The Conjuring 2: The Enfield Poltergeist

The Conjuring 2: The Enfield Poltergeist The Conjuring 2: The Enfield Poltergeist is spannend, eng, intrigerend en houdt je aandacht van het begin tot aan het einde vast. Een alleenstaande moeder en haar vier kinderen gaan in een rijtjeshuis in Enfield, Engeland wonen. Op het eerste gezicht lijkt het een standaard huis net als alle andere huizen in de straat, maar al snel merken ze dat er iets mis is met dit huis. De dochter Janet krijgt het meeste te verduren en al snel worden Ed en Lorraine Warren ingeschakeld. Zouden Ed en Lorraine het weer kunnen oplossen of zijn ze te wantrouwig geworden ondertussen?
James Wan / Bron: Gage Skidmore, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)James Wan / Bron: Gage Skidmore, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Filmgegevens

 • Regisseur: James Wan
 • Producent: Rob Cowan, James Wan en Peter Safran
 • Première: 9 juni 2016
 • Genre: Horror
 • Speelduur: 134 minuten
 • Taal: Engels
 • Distributeur: Warner Bros. Pictures

Het verhaal van de film The Conjuring 2: The Enfield Poltergeis'

Dit vervolg op The Conjuring uit 2013 sluit er mooi op aan, maar het is niet nodig om het eerste deel gezien te hebben. Het gezin waar het om draait, betreft de alleenstaande moeder Peggy Hodgson en haar vier kinderen Janet, Margaret, Billy en Johnny. Ze gaan in een rijtjeswoning in Enfield wonen en hopen daar gelukkig te worden. Al snel merken ze echter de aanwezigheid van een overleden, oude man op, waar de dochter, Janet het heftigste op reageert.

Ed en Lorraine Warren

Ed en Lorraine worden weer opgetrommeld en Ed voert al snel een gesprek met de geest van de oude man Bill Wilkins. Het gesprek verloopt via de dochter Janet, waarbij duidelijk te horen is dat er met een lagere stem gesproken wordt. In de film laten ze ook zien hoe de meubels regelmatig verschuiven door een onzichtbare kracht en Janet wordt regelmatig op een andere plek wakker. Een opvallende scène uit de film laat zien hoe Janet midden in de nacht uit haar bed wordt opgetild en de kamer door zweeft.

Demon Valak

Lorraine ontdekt het echte kwaad achter alle klopgeestactiviteiten en de bezetenheid van Janet. Het echte gevaar zit hem niet in de geesten, maar in de demon hierachter. De geesten die er zijn, worden beheerst door de demon Valak, die de geesten tegenhoudt om naar het licht te gaan. De demon Valak kan in diverse gedaantes verschijnen en in de film komt deze in twee verschijningen naar voren, waarbij alle gedaantes logischerwijze gericht zijn op de angsten van de getroffen personen. De meest opvallende verschijning is als non, maar ook het denkbeeldige figuurtje van het kinderliedje The Crooked Man krijgt een griezelig uiterlijk van Valak.

De macht van de demonen

De dochter Janet voert opdrachten uit onder invloed van de demon, die in het huis aanwezig is. Ed en Lorraine Warren zijn hier duidelijk al een stuk verder in hun werk, waardoor ze tevens in aanraking zijn gekomen met veel sceptici. Hierdoor zijn ze wantrouwiger geworden en daar maakt de demon dankbaar gebruik van. Dat maakt dan ook dat ze het op een bepaald punt willen opgeven. De demon heeft in deze film veel macht, waardoor het niet alleen de geesten zijn die je de stuipen op het lijf jagen. Sterker nog, de geesten zijn zelf ook bang voor de demon. Lorraine heeft daar bovenop ook nog eens visioenen over een fatale afloop voor haar geliefde Ed, dat zorgt voor een romantisch liefdesverhaal in de film.

The Demon Nun

Een van de verschijningen die later door Lorraine als demon wordt herkend is de demon als een non. Haar beeltenis wordt door Ed vastgelegd op een schilderij om de beelden uit zijn hoofd te krijgen, Lorraine herkent de demon meteen. De non gaat al snel rondspoken, niet alleen door het huis van de getroffen familie, maar ook bij Ed en Lorraine thuis. Lorraine krijgt voorspellende dromen en doet haar best om alle tekens die ze krijgt te begrijpen, maar vreest ondertussen voor het ergste. In een spin-off van The Conjuring 2 krijgt 'the demon nun' meer verhaal.

The Crooked Man

Een muziekdoosje met een liedje erachter verandert in een demonisch onderdeel. Het muziekdoosje is van het jongste zoontje Billy en het moet aangedraaid worden om te werken. Hij krijgt de schrik van zijn leven, wanneer hij in de nacht het doosje hoort afgaan vanuit een lege speeltent. The Crooked Man gaat over een lange, kromme man, die vanwege zijn veel te lange lengte en zijn verkeerde houding krom loopt. The Crooked Man is van oorsprong niet bedoeld om eng te zijn, maar wordt tot leven gewekt door Valak om de hoofdrolspelers de stuipen op het lijf te jagen. Wanneer het gezin namelijk bescherming zoekt bij de buren voor de nacht verschijnt The Crooked Man op een griezelige manier.

Het kinderliedje The Crooked Man

There was a crooked man, and he walked a crooked mile.
He found a crooked sixpence upon a crooked stile.
He bought a crooked cat, which caught a crooked mouse,
And they all lived together in a little crooked house.

Het echte verhaal van The Enfield Poltergeist

De film is gebaseerd op een waar verhaal. Van 1977 tot en met 1979 werd er veel klopgeestactiviteit waargenomen in het huis te Brimsdown in de Greenstreet te Enfield, Engeland. Het grootste deel van de activiteiten betrof vooral de dochter Janet Hodgson, zij leek al vanaf de eerste dag symptomen van bezetenheid te vertonen. Vaak werden Janet en haar zus midden in de nacht wakker van klopgeluiden tegen de deur. De moeder kwam dan kijken en zag meubels door de kamers schuiven, wanneer ze de meubels terug wou schuiven ging dat niet. Het kwam regelmatig voor, dat alleen Janet wakker werd en ze haar zus er doorheen zag slapen terwijl ze harde geluiden hoorde, zoals op gebonk op de deur.

Bekendheid

De politie werd al snel ingeschakeld en was zelf getuige van een schuifelende stoel in het huis, maar kon ze niet verder helpen. Het meest opvallende aan deze zaak is dat niet alleen agenten, maar tevens buren en journalisten getuige waren van de onverklaarbare verschijningen en gebeurtenissen. De zaak ging al vrij snel de media in, waarna reporters opnameapparatuur in de kamer van Janet installeerden. Hier kwamen merkwaardige foto's uit, waarop bijvoorbeeld te zien is hoe Janet door de kamer zweefde. Janet vertelde 25 jaar na het hele gebeuren, dat het voelde alsof koude handen haar met een ongelooflijke kracht uit haar bed trokken.

Lorraine Warren / Bron: Gage Skidmore, Flickr (CC BY-SA-2.0)Lorraine Warren / Bron: Gage Skidmore, Flickr (CC BY-SA-2.0)
Ed en Lorraine Warren komen helpen
De familie wist niet meer wat ze moesten doen, zomaar verhuizen zat er financieel gezien namelijk niet in. De Enfield-zaak is waarschijnlijk een van meest vastgelegde poltergeistervaringen ooit. Mede hierdoor waren Ed en Lorraine nogal wantrouwig in het begin, door de media-aandacht leek het namelijk alsof de familie Hodgson alleen maar op aandacht uit was. Nadat Ed en Lorraine klaar waren, werd het huis rustiger en kon de familie er nog lang blijven wonen. De moeder Peggy is zelfs uiteindelijk op oudere leeftijd overleden in dezelfde schommelstoel, waar Bill Wilkins in overleden was.

Media

Jaren later werd Janet Hodgson nogmaals geïnterviewd over hoe ze de tijd heeft ervaren en daarin vertelde ze, dat het voelde alsof de aanwezigheid in het huis vanaf de eerste dag energie aan haar onttrok. Zelfs tot op de dag van vandaag heeft ze nog het gevoel dat er altijd iets bij haar is gebleven. Tijdens het draaien van de film in de bioscoop kwamen er al snel verhalen in de media van mensen die na of tijdens het kijken van de film last kregen van rare fenomenen.

Man overlijdt na het kijken van The Conjuring 2

Een Indiase man is gestorven na het kijken van de film. Gedurende de film kreeg hij last van zijn borst, viel flauw en overleed al snel daarna in het ziekenhuis. Het mysterie groeide nog meer, toen later ook nog eens het lichaam van de man verdwenen leek te zijn. Vermoedelijk heeft zijn familie het lichaam opgeëist, om het vervolgens op een rituele manier te begraven.

Kruis op spiegel

In de Aziatische media kwam een verhaal naar voren over een stel dat in een hotelkamer verbleef na het zien van de film The Conjuring 2. Bij het poetsen van haar tanden merkte de vrouw een kruis op de spiegel op en ze verdacht logischerwijs meteen haar vriend daarvan. Haar vriend verdacht op zijn beurt haar ervan een grapje te maken, aangezien hij zelf van niks wist. Het kruis droop zelfs nog na, waardoor het niet lang geleden gemaakt kon zijn. Ze zijn verhuisd naar een andere kamer zonder dat ze het mysterie konden ontrafelen.
© 2016 - 2023 B3th, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
The Conjuring: horrorfilm gebaseerd op waargebeurde feitenThe Conjuring: horrorfilm gebaseerd op waargebeurde feitenDe film 'The Conjuring' kan kippenvel op je armen tevoorschijn toveren. Een echte horrorfilm zoals die bedoeld is en de…
Janet: geheimzinnige Amerikaanse luchtvaartmaatschappijJanet: geheimzinnige Amerikaanse luchtvaartmaatschappijJanet is het call sign van een vloot die gebruikt wordt om personeel en contractanten van de Amerikaanse luchtmacht te v…
Films over geestenGeesten zijn al sinds de oudheid vaak het onderwerp van verhalen en mythen. Met de komst van de film is dit niet verande…
Boekrecensie: De Groote Zijderoute, Marc HelsenrecensieBoekrecensie: De Groote Zijderoute, Marc HelsenEen turf van een boek dat de reis van Marc Helsen beschrijft van Londen naar China, Marco Polo achterna. In het tweede d…

Herman Koch - Het diner: verfilmingen en vertalingenHerman Koch - Het diner: verfilmingen en vertalingenVan Herman Koch verschijnt in 2009 de roman ‘Het diner’. Mede dankzij een uitgebreide marketingcampagne van uitgeverij A…
Franse film: Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu?recensieFranse film: Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu?"Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu?" is een Franse komedie uit 2014. De familie Verneuil is een welgestelde, klassiek F…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: MOH PHO, Flickr (CC BY-2.0)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Conjuring_2
 • http://www.filmtotaal.nl/film.php?id=25044
 • http://www.metronieuws.nl/xl/raar/2016/06/man-die-overleed-tijdens-conjuring-2-nu-ook-vermist
 • http://www.hln.be/hln/nl/945/Film/article/detail/2751432/2016/06/19/Man-sterft-terwijl-hij-horrorfilm-bekijkt-maar-het-wordt-nog-akeliger.dhtml
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Enfield_Poltergeist
 • http://www.telegraph.co.uk/films/2016/06/13/the-conjuring-2-what-really-happened-during-the-enfield-haunting/
 • https://www.youtube.com/watch?v=_OY8CAVNAnA
 • http://villains.wikia.com/wiki/Valak
 • http://www.humo.be/tv-tips/25886/koppen-interview-met-de-klopgeest
 • http://www.veronicamagazine.nl/nieuws/9627-the-conjuring-2-krijgt-een-spin-off
 • http://www.historyvshollywood.com/reelfaces/conjuring-2-enfield-poltergeist/
 • Afbeelding bron 1: Gage Skidmore, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Gage Skidmore, Flickr (CC BY-SA-2.0)
B3th (25 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.