recensie

Allegiant (The Divergent-filmserie deel 3): filmrecensie

Allegiant (The Divergent-filmserie deel 3): filmrecensie De 'Divergent'-films zijn gebaseerd op de romans van de Amerikaanse auteur Veronica Roth, geboren op 18 augustus 1988 in New York City. De serie bestaat uit vier sciencefictionfilms over een despotische samenleving met als hoofdpersonages Beatrice Prior of Tris (door Shailene Woodley) en Tobias Eaton of Four (door Theo James). 'Allegiant' is de derde en voorlaatste adaptie in deze filmreeks omdat beslist werd het derde boek op te splitsen en te verfilmen in twee delen. Het vierde en laatste deel, 'Ascendant' genaamd, sluit deze reeks af.
  • Regisseur: Robert Schwentke
  • Genre: Science fiction, avontuur
  • Duur: 114 minuten
  • Releasedatum (België): 9 maart 2016

Prequels

Divergent

In een wereld waar mensen zijn onderverdeeld in verschillende fracties, gebaseerd op menselijke deugden, wordt Beatrice Prior gewaarschuwd dat ze 'divergent' of afwijkend is en ze nooit zal worden aanvaard, in welke groep ook. Bij haar poging om toch te worden aanvaard binnen haar gekozen fractie verandert ze haar roepnaam naar Tris. Wanneer ze een samenzwering van één der fractievoorzitters ontdekt om alle afwijkende personen te vernietigen, moet ze de mysterieuze Four leren vertrouwen en samen met hem er proberen achter te komen waarom het zo gevaarlijk is om anders te zijn dan de voorgeschreven fractie-wetten.

Insurgent

Terwijl ze op zoek gaan naar bondgenoten en antwoorden in de nasleep van de opstand uit de eerste film, slaan Tris en Four op de vlucht. Opgejaagd door Jeanine Matthews, de leidster van de fractie 'Erudiet', voeren Tris en Four een race tegen de tijd wanneer ze proberen te achterhalen waarom de Erudiete leiders er alles aan doen om hen te stoppen. Achtervolgd door haar keuzes uit het verleden, maar wanhopig op zoek naar diegenen van wie ze houdt, wordt Tris geconfronteerd met de ene na de andere onmogelijke uitdaging terwijl ze de waarheid over het verleden en uiteindelijk de toekomst van haar wereld ontsluierd.

Regisseur

Robert Schwentke keert net als in de vorige film 'Insurgent' terug als regisseur. Deze Duitse filmmaker debuteerde als regisseur in 1993 met een kortfilm genaamd 'Heaven'. Nadien duurde het bijna tien jaar vooraleer hij terugkeerde achter de camera, deze keer in zijn geboorteland. Hij schreef en regisseerde de thriller 'Tattoo' (2002), zeer snel gevolgd door 'Eierdiebe' (2003), het verhaal van een man met zaadbalkanker waar hijzelf midden jaren 90 aan heeft geleden.

Robert Schwentke maakte een comeback in de Verenigde Staten en draaide met Jodie Foster en Peter Sarsgaard de thriller 'Flight Plan' in 2005. Nadien wordt hij gekozen om de aanpassing van een comic op het grote scherm uit te voeren met 'Red' (2011), die de Amerikaanse cinema-zwaargewichten Bruce Willis, Morgan Freeman, John Malkovich en Helen Mirren bij elkaar brengt. Deze lucratieve actie-komedie wordt gevolgd door een andere aanpassing van een stripboek genaamd 'R.I.P.D.', dit keer gedreven door de tandem Ryan Reynolds en Jeff Bridges. Nadien wordt hij gevraagd om Neil Burger op te volgen als regisseur voor de tweede adaptie in de 'Divergent'-serie. Na 'Allegiant' wordt ook deel vier door hem geregisseerd.

Recensie

De derde verfilming van de bestsellers binnen het jong adult-genre, geschreven door Veronica Roth, brengt buiten een verandering van locaties en nieuwe tatoeages geen nieuwe elementen aan die, buiten de reeds grote groep fans van de franchise, mensen zullen overtuigen. De cast onder leiding van Shailene Woodley breit in deze 'Allegiant' een logisch vervolg aan een reeks die toch wel gebruik maakt van mooie effecten en sensationele scènes die legio zijn in het genre. Nu dat beslist werd om het laatste deel van de boeken op te splitsen in twee films krijgen we een soort van 'The Hunger Games'-déja vu waarin het moeilijker wordt te bepalen wat deze reeks nu onderscheidt van de andere soortgelijke reeksen zoals bijvoorbeeld ook 'Maze Runner'. Nu dat de verschillende fracties 'Divergent' en 'Insurgent' zijn verdwenen, zijn we vertrokken voor een vertrouwd scenario waar Tris het opneemt tegen een kwaadaardig rijk dat mensen wil veranderen in genetisch gezuiverde marionetten. De acteerprestatie van Shailene Woodley is van degelijk niveau omdat ze de nieuwe transformatie naar koningin van de genetische anomalie van Tris weer heel geloofwaardig kan brengen.

Plot

Tris, haar minnaar Four en hun diverse bondgenoten of voormalige vijanden ontvluchten een stad aan de rand van een burgeroorlog in de richting van een desolaat landschap achter een massieve betonnen muur. De vroege scènes in deze film tonen de hoofdrolspelers in een apocalyptische omgeving met onder andere roodgekleurde zure regen. Nadien maakt men gebruik van andere fantastische effecten, zoals bijvoorbeeld het slijm dat wordt gebruikt om hun te ontsmetten bij hun aankomst aan het 'Bureau van Genetisch Welzijn', om de kijker alvast enkele strelingen voor het oog voor te spiegelen die moeten verbergen dat de verhaallijn toch bepaalde tekortkomingen heeft. Doch dit doet niets af aan het succes van deze reeks binnen zijn genre.

Eens bekend is wat de ware bedoelingen zijn van het bureau, vervalt deze film in het eerder vermelde voorspelbaar scenario. Zelfs de opgebouwde confrontatie tussen fractieleidster Evelyn (Naomi Watts) en Johanna (Octavia Spencer) wordt gereduceerd tot enkele vergeetbare momenten.

De finale van 'Allegiant' is perfect als opstelling voor de onvermijdelijke grote confrontatie in het laatste hoofdstuk. De fans kijken er waarschijnlijk al reikhalzend naar toe, de anderen zullen deze episode als conventioneel beschouwen en kijken omdat uiteindelijk iedereen wenst te weten hoe dit tentoongespreide kwaad aan zijn einde zal komen.

Algemene info

Acteurs Als
Shailene WoodleyTris
Theo JamesFour
Naomi WattsEvelyn
Octavia SpencerJohanna
Jeff DanielsDavid
Zoë KravitzChristina
Ansel ElgortCaleb
Miles TellerPeter
Keiynan LonsdaleUriah
Daniel Dae KimJack Kang
Maggie QTori
Bill SkarsgårdMatthew
Jonny WestonEdgar
Nadia HilkerNita

Trailer

In november 2015 verscheen de eerste officiële trailer van 'Allegiant'.
© 2016 - 2024 Libra, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Insurgent van Veronica RothrecensieInsurgent van Veronica RothInsurgent is het tweede deel van de trilogie Divergent van Veronica Roth. Een grote oorlog lijkt het hele factiesysteem…
Allegiant van Veronica RothrecensieAllegiant van Veronica RothEen lach, een rode gloed op mijn wangen en een traan. Geen enkele auteur heeft me in drie boeken zoveel emoties laten be…
Actrice: Shailene WoodleyActrice: Shailene WoodleyShailene Woodley is een Amerikaanse actrice, geboren op 15 november 1991 in Simi Valley, Californië. Ze is sinds begin 2…

The Conjuring: horrorfilm gebaseerd op waargebeurde feitenThe Conjuring: horrorfilm gebaseerd op waargebeurde feitenDe film 'The Conjuring' kan kippenvel op je armen tevoorschijn toveren. Een echte horrorfilm zoals die bedoeld is en de…
Film Boy 7; algemene gegevens en samenvattingFilm Boy 7; algemene gegevens en samenvattingBoy 7 vertelt het verhaal van een jongen die terechtkomt in een opvoedingsinstituut, nadat hij de website van het minist…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: http://www.thebookdiaries.nl/film-allegiant-part-1/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/The_Divergent_Series
  • http://www.imdb.com/title/tt3410834/
Libra (29 artikelen)
Gepubliceerd: 13-07-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.