The Conjuring: horrorfilm gebaseerd op waargebeurde feiten

The Conjuring: horrorfilm gebaseerd op waargebeurde feiten De film 'The Conjuring' kan kippenvel op je armen tevoorschijn toveren. Een echte horrorfilm zoals die bedoeld is en de film is ook nog eens op een waargebeurd verhaal gebaseerd. The Conjuring gaat over een stel dat samenwerkt als een duo dat spoken wegjaagt en een groot gezin dat zonder dit te weten in een spookhuis gaat wonen. Met al hun spaargeld in het huis kunnen ze er niet zomaar voor kiezen om weer weg te gaan, dus schakelen ze het duo in. Eerst lijkt dit het alleen maar erger te maken en er heerst zelfs de twijfel of ze er wel mee door moeten gaan.

Filmgegevens

 • Regisseur: James Wan
 • Producent: Rob Cowan, Tony deRosa-Grund en Peter Safran
 • Première: vijf september 2013
 • Genre: Horror
 • Speelduur: 112 minuten
 • Taal: Engels
 • Distributor: Warner Bros. Pictures

Het verhaal van The Conjuring

Roger, Carolyn en hun vijf dochters betrekken een mooi huis waar ze al hun spaargeld in hebben gestopt. Iedereen is blij met het nieuwe huis, voor zo'n groot gezin is het heerlijk dat er ook veel ruimte rondom het huis te vinden is. Het huis voldoet aan al hun facetten van een droomhuis, maar helaas lijkt hier al snel een einde aan te komen.

De familie Perron bestaat uit

 • vader Roger (Ron Livingston, The 5th Wave)
 • moeder Carolyn (Lili Taylor, The Haunting)
 • Andrea (Shanley Caswell, Snow White, A Deadly Summer)
 • Nancy (Hayley MCFarland, Fragments)
 • Christine (Joey King, Oz The Great Powerfull)
 • Cindy (Mackenzie Foy, The Twilight Saga: Breaking Dawn)
 • April (Kyla Deaver, The Candy Shop)

De eerste signalen

Al meteen wil de hond van de familie het huis onder geen voorwaarde betreden, dit is dan ook gelijk het eerste signaal dat er iets niet in orde is. Rustig aan ontdekken de familieleden allemaal telkens meer signalen die aantonen dat het huis met spoken, demonen of iets anders kwaadaardigs te maken heeft. De moeder krijgt last van blauwe plekken die zonder verklaarbare reden verschijnen, de jongste dochter vindt een muziekdoosje dat meer laat zien dan de bedoeling is en een van de oudere dochters ziet in de nacht iemand in haar kamer staan. Dat zijn nog maar een paar van de merkwaardige gebeurtenissen in het huis.

Hulp inschakelen

Aangezien de fenomenen in het huis van de familie Perron meer en meer uit de hand dreigen te lopen, smeekt de moeder het paranormaal onderzoekende duo Ed en Lorraine Warren om hun hulp. In eerste instantie lijkt het alsof het duo alleen kan vaststellen of er geesten of demonen aanwezig zijn, aangezien ze de kerk nodig hebben voor als er echt iets aan de hand is. Ze werken hiervoor dan ook nauw samen met de kerk, wat ook weer voor de nodige problemen zorgt. Dat leidt er dan toe dat Ed en Lorraine zelf meer actie gaan ondernemen.

Bron: VisitElPaso, Flickr (CC BY-2.0)Bron: VisitElPaso, Flickr (CC BY-2.0)

Het verhaal van Ed en Lorraine Warren

Ed (Patrick Wilson, Insidious) en Lorraine Warren (Vera Farminga, Bates Motel) zijn al jaren aan het werk als een paranormale onderzoekers. Ze noemen zichzelf ook wel demonologen. Met iedere zaak die ze behandelen, bouwen ze telkens meer bekendheid op. Lorraine heeft een paranormaal inzicht, waardoor ze meer kan voelen en zien en Ed zorgt voor de sceptische inbreng. Samen onderzoeken ze alles dat paranormaal is of kan zijn en hierbij houden ze zelfs een aparte verzameling van bovennatuurlijke voorwerpen bij die ze in een aparte kamer in hun eigen huis bewaren.

Het kleine spookmuseum

Een kamer inrichten met allerlei bezeten voorwerpen lijkt niet erg verstandig voor een duo met zoveel ervaring. Een van deze voorwerpen is de pop Annabelle, waarmee de film begint en zo wordt ook meteen het stel geïntroduceerd. Ze leggen uit dat spoken, demonen of andere bovennatuurlijke wezens bezit kunnen nemen van een voorwerp. Een voorwerp kan zelfs worden gebruikt om deze wezens in op te sluiten, zodat ze zo min mogelijk schade kunnen aanrichten. Een stelling die meteen in twijfel wordt getrokken, aangezien de pop Annabelle nogal actief bezig blijkt te zijn. Ed en Lorraine worden zelf ook regelmatig bedreigd door de geesten of demonen die ze proberen uit te drijven, waardoor zelfs hun dochter Judy (Sterling Jerins, World War Z) soms gevaar kan lopen.

Annabelle

Annabelle werd door een moeder aan haar dochter gegeven, haar dochter heette Donna en werkte als verpleegster. Al snel merkte ze dat de pop zichzelf begon te verplaatsen, iets wat telkens heftiger werd. Er kwam al snel een fenomeen bij, namelijk dat er berichten werden geschreven voor Donna en haar kamergenoten en de berichten leken van de pop te komen. Na het aantreffen van bloed op de handen van de pop vonden ze het genoeg geweest en contacteerden ze een medium. Zij vertelde een verhaal over een overleden meisje dat bezit heeft genomen van de pop, waardoor Donna uiteindelijk bij Lorraine en Ed Warren terechtkwam. Lorraine had meteen door dat er een slechte entiteit bezit van de pop had genomen en maar een doel in ogen had, alles verwoesten dat het tegenkwam.

Bron: 826 PARANORMAL, Flickr (CC BY-2.0)Bron: 826 PARANORMAL, Flickr (CC BY-2.0)

Exorcisme

Na een aanval van de pop werd er besloten om een exorcisme op de pop uit te voeren, waarna Ed en Lorraine haar mee naar huis namen en onderweg zelfs bijna een dodelijk ongeluk kregen. Thuis aangekomen hebben Ed en Lorraine de pop in heilig water ondergedompeld met de hoop haar onschadelijk te maken. Annabelle werd achter slot en grendel geplaatst, maar tot op de dag van vandaag wordt er nog beweerd dat Annabelle verschillende doodsoorzaken op haar geweten heeft. De exorcisme lijkt dan van weinig nut te zijn geweest of de exorcisme heeft een uitwerkingstijd. Van de pop Annabelle is er een spin-of gemaakt, maar in werkelijkheid heeft Annabelle een heel ander uiterlijk dan in de film wordt getoond. In de film wordt ze namelijk neergezet als een porseleinen pop, echter is ze in werkelijkheid eigenlijk een lappenpop met oranje touwtjeshaar.

Exorcisme op het huis

Het huis waar het om gaat in de film The Conjuring ligt in In Harrisvile, Amerika en en dit is zowel de hoofdstad van Pennsylvania als van Dauphin County. Ed Warren was nog niet bevoegd om een exorcisme uit te voeren, maar bij een groot, dreigend gevaar en het gebrek aan hulp van de kerk besloot hij hier toch mee door te gaan. Omdat het huis bezeten lijkt te zijn en Ed en Lorraine Warren heel goed weten dat geesten zich ook aan plekken kunnen hechten, besluit Ed eerst een exorcisme op het huis uit te voeren.

Exorcisme op de moeder

Al snel raakt de exorcisme meer gericht op de moeder van het gezin, omdat zij eveneens tekenen van bezetenheid vertoont. Op dat moment escaleert alles snel en wordt het zelfs op bepaalde momenten een beetje chaotisch. Het komt verwarrend over dat niet alleen het huis onderhevig is aan een exorcisme, maar ook de moeder. Op dit moment gebeurt er van alles door elkaar, omdat er van alle kanten verzet wordt gepleegd door de boosdoeners.

Het waargebeurde verhaal waar de film The Conjuring op gebaseerd is

Het huis, de familie Perron en het Warrenduo bestaan echt en het verhaal gaat dat op het huis vroeger door een heks een vloek zou zijn uitgesproken, waardoor iedereen die het huis en het land in zijn bezit krijgt hier onder zal lijden. De geesten van het huis kleven zich vast aan de eigenaars, waardoor vluchten geen zin heeft. Batsheba wordt aangewezen als de drijfveer achter de vloek van het huis, die na het uitspreken van de vloek zichzelf aan een boom in de tuin zou hebben opgehangen, in The Conjuring zit een kleine scene waarin er te zien is dat iemand levenloos aan de boom hangt.

Mary Eastey

Vroeger bij de heksenprocessen van Salem is een familielid van Batsheba, namelijk Mary Eastey omgebracht. In de tijd van deze heksenjachten in Salem werd Mary Eastey beschuldigd van hekserij. Alhoewel ze bij de eerste veroordeling meteen werd vrijgesproken, werd ze later toch opnieuw tot de dood veroordeeld. Die keer werd ze zelfs opgepakt, terwijl ze rustig in haar bed lag te slapen. Later is toch haar onschuld bewezen en haar familie werd financieel gecompenseerd voor de onterechte veroordeling. In de laatste minuten voordat ze haar leven moest inleveren, wenste ze dat de heksenjacht snel voorbij zal zijn en er geen onschuldige levens meer verspild zouden worden.

Batsheba

De echte Batsheba zou in 1812 geboren zijn en er werd aangenomen dat zij familie was van Mary Eastey. In 1863 trouwde ze en kreeg ze kinderen, haar eerste kind zou ze hebben opgeofferd aan Satan door een naald in het hoofdje te steken. Veel van haar kinderen overleden, maar dit was echter helemaal niet zo merkwaardig in die tijd. Veel kinderen haalden de volwassen leeftijd niet door allerlei kinderziektes. Hierover werd veel geroddeld, waardoor verhalen al snel hun eigen leven gingen leiden. Net als Mary Eastey is het de vraag of het hier niet alleen een wilde heksenjacht betrof. Wanneer er in de familie iemand beschuldigd werd van hekserij werden de rest van de familieleden namelijk ook al snel verdacht.

Boeken

Een van de dochters van de familie Perron heeft verschillende boeken geschreven over haar ervaringen in dit huis. Namelijk Andrea Perron, hierin beschrijft ze ook gebeurtenissen die niet in de film gebruikt voorkomen. Volgens haar waren veel van hun ervaringen namelijk veel te gruwelijk om op het witte scherm getoond te worden. In tegenstelling tot de film waar het geheel zich in een paar weken afspeelde, duurde het in werkelijkheid zeker tien jaar. Andrea Perron heeft hierover drie boeken geschreven, namelijk twee delen van House of Darkness, House of light en het derde deel The demonologist; The extraordinary career of Ed en Lorraine Warren.
© 2016 - 2024 B3th, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
The Conjuring 2: The Enfield PoltergeistThe Conjuring 2: The Enfield PoltergeistThe Conjuring 2: The Enfield Poltergeist is spannend, eng, intrigerend en houdt je aandacht van het begin tot aan het ei…
Hydrangea arborescens AnnabelleHydrangea arborescens AnnabelleHydrangea Annabelle is een zeer populaire Hortensia soort, vanwege de zeer rijke en langdurige bloei met grote bolvormig…
De kracht van Aziatische horrorfilmsLang niet iedereen houdt van horror. Wanneer je er wel van houdt, is het een aanrader je eens te verdiepen in Aziatische…
Leuke weetjes - Spoken en geestenLeuke weetjes - Spoken en geestenWat is het verschil tussen spoken en geesten? Hoe kan je weten of een spook of geest echt is of niet? Hoe moet je een sp…

A.F.Th. van der Heijden: Tonio – van boek naar filmA.F.Th. van der Heijden: Tonio – van boek naar filmA.F.Th. van der Heijden schrijft de roman ‘Tonio’ na het overlijden in 2010 van zijn 21-jarige zoon Tonio als gevolg van…
Allegiant (The Divergent-filmserie deel 3): filmrecensierecensieAllegiant (The Divergent-filmserie deel 3): filmrecensieDe 'Divergent'-films zijn gebaseerd op de romans van de Amerikaanse auteur Veronica Roth, geboren op 18 augustus 1988 in…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Sudeep1106, Flickr (CC BY-2.0)
 • http://altereddimensions.net/2013/harrisville-haunting-perron-warren-family-conjuring-movie
 • https://www.google.nl/search?q=Harrisville&oq=Harrisville&aqs=chrome..69i57&sourceid=chrome&ie=UTF-8#newwindow=1&q=harrisville+haunting
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Conjuring
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Harrisburg_(Pennsylvania)
 • http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?i=9767
 • http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?i=9768
 • http://www.houseofdarknesshouseoflight.com/about
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Conjuring
 • Afbeelding bron 1: VisitElPaso, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 2: 826 PARANORMAL, Flickr (CC BY-2.0)
B3th (25 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.