Holland: Natuur in de Delta
Van de makers van de succesvolle natuurfilm ‘De Nieuwe Wildernis’ is in september 2015 het tweede deel van de trilogie over kenmerkende aspecten van onze natuur in première gegaan. ‘Holland: Natuur in de Delta’ is een lofzang op het Nederlandse kustgebied, de rivieren en de bijbehorende rijke natuur. De film met unieke beelden van het dierenleven in watergebieden was meteen in 150 bioscopen te zien. Een herontdekking van Nederland.
De Nieuwe Wildernis
In september 2013 is in de Nederlandse bioscopen de natuurfilm ‘De Nieuwe Wildernis’ over de Oostvaardersplassen in Flevoland in première gegaan. EMS Films, de producent van de film, had van Staatsbosbeheer toestemming gekregen om gedurende alle jaargetijden opnames in dit jonge natuurgebied te maken. De film trok 750.000 bezoekers naar de bioscoop, een ongekend aantal voor een natuurfilm. ‘De Nieuwe Wildernis’ kreeg vervolgens begin 2014 een Rembrandt Award voor de beste Nederlandse film en later dat jaar de Gouden Kalf Publieksprijs.
Holland: Natuur in de Delta
Op maandag 21 september 2015 is het tweede deel over de Nederlandse natuur, ‘Holland: Natuur in de Delta’, in wereldpremière gegaan in de Utrechtse bioscoop Cinemec. Aansluitend was de film vanaf 24 september in bijna 150 bioscopen te zien.
Het stekelbaarsje en het pimpernelblauwtje
‘Holland: Natuur in de Delta’ geeft een beeld van de natuur in het Nederlandse rivieren- en kustgebied. De natuur, het landschap, het water en de rol die de mens daarin heeft gespeeld worden op indrukwekkende wijze in beeld gebracht. De film wordt gezien door de ogen van een vijftal dieren. Deze ‘hoofdrolspelers’ zijn:
- de zeearend;
- het stekelbaarsje;
- de bever;
- het pimpernelblauwtje;
- de haas.
De hoofdrolspelers uit de film
De zeearend is lange tijd afwezig geweest in Nederland maar wordt de laatste jaren weer waargenomen in onder andere de Biesbosch. De bever is net als de mens een dammenbouwer en geulengraver. Het pimpernelblauwtje is een in onze streken zeldzame vlinder die nagenoeg alleen in het natuurgebied De Moerputten ten westen van ’s-Hertogenbosch voorkomt waar tevens de pimpernelplant groeit. De haas is een echte overlever die met gemak een snelheid van 60 kilometer per uur haalt.
Filmlocaties
De film is voor een deel opgenomen in oerreservaat De Blauwe Kamer. Dit natuurgebied ligt aan de noordelijke oever van de Nederrijn tussen de plaatsen Rhenen en Wageningen. De Blauwe Kamer maakt onderdeel uit van een planmatig netwerk van bestaande en nieuwe Nederlandse natuurgebieden. De bedoeling is om de grote verscheidenheid aan dierenleven in deze natuurgebieden in stand te houden. Andere locaties waarop is gefilmd zijn de Biesbosch en het natuurgebied Het Schuitwater in Noord-Limburg. Op laatstgenoemde locaties zijn veel bevers te vinden.
Plaatsen met een bioscoop
met Dolby Atmos
300 uur materiaal en 600 draaidagen
Aan het maken van de opnames van de film hebben vijftien cameraploegen meegewerkt die gezamenlijk meer dan 300 uur aan materiaal hebben opgeleverd. Voor het filmen van dieren moet je enorm veel geduld hebben, getuige de meer dan 600 draaidagen die zijn gemaakt.
Dolby Atmos
Aan het geluid bij de film is bijzondere aandacht besteed. ‘Holland: Natuur in de Delta’ is de eerste Nederlandse film waarbij gebruik is gemaakt van Dolby Atmos, het zogeheten surround sound systeem. Met deze techniek wordt geprobeerd het geluid driedimensionaal weer te geven; het geluid komt uit alle richtingen. De Amerikaanse animatiefilm ‘Brave’ heeft met deze geavanceerde weergavetechniek in 2012 de primeur. Overigens beschikken in augustus 2015 slechts zeven Nederlandse bioscoopzalen over dit geluidssysteem, dit zijn de JT Bioscopen in Eindhoven, Hilversum, Hoogeveen, Hoorn, Kerkrade, Vlaardingen en Cinema Gouda.
Partnerschap
Uitzonderlijk aan het project is het partnerschap met de grote natuurorganisaties:
- het Wereld Natuur Fonds;
- de Vereniging Natuurmonumenten;
- het IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid);
- de12Landschappen (samenwerkingsverband van de provinciale landschappen);
- SBB (Staatsbosbeheer, bos- en natuurbeheerder van de Nederlandse staat);
- de Unie van Waterschappen; en
- het Ministerie van Verkeer en Waterstaat.
Muziek
De Nederlandse zanger Waylon is tijdens de aftiteling te horen met
I am the water, het bij de film behorende titelnummer. Tijdens de première in Utrecht op 21 september heeft Waylon het nummer live gezongen. De muziek in de film door het Metropole Orkest is gecomponeerd door Bob Zimmerman. Andere bekende Nederlanders die aan de film hebben meegewerkt zijn Bram van der Vlugt en Carice van Houten die beiden verantwoordelijk zijn voor de stemmen.
‘Nederland is de monding van machtige rivieren, zij stromen door ons land naar het laagste punt, de zee. Bij de zee ontmoeten ze de dagelijkse getijden en spannen ze samen om een dynamische wereld te scheppen’.
Ignas van Schaick, producent ‘Holland: Natuur in de Delta’