recensie

Franse film: Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu?

Franse film: Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu? "Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu?" is een Franse komedie uit 2014. De familie Verneuil is een welgestelde, klassiek Franse familie met vier dochters. De Verneuils wonen op een ruim landgoed in Chinon in de Franse Loirestreek. Ze hebben alles om gelukkig te zijn en toch zijn vader en moeder Verneuil niet echt happy. Hun drie oudste dochters zijn getrouwd met een jood, een moslim en een boeddhist. Wanneer de jongste dochter thuiskomt met de mededeling dat ze gaat trouwen met een katholiek die Charles heet, zijn de ouders in de wolken. Hun geluk zal echter van korte duur zijn...

Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu?: korte inhoud

De familie Verneuil is een welgestelde, katholieke, ietwat burgerlijke familie die op een enorm landgoed in Chinon woont, in de Franse Loirestreek. Ze hebben ogenschijnlijk alles om gelukkig te zijn. Toch zijn vader en moeder Verneuil het niet. Drie van hun vier dochters zijn gehuwd met een vreemdeling, elk met een andere geloofsovertuiging. Isabelle is getrouwd met Rachid Benassem, een Algerijnse moslim, Odile is getrouwd met David Benichou, een jood en Ségolène is getrouwd met Chao Ling, een boeddhistische Aziaat. Telkens wanneer er familiefeestjes zijn, is er ruzie. Tussen de dochters en hun ouders enerzijds en tussen de schoonzonen onderling anderzijds. Na elkaar lange tijd niet meer gezien te hebben, is moeder Marie depressief. Moeder Verneuil besluit haar trots opzij te zetten en haar familie toch nog eens samen te brengen voor kerst. Tot ieders verbazing wordt het een groot succes! Iedereen komt met mekaar overeen en er wordt heel wat afgelachen. Kers op de taart: de jongste dochter kondigt haar huwelijk aan met Charles, katholiek en acteur. Vader en moeder Verneuil zijn in de wolken! Eindelijk een goede katholiek in de familie. Moeder Verneuil haast zich naar de kerk om het de priester te vertellen en om regelingen te treffen voor het huwelijk. Maar hun jongste spruit heeft hen niet alles verteld . Wanneer uitkomt wie Charles eigenlijk is, beginnen de problemen pas echt!

Cast en technische gegevens

Regisseurs

Voor de cast van "Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu?" koos de regisseur Philippe de Chauveron opzettelijk voor weinig bekende acteurs en actrices. Deze film is zijn vijfde film. Hij werd vooral bekend door de films "L'élève Ducobu" en "Les vacances de Ducobu". Ducobu is eigenlijk een strippersonage. Philippe de Chauveron schreef het script van "Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu?" in samenwerking met Guy Laurent. Na deze film volgde nog "Débarquement immédiat", waarin een illegaal het land wordt uitgezet. In deze film spelen twee acteurs die ook in "Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu?" te zien waren: Ary Abittan (de jood) en Medi Sadoun (de moslim).

Acteurs en actrices

De acteurs werden uit de theaterwereld geplukt, de actrices uit de filmwereld. Alle acht hadden ze minder dan zes jaar ervaring. Alleen vader en moeder Verneuil zijn oude bekenden van de Franse cinema. Zij speelden zelfs al eens samen in 2001, in "Astérix et Obélix: Mission Cléopâtre". In die film hadden ze echter geen enkele gemeenschappelijke scene, terwijl ze nu een getrouwd koppel spelen. Een overzicht van de belangrijkste personages:
 • Christian Clavier: Claude Verneuil
 • Chantal Lauby: Marie Verneuil
 • Ary Abittan: David Benichou
 • Medi Sadoun: Rachid Benassem
 • Frédéric Chau: Chao Ling
 • Noom Diawara: Charles Koffi
 • Frédérique Bel: Isabelle Verneuil, getrouwd met Rachid Benassem
 • Julia Piaton: Odile Verneuil, getrouwd met David Benichou
 • Emilie Caen: Ségolène Verneuil getrouwd met Chao Ling
 • Élodie Fontan: Laure Verneuil
 • Pascal N'Zonzi: André Koffi, de vader van Charles
 • Salimata Kamate: Madeleine Koffi, de moeder van Charles
 • Tatiana Rojo: Viviane Koffi, de zus van Charles

Technische gegevens

 • Titel: Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu?
 • Land van herkomst: Frankrijk
 • Datum uitgifte: 16 april 2014
 • Duur: 1 u 37 of 97 minuten
 • Genre: Komedie
 • Kostprijs: 13 miljoen
 • Nummer 1 Box-Office in Frankrijk in 2014
 • Totale inkomsten: 174 miljoen
 • DVD en Blu-Ray: 24 september 2014

Locaties waar werd gedraaid

Hoewel de film verondersteld wordt zich in Chinon af te spelen, werd er grotendeels gedraaid in Parijs en omgeving: Colombes, Bobigny, Saint-Maur-des-Fossés. Ook in Normandië werd gedraaid en in Abidjan (Ivoorkust). Van Chinon zie je alleen het kasteel van Chinon en een wijngaard. Deze beelden werden genomen op 10 december 2013.

Weetjes over de film

De film was zo'n succes dat hij ook in Amerika zou uitkomen, onder de titel "Serial (Bad) weddings". Het mocht niet zo zijn want de Amerikanen vonden hem uiteindelijk te racistisch. Er zal een nieuwe, opgekuiste Amerikaanse versie worden gedraaid. Ook in Engeland kan de film niet echt door de beugel en werd hij om dezelfde reden geweigerd.

Kritieken

Van de officiële critici kreeg de film positief commentaar. Vijf sterren van Le Parisien en Metro, vier van Le Journal du Dimanche. Het gewone volk is verdeeld. Sommige mensen vinden hem geweldig, anderen vonden het maar een slappe komedie, veel minder dan "Bienvenue chez les Ch'tis" of "Intouchables".

Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu?

Zachtjes voortkabbelend verhaal

Toegegeven, "Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu?" is geen "Bienvenue chez les Ch'tis". Daarvoor mist het de pit en het meeslepende verhaal van de film van Dany Boon. Maar het is een goede Franse komedie waar je toch een paar maal goed mee kan lachen en waar je eens lekker bij kan ontspannen. Het verhaal kabbelt rustig verder, zonder noemenswaardige hoogtepunten of grote verrassingen.

Racistisch?

Is "Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu?" racistisch? Neen, niet echt. Hooguit een opsomming van (flauwe) mopjes over joden, moslims en Aziaten. Niet alleen door de "goede" katholieken ten beste gegeven, maar ook door de schoonzonen onderling. Maar het blijft allemaal heel braaf. Een ontroerend moment volgt wanneer alle schoonzonen samen de Marseillaise zingen en blijkt dat ze de tekst zelfs beter kennen dan papa Verneuil zelf. Later in de film zijn er de overdreven reacties van vader Verneuil en de papa van Charles. Beide heren spelen hun rol erg overtuigend en vooral de papa van Charles gebruikt hiervoor een hilarische mimiek. En uiteindelijk is het eind goed, al goed. Of hoe iedereen met iedereen kan overeenkomen wanneer iedereen een beetje water in zijn wijn doet en de andere in zijn waardigheid laat. Eigenlijk onbegrijpelijk waarom de film werd geweigerd door de Amerikanen. Maar daar is het dan ook "not done" om met moslims, joden, Aziaten en zwarten te lachen.

Perfect geïntegreerde vreemdelingen

Feit is dat de personages dan ook weer geen radicale typetjes zijn. Het zijn perfect aangepaste vreemdelingen met elk een goede baan. Dat is dan weer het verschil met "Intouchables" waar de vreemdeling een personage met een verleden is. En dat maakt het verhaal van "Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu?" ook weer braver en vlakker.

Acteurprestaties

De acteurs en actrices, hoewel niet echt bekend, doen het allemaal prima en komen zeer geloofwaardig over. Vooral de overgevoelige, op het randje van depressieve Ségolène wordt voortreffelijk gespeeld. De mannen moesten vaak improviseren tijdens de opnames. Dat deden ze zo goed, dat de scenes vaak in één take werden ingeblikt.

Samenvattend

"Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu?" is geen echte topper, maar er zijn zeker slechtere en flauwere Franse komedies. Een film om eens lekker voor in de zetel te kruipen en die best meevalt wanneer je geen al te hoge verwachtingen hebt.
© 2016 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Filmrecensie: La Vache et le Prisonnier met FernandelrecensieFilmrecensie: La Vache et le Prisonnier met FernandelEen man en een koe, op weg van Duitsland naar Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met in de hoofdrol de Franse act…
Franse film: Un plan parfait van Pascal Chaumeil met D. BoonrecensieFranse film: Un plan parfait van Pascal Chaumeil met D. BoonHet thema van de Franse comedie 'Un plan parfait' is een vloek op een familie en meer bepaald op het eerste huwelijk van…
Is water een geschikt oplosmiddel voor alle stoffen?Dit is een scheikundige proef om te onderzoeken of water een geschikt oplosmiddel is voor alle stoffen. Deze proef is ge…
Filmrecensie PremonitionrecensieFilmrecensie PremonitionEen uit 2007 afkomstige thriller van de hand van regisseur Mennan Yapo, een Duitser van Turkse afkomst, met in de hoofdr…

The Conjuring 2: The Enfield PoltergeistThe Conjuring 2: The Enfield PoltergeistThe Conjuring 2: The Enfield Poltergeist is spannend, eng, intrigerend en houdt je aandacht van het begin tot aan het ei…
Beat Bugs: Beatles voor kinderen in Netflix tekenfilmserieBeat Bugs: Beatles voor kinderen in Netflix tekenfilmserieBeat Bugs is een tekenfilmserie die kinderen kennis laat maken met de muziek en liedjes van The Beatles. Beat Bugs wordt…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: WireLizard, Flickr (CC BY-2.0)
 • www.imdb.com/title/tt2800240
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Serial_(Bad)_Weddings
 • https://fr.wikipedia.org/wiki/Qu%27est-ce_qu%27on_a_fait_au_Bon_Dieu_%3F
 • http://www.allocine.fr/film/fichefilm-222259/secrets-tournage/
Mapa (704 artikelen)
Gepubliceerd: 31-08-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.