Rico Verhoeven als stier in animatiefilm Ferdinand (2017)
Animatiefilm Ferdinand is een pleidooi voor pacifisme, het verhaal gaat over een grote en gevaarlijke stier met een niet zo bijpassend karakter. In plaats van te strijden in de arena, ruikt deze stier liever aan bloemetjes. De sympathieke animatiefilm, gebaseerd op het boek van Monroe Leaf, heeft als volwassen thema: beoordeel nooit iemand op zijn uiterlijk. John Cena en Rico Verhoeven hebben de stem ingesproken van stier Ferdinand. Beide mannen geven aan groot te zijn, maar een klein hartje te hebben.
Algemene informatie animatiefilm Ferdinand (2017)
- Regie: Carlos Saldanha (bekend van o.a. Rio en Ice Age)
- Speelduur: 106 minuten
- Taal: Engels / Nederlands
- Cast (Engelse/Nederlandse versie): John Cena / Rico Verhoeven (Ferdinand), Kate McKinnon / Plien van Bennekom (Lupe), Lily Day / Vlinder Kamerling (Nina), Jerrod Carmichael / Rutger 'Furtjuh' Vink (Paco), Daan van Rijssel / Bobby Cannavale (Valiente), David Tennant / Mike Weerts (Angus), Gina Rodriguez / Sanne Bosman (Una), Daveed Diggs / Charly Luske (Dos), Miguel Ángel Silvestre / Johnny Kraaijkamp Jr. (El Primero)
- Première: 20-12-2017
- Genre: animatie
Stier Ferdinand als pleidooi voor pacifisme
Ferdinand is een pleidooi voor pacifisme. De enige optie die de stieren hebben, is vechten of naar het slachthuis afgevoerd worden. Terwijl de andere stieren ernaar uit kijken om het op een dag op te nemen tegen een matador in de arena, wil Ferdinand niks met het geweld te maken hebben. Zijn vader wordt uitgekozen om te vechten in de arena, maar komt hierna niet meer terug. Ferdinand vlucht en krijgt een thuis bij Nina en haar vader waar hij alle vrijheid heeft die hij zich kan wensen. Na wat commotie tijdens het bloemenfestival slaat het noodlot toe en wordt hij gevangen genomen en teruggebracht naar de andere stieren in Casa del Toro. Nadat de dieren zich realiseren dat het slachthuis de volgende stop na de arena is, besluiten ze te ontsnappen. Ferdinand krijgt het voor elkaar al zijn vrienden in veiligheid te brengen. Helaas wordt hij zelf gepakt en moet, tegen al zijn principes in, het gevecht in de arena aangaan.
Monroe Leaf schrijft kinderboek dat pacifistisch symbool wordt
Monroe Leaf was een Amerikaanse auteur die bijna 40 kinderboeken schreef en illustreerde in zijn 40-jarige carrière. In 1936 schreef hij voor zijn vriend, illustrator Robert Lawson, het boek The Story of Ferdinand.Hij schreef het in een opwelling om zijn goede vriend Robert Lawson een kans te geven om door te breken bij het grote publiek. In de Verenigden Staten werd het boek veel verkocht. Echter was het tijdperk van opkomende fascisme aangebroken en vonden mensen als Franco en Adolf Hitler het kinderboek een bron van kwaad. Het verhaal over de stier die niet wil vechten, werd al snel als pacifistisch symbool gezien. Het riekte naar anarchisme, communisme en pacifisme, zo werd aangegeven. Het boek werd verboden in Spanje en zelfs als propaganda verbrand in het nazi-Duitsland. Dit zorgde ervoor dat het klassieke verhaal, dat zich afspeelt in Spanje en over de typisch Spaanse traditie van het stierenvechten gaat, pas in 1975 (na het overlijden van Franco) in Spanje zelf uitgebracht werd. Het boek is uiteindelijk in meer dan 60 talen uitgebracht. In 1938 werd het verhaal aangepast in een korte Walt Disneyfilm, in een stijl vergelijkbaar met Silly Symhonies, met als titel Ferdinand the Bull. Het filmpje werd de enige Oscarwinnaar in de categorie Best Short Subject (Cartoon) welke geen Silly Symphony was. Hoewel het bronmateriaal ruim tachtig jaar oud is, is het thema nog steeds actueel. Ferdinand geeft aan dat je moet zijn wie je bent, ook wanneer anderen iets anders van je verwachten. De imposante jonge stier is namelijk niet zo stoer als zijn vrienden, maar juist aandoenlijk en aaibaar. Het thema van de film speelt dus ook een rol in de in 2018 actuele genderdiscussie.
Stemacteurs John Cena en Rico Verhoeven
De hoofdrol van stier Ferdinand wordt vervuld door John Cena. In de Nederlandse versie heeft Rico Verhoeven de stem ingesproken. Opmerkelijke keuzes, gezien deze worstelaar en kickbokser als geen ander weten hoe je een tegenstander verslaat. Nu spreken ze de stem in van een stier die het geweld verafschuwd. Beide mannen geven aan groot te zijn, maar een klein hartje te hebben. Worstelaar John Cena geeft aan dat hij de perfecte persoon is om de rol van de lieve stier te spelen. De film laat zien dat je iemand niet op zijn uiterlijk kan beoordelen. Ze zochten iemand die stoer van buiten is en vriendelijk van binnen. John geeft er niks om dat hij er stoer of cool uitziet, hij geeft om plezier beleven, zo geeft hij tijdens een interview aan. Drievoudig wereldkampioen kickbokser Rico Verhoeven heeft de stem van Ferdinand ingesproken in de Nederlandse editie. Trots geeft hij aan: "Ik wil zoveel mogelijk dingen doen die kickboksers nog nooit gedaan hebben. Een animatiefilm inspreken heeft een kickbokser nog nooit gedaan en dan is het ook nog eens de hoofdrol!" Hij is een vechter, maar als hij niet vecht, is hij rustig en voelt hij wat zijn personage Ferdinand in de film voelt. Hij denkt dat het hem goed gelukt is het personage eigen te maken.
Recensies en nominaties Ferdinand
Van Trouw krijgt Ferdinand 4 sterren en de film wordt een geinig avontuur voor jong en oud genoemd, zonder opdringerige liedjes of ander lawaai. Cinemagazine geeft 3,5 sterren en noemt het een sympathieke animatiefilm die een warme boodschap verkondigt en aangenaam wegkijkt. Wel kunnen bepaalde scènes (zoals een fragment in het slachthuis) confronterend zijn voor tere kinderzieltjes. De Volkskrant geeft 3 sterren en geeft aan dat de grappig bedoelde sidekicks niet erg origineel en zelfs tamelijk irritant zijn. Ferdinand zelf en de behoorlijk realistisch weergegeven achtergronden van Spaanse plaatsen zoals Madrid en Ronda maken echter veel goed. Filmtotaal geeft 2,5 sterren en noemt de film een doorsnee kinderfilm. De animatie is van goede kwaliteit, de stemacteurs zijn prima en af en toe is de film best charmant, maar het wordt nooit meeslepend, memorabel of super grappig. Ondanks dat niet alle recensies goed waren, is Ferdinand tweemaal genomineerd voor de Golden Globes in de categorieën Beste animatiefilm en Beste filmsong ("Home"). Ook is de film genomineerd voor de Academy Awards in de categorie Beste animatiefilm.