recensie

Recensie 'The Danish Girl'

Recensie 'The Danish Girl' Kopenhagen, 1926. Een jong kunstenaarskoppel is te zien op een tentoonstelling. Het publiek is lovend over de kunstwerken. Aan de vrouw van de exposant wordt gevraagd of ze niet ontzettend trots is op haar man. Wat ditzelfde publiek zich niet realiseert, is dat dezelfde vrouw weliswaar heel enthousiast is over de kunstwerken van haar man, maar op zeer korte termijn niet zo gelukkig zal zijn met een andere kant van hem: zijn alter ego Lilli, dat hij steeds meer als zijn eigen identiteit ervaart. 'The Danish Girl' vertelt het verhaal van een man die zich een vrouw voelt, in de tijd dat zelfs homoseksualiteit nog als een psychische ziekte werd beschouwd.

Algemene informatie

  • Titel: The Danish Girl
  • Hoofdrol: Eddie Redmayne
  • Belangrijkste bijfiguren: Alicia Vikander, Sebastian Koch
  • Regisseur: Tom Hooper
  • Release: 14 januari 2016

Acteurs en regisseur

Eddie Redmayne

Eddie Redmayne is geboren op 6 januari 1982 in Londen, Engeland. Hij studeerde kunsthistorie aan het Trinity College in Cambridge. In zijn tienerjaren deed hij daarnaast modellenwerk. Het eerste professionele toneelstuk waar hij in meedeed was Twelfth Night, hij speelde de rol van Viola. Bekende films waar hij in speelde, waren onder andere 'The Good Shepherd' en 'The Theory of Everything'.

Alicia Vikander

Alicia Vikander werd geboren in 1988 in Göteborg, Zweden. Zij is naast actrice, ook danseres. Zij begon met spelen in toneelproducties op haar zevende. In het begin van haar professionele carrière was zij vooral te zien in Zweedse tv-series en korte films. Tegenwoordig is zij ook te zien in Engelstalige films. Voorbeelden hiervan zijn 'Son of a Gun', 'Ex Machina' en 'The Man from U.N.C.L.E.'

Sebastian Koch

Sebastian Koch is een Duitse acteur en wordt gezien als één van Duitslands meest succesvolle. In eerste instantie wilde Koch graag muzikant worden, maar in de late jaren 70 inspireerde een Stuttgart theaterproductie hem om toch voor een carrière als acteur te gaan. In 1985 studeerde hij af aan aan de 'Otto Falckenberg School of Acting' in München. In 1986 debuteerde hij in de televisieserie 'Tatort', waar hij de rol van commissaris Helmut Fischer vertolkte. In Nederland is hij daarnaast vooral bekend geworden toen hij in de film 'Zwartboek' de tegenspeler van Carice van Houten was.

Tom Hooper

Tom Hooper werd geboren op 5 oktober 1972 in Londen, Engeland. Op zijn dertiende begon hij met het maken van korte films. Zijn eerste professionele productie, 'Painted Faces', werd uitgezonden in 1992. In de eerste jaren van de 21e eeuw regisseerde hij grote Britse kostuumdrama's als 'Love in a Cold Climate' en 'Daniel Deronda'. Ook was hij de regisseur van onder andere 'The King's speech' en 'Les Misérables'.

Het verhaal

Einar en Gerda Wegener zijn een gelukkig getrouwd stel. Ze hebben elkaar leren kennen op de kunstacademie, destijds in de rol leraar-leerling. Einar schildert voornamelijk landschappen, Gerda richt zich voornamelijk op portretten. Tijdens het schilderen van één van deze portretten, is de danseres die model staat (Ulla) niet aanwezig, waarop Gerda aan Einar vraagt of hij de schoenen en tutu aan wil trekken om model te staan. Wanneer Ulla vervolgens binnenkomt en Einar ziet, noemt ze hem Lili. Dit is het moment dat er een alter ego geboren wordt, dat een steeds grotere rol in Einars leven begint te spelen. Wat begint als een grap met het aantrekken van een jurk onder de kleren en het als vrouw gekleed naar het bal gaan, leidt tot grote identiteitsverwarring en diepe ongelukkigheid en eindigt uiteindelijk in een geslachtsveranderende operatie. De kijker volgt de vele pieken en dalen die zowel in de relatie, als in de gemoedstoestand van Einar/Lili plaatsvinden. Van de momenten waarop Lili zich ongegeneerd in vrouwenkleding kan bewegen, tot de momenten waarop zij moet vluchten omdat ze dreigt in een gesticht opgesloten te worden.

Gebaseerd op een waargebeurd verhaal

Het verhaal van deze film is gebaseerd op het boek 'The Danish Girl', dat in grote lijnen overeenkomt met de originele biografie 'Man into Woman', die voor het eerst verscheen in 1933. Wat vooral opvalt, is dat het verhaal sterk ingekort is: de relatie die Lili na Gerda had komt er niet in voor, evenals dat zij vier geslachtsoperaties onderging, in plaats van twee.

Mijn mening

Ondanks het enigszins ingekorte verhaal, geeft deze film een prachtige inkijk in het leven van een transgender in de jaren 30. Doordat ook de onzekerheden, verwarringen en worstelingen duidelijk in beeld gebracht worden, kan de kijker zich beter een voorstelling maken van het heftige proces waar een transgender doorheen moet. De intieme beelden maken van de film een echte tranentrekker. Wat een extra dimensie aan deze film geeft, is dat het onderwerp anno 2016 nog steeds relevant is, aangezien er binnen de maatschappij nog veel onwetendheid over bestaat.
© 2016 - 2025 Bo1995, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kenmerken van een RecensieHet schrijven van een recensie is vereist op bijna alle middelbare scholen. Bij het vak Nederlands wordt hier vaak veel…
Ziekte van Wegener: Symptomen, oorzaken en behandelingDe Ziekte van Wegener is een auto-immuunziekte, waarbij er in het gehele lichaam ontstekingen ontstaan. Longen, gewricht…
Stevie Wonder, Original Musiquarium IrecensieStevie Wonder, Original Musiquarium IStevie Wonders fameuze platenmaatschappij Motown kwam in 1982 met het verzamelalbum Original Musiquarium I . Oorspronkel…
Anouk - Hotel New York (recensie cd met o.a. Lost)recensieAnouk - Hotel New York (recensie cd met o.a. Lost)Hotel New York kwam uit in 2004 en was een groot succes. Vooral de nummers ‘Girl' (girl, girl) en 'Lost' waren een grote…

Filmrecensie "Publieke Werken"recensieFilmrecensie "Publieke Werken"In december 2015 wordt de Nederlandse film "Publieke Werken" voor het eerst aan het bioscooppubliek vertoond. Het is de…
Netflix, Videoland of juist HBO?Met ruim 70 miljoen gebruikers wereldwijd (februari 2016) is Netflix een zeer grote video streamingsdienst. Er zijn echt…
Bronnen en referenties
  • http://www.encyclo.nl/begrip/EXPOSANT
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lili_Elbe
  • https://www.pathe.nl/film/21051/the-danish-girl
  • http://www.imdb.com/name/nm1519666/bio?ref_=nm_ov_bio_sm
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Alicia_Vikander
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Alicia_Vikander
  • http://www.imdb.com/name/nm0462407/bio
  • http://www.showbiznewz.nl/profiel/sebastiankoch.html
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Tom_Hooper
  • http://www.worldcat.org/title/man-into-woman-an-authentic-record-of-a-change-of-sex/oclc/3336863?lang=nl
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Lili_Elbe
  • http://www.cineversailles.be/the-danish-girl/
Bo1995 (51 artikelen)
Gepubliceerd: 08-02-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.