Informatie over knaagdierenBijna iedereen heeft wel eens met knaagdieren te maken of te maken gehad. Zo heeft je broertje een hamster als huisdier,…
Tussendoortjes voor konijnen, hamsters en cavia'sTussendoortjes voor konijnen, hamsters en cavia'sDe volgende recepten zijn geschikt voor alle soorten knaagdieren zoals konijnen, hamsters en cavia’s. Je kan ze als maal…
De huisvesting van kleine knaagdierenDe huisvesting van kleine knaagdierenKleine knaagdieren, zoals de cavia, de goudhamster, de muis en de woestijnrat, worden in veel gezinnen als huisdier geho…
Huisvesting van knaagdierenHuisvesting van knaagdierenDe huisvesting van een knaagdier is behoorlijk belangrijk. Hier in mijn tekst vind je enkele info over wat nu echt het b…

Recensie speelfilms The Matrix en vervolgrecensieRecensie speelfilms The Matrix en vervolgOf je nu specifiek van het genre science fiction houdt of niet, is niet relevant. The Matrix en het vervolg zijn films d…
Filmrecensie “The Core”recensieFilmrecensie “The Core”The Core is een speelfilm welke dateert uit 2003 en door regisseur Jon Amiel groots opgezet is. Het groots bedoelde scie…
Reactie

Ivanka, 12-02-2016
Ik mis G-Force! Reactie infoteur, 13-02-2016
Wordt voor gezorgd! Dank voor de tip!

Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 13-02-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.